Пређи на главни садржај

Лукашенко: Искуство Белорусије у борби против вируса може многима бити пример
2. априла, Минск / Владимир Матвејев - БЕЛТА /. Председник Белорусије Александар Лукашенко уверен је да искуство Белорусије у борби против вирусних болести може многима бити пример. То је изјавио данас у интервјуу за руску телевизијску станицу Мир, а преноси БелТА.
Председник је приметио да су и он и лично и Белорусија уопште под одређеним притиском у вези са темом коронавируса. "Почињу да нас притискају: ето ви се не понашате као сви други. Слушајте, када би се сви, као ми у Белорусији, борили против ових вирусних болести, и не би заборавили да постоје кардиологија, интерна медицина, онкологија, трауматологија, постоји само упала плућа - сезонска болест је врло озбиљна ... Вероватно не би било таквих проблема. Не хвалим се. Можда се, у одређеној мери, правдам то што смо мање заражени вирусима (боримо се. Напомена: БЕЛТА), не само са коронавирусом. Наравно, ми реагујемо на то. Али не заборављамо да сада имамо, као и обично, мноштво разних вируса ", рекао је Белоруски вођа. 

У једном интервјуу, председник је рекао да је ширење коронавируса у Белорусији првобитно било повезано са увезеним случајевима, било у Минску или Витебску. Начелно он је позвао да се не паничи смири и да се смирено делује у тренутној ситуацији. Сам шеф државе није променио свој уобичајени распоред. "Нисам тестиран на коронавирус, али пратим здравствено стање. Не мењам свој животни стил. Идем и на тренинге и на физичке активности. Али сада сам схватио да вероватно није неопходно, да у овој ситуацији када пролазимо преко врхунца вирусних обољевања да оптерећујем тело ", рекао је.

Александар Лукашенко је изјавио да у Белорусији тренутно постоје само појединачни случајеви смрти од упале плућа, где је коронавирус изазвао компликације услед других озбиљних здравствених проблема. "Имамо само четворо њих који су умрли од упале плућа, где је коронавирус довео до компликација. Такође, на четвртој смрти проверавамо да ли је коронавирус био тамо", рекао је. "Било који вирус компликоваће хроничне болести."
Председник је такође нагласио да у Белорусији не крију ништа, јер се у принципу смрт неког човека не може сакрити. Штавише, општа динамика смртности у Белорусији је ове године боља у поређењу са истим периодима претходних година, а у блиској будућности планира се објављивање детаљних статистика добијених од матичне службе. "У уторак имамо саветовање о многим питањима. Припремићу информације, целокупну статистику. Ми уопште ништа не кријемо", додао је. 

"Почели су да галаме да ми у Белорусији нешто скривамо и да не радимо на вирусу. Светска здравствена организација препоручује да се (Кочанова је јуче разговарала са њима, по мојим упутствима) боримо се у жаришту, тачно", приметио је шеф државе. "То јест, ако видимо жариште, лечимо оболелог и оне око њега. На свету нико не ради овако. Они иду нашироко. Затворе цео град - ни ући ни изаћи и све становнике закључали у њиховим кућама."

Александар Лукашенко је сигуран да у Белорусији није таква ситуација да треба предузимати такве мере. "И не дај Боже да имамо такву ситуацију", додао је шеф државе.

Председник је потврдио своју тезу да масовна изолација у становима, напротив, може допринети погоршању стања за оне који су већ заражени одређеним вирусом. "То није проблем. Затворићемо град за један дан (ако буде потребно. - БелТА). Али нашта ће се то изродити и колико ће тада бити смрти? После тога ћемо износити људе из станова, који ће бити тешко болесни и одмах ћемо их стављати на вештачку вентилацију плућа. И шта ћемо тад, хоћемо ли тако спасити те људе? Зато се не бисмо требали бавити глупостима. Увек су нас учили: потребно је да соба проветрена, да се  буде на свежем ваздуху и тако даље ", убеђен је шеф државе.

"Ако дође тај тренутак да треба негде гасити пожар, гасићемо га. И штавише, много ефикасније од литванског председника (Гитанас Науседа. - Напомена БелТА). Он се забавио белоруским вирусом ... Пази ти на свој вирус, ионако имаш много проблема. Он још увек приговара да, вероватно, Белоруси не обавештавају о свему ", приметио је Александар Лукашенко.


Шеф државе рекао је да је од свих оних који се лече од коронавируса у болницама, само неколико на механичкој вентилацији. "Имамо око три хиљаде уређаја за вентилацију. Осим тога, анестезија се може користити као крајње средство", цитирао је податке.

"Па зашто сада изоловати људе? Треба их заштитити, то здравствени систем мора да ради, лекари морају да лече људе (ово је мој строги захтев), а не да иду и затварају установе и предузећа, нешто да отказују. То је посао власти. Дођите, докажите, да је то неопходно, а власти ће одлучити", нагласио је белоруски вођа.

Истовремено, апеловао је на лекаре да поштују неопходне мере предострожности при комуникацији са потенцијално инфицираним пацијентима како не би постали сами носиоци вируса.

Председник је напоменуо да су министар здравља и специјалисти отишли у Витебску област. "Три дана су ставили ситуацију под контролу. Данас ме већ извештавају: код њих се(контролишемо укупно обољевање, рекао сам да смо на врхунцу), обољевање смањило. Молим се Богу да, као и сада, барем пређемо овај врхунац до Васкрса. И дај Боже да се број оболелих смањи “, рекао је Александар Лукашенко.


Шеф државе је такође још једном изразио захвалност лекарима за успешан приступ у лечењу вирусних болести. "Глупо би било рећи да је у Белорусији све мирно и тихо. Ми само не паничимо. Свако ради свој посао. Не решавамо ниједно политичко питање уз помоћ корона вируса, иако имамо изборну годину", рекао је председник.

"Да будем искрен, данас бих могао да уведем ванредно стање - патроле на улицама, сви седе (код куће. - коментар БелТА), - и пред председничке изборе покажем колико сам ја чврст момак, да могу све да ставим под контролу", рекао је председник. "Не дај Боже да заиста морамо да живимо у ситуацији када човеку морамо ограничити могућност да слбодно хода улицама, да води своје дете куд било куда. И ја се те игре играти нећу. Борићемо се против било које болести. Зато не издвајам посебно корона вирус "Извор:
Лукашенко: опыт Беларуси в борьбе с вирусами может для многих служить примером

Превод: Драган Вукојевић / Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de