Рекордна незапосленост у Аустрији: Кад служба за запошљавање постане пуна чекаоница

 
© Getty Images/iStockphoto/tommaso79/iStockphoto


Анализа: У протеклих 16 дана незапосленост је порасла на 562.000 људи. Надати се да је ово само привремени изузетаку.

Драстични утицаји пандемије короне на домаће тржиште рада већ су постали очигледни, а месечни подаци су сада доступни: у поређењу са претходном годином, број незапослених је порастао у марту за 52 посто, на 562.600 - далеко највећи број незапослених у Другој републици (од Другог светског рата - прим.прев.). Стопа незапослености порасла је за 4,7 посто, према националној статистици, на 12,2 посто, што је такође рекордни ниво. Запосленост се смањила за 150 000 људи, први пут за дуги низ година - на 3,6 милиона запослених.

Од избијања Корона кризе, скоро 200.000 незапослених људи се пријавило аустријској служби запошљавања - АМС, од којих је 62.000 дошло из сектора туризма. Следећа сазнања се могу добити из података службе за запошљавање:

-
Врхунац кризе још није достигнут

Члан одбора АМС Јоханес Копф
, очекује да ће стопа незапослености додатно расти у наредних неколико недеља услед кризе изазване пандемијом короне. „Тренутно велики број људи не може да нађе посао“, рекао је Копф у вечерњем листу ОЕ1. Све док су ванредне мере на снази, не може се добити јасна слика. Многа предузећа се још увек надају да ће одржати пословање до краја марта, али ће бити приморана да нешто предузму у априлу. Коначно, морају се поштовати и рокови обавештења муштерија.

-
Број запослених са скраћеним радним временом се смањује

Без нов
их радних места са скраћеним радним временом, због короне, незапосленост би експлодирала. Како је у среду најавила министарка рада, Кристине Ашбахер, предузећа тренутно имају 250.000 запослених са скраћеним радним временом. До среде ујутро, АМС је примио 12.500 захтева за скраћено радно време, а вероватно ће уследити и многи други, посебно због најновијих побољшања стања. Скраћено радно време обезбеђује запослење најмање током наредна три месеца.

- Најугроженији је туризам

Више од 62.000
нових незапослених долази из хотелијерства и угоститељства. Само у Тиролу, нагли крај зимске сезоне више је него утростручио број пријава, служби за заопшљавање, у две недеље (+218 посто), у Салцбургу је пораст био 142 посто. Будући да ће туризму вероватно требати највише времена да се опорави, све док се криза не оконча, ова грана привреда која се заснива на личном ангажовању постаје најугроженија. Са преко 260.000 запослених у последње време, туризам  је један од најважнијих стубова на тржишту рада.

- Запошљавање на одређено време

Да не би заувек изгубил
а своје стално запослене раднике, многа предузећа раскидају уговоре о раду са запосленима на одређено време. Сваки пети незапослени био је запослен по уговору на одређено време. Да ли ће се уговори о раду продужавати, такође ће зависити од трајања ванредних мера. Институт за економска истраживања (Вифо) претпоставља у својим прорачунима, да ће се обустава рада завршити крајем априла, тако да ће се ситуација поново нормализовати током лета. "То би могла бити привремена изузетна ситуација, у којој се привреда након релативно кратког времена врати у нромалу", нада се Хелмут Марингер, стручњак за тржиште рада, института Вифо.

-
Потрага за радницима

Упркос кризи, још увек је 60.000 радних места непопуњено. АМС тренутно посредује првенствено у
угроженим привредним гарнама као што је пољопривреда. И трговине намирницама траже раднике. Ако се тренутна ограничења укину и привреда поново покрене, биће запослено више људи.


Аутор: Анита Штаудахер
Извор:
562.500 Arbeitslose: Wenn das AMS zum Wartesaal wird


Коментари