Назарбајев открио Путину тајну своје политичке дуговечности

Казахстан је за Русију, постао политички времеплов 

Нурсултан Назарбајев. Фотографија:
www.elbasy.kz
 

Бивши председник Казахстана Нурсултан Назарбајев је током своје посете руској престоници обишао и Московски државни универзитет. Ломоносов, где се састао са ректором Виктором Садовничим. Елбаси (вођа нације) је, као што је познато, почасни доктор руског универзитета, и управо овде је 1994. године обзнањена идеја о стварању интеграције бивших совјетских република. У предвечерје овог обиласка, руски председник Владимир Путин захвалио је Назарбајеву на развијању „свог чеда“ - Евроазијске економске уније (ЕАЕУ).

Назарбајев је подсетио да је постао почасни председавајући ЕАЕУ на захтев Владимира Путина, напомињући добре изгледе за регионално економско удруживање. Елбаси се захвалио руском лидеру што је нашао прилику за сусрет, упркос "бурним" догађајима: паду цене нафте и расправи о променама устава Руске Федерације. Назарбајев је нагласио да помно прати дешавања у руској политичкој арени и да му се свиђа оно што се дешава. Напоменуо је, да не би треба бити никаквих двосмислености у било чему. "Ово је наша политика", нагласио је казахстански вођа.

Посета првог председника Казахстана Москви делује прилично спонтано. Дан раније, заменик председавајућег Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев посетио је Нур-Сулатан (престоницу Казахстана - прим.прев.). На састанку са председником Касимом Жомартом Токајевим разговарано је о току уставне реформе у Руској Федерацији и политичким процесима у Казахстану. Оно о чему су разговарали у Библиотеци (како називају резиденцију Назарбајева. - прим.нов.) досада није познато. У саопштењу за јавна гласила указује се да су стране разговарале о спољнополитичким питањима. Међутим, већ сутрадан Назарбајев је разговарао с Путином и "разматрао распоред личних састанака". Највероватније, су неке нијансе посете руског госта натерале Елбасија да поразговара са Путином очи у очи. Према резултатима преговора, експерти верују да је Назарбајев одобрио евроазијски модел руског преноса власти.

„Казахстан је политички времеплов за Русију“, рекао је за НГ Јуриј Солозобов, директор међународних програма Руског института за националну стратегију. „Било је разлога да се верује да ће се технике и политичке стратегије уставне реформе и стварања установе вође позајмити и применити у Русији.“

Подсетимо да су 1999. године одржани други председнички избори у Казахстану. Били су ванредни. Убедљиву победу остварио је Назарбајев. Уставни савет признао је, у јуну 2000. године, Назарбајеву овај председнички мандат као први, пошто су претходни избори одржани по одредбама старог устава. Након тога, у складу са амандманима из 2007. године, направљен је изузетак за Назарбајева - ограничење за два председничка мандата је поништено. То му је омогућило да се кандидује неограничен број пута као председник, који је дао посебан допринос стварању земље. „У исто време, Назарбајев није постао "узурпатор са истока", како су писала западна гласила, сваки пут је излазио на биралишта и потврђивао свој високи легитимитет а тачно пре годину дана је добровољно поднео оставку, схвативши да је време да преда узде човеку који ће наставити његов курс. Оно што је посебно важно, када је у Казахстану 2017. разговаранп о уставној реформи, постојала је претпоставка да ће то искуство бити примењено и у Русији. Ограничење броја мандата, ће за Владимира Путина, као личност која је дала посебан допринос развоју земље бити укинуто “, рекао је Солозобов.

Према стручњаку, и друге постсовјетске земље кренуле су путем Казахстана. Тамо где постоји јак председник, постоји и снажна држава, управаљање и ублажавање унутрашњих сукоба и одговор на спољне изазове. И напротив, тамо где је слаб председник, постоје неуспешни државни пројекти, слаба власт и слаба привреда. „Искуство Казахстана важно је из два разлога. Прво, Казахстан је успешно реализован пројекат од стварања државе до промене политичке власти. Ако се сада успешно одрже парламентарни избори у Казахстану, тада ћемо видети потпуну слику образовања нове политичке класе, обнављање и настављање рада на стварању успешне земље. Други разлог - Казахстан је показао да није потребно следити пут политичке узурпације власти, претворити се у диктатуре, увек постоји могућност преношења власти, њеног избора и њене смењивости. Тако је говорио и Путин. Казахстан је, као једна од најуспешнијих држава на пост-совјетском простору, показао Русији прилику за њен демократски развој “, рекао је Солозобов.


Аутор: Викторија Панфилова
Извор: 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!