„Марш на Дрину“, извештај и видео снимак одржаног предавања

 


У суботу, 26. септембра 2020. године у Србском културном центру „Ћирилица“ Београд приказан је филм Марш на Дрину снимљен 1964. године. Филм је режирао Живорад Жика Митровић, а посвећен је чувеној Церској бици и прати догађаје од 10. до 19. августа 1914 године. Сама битка је трајала три дана и тада је српска војска стекла светску славу јер је победила далеко бројнију и боље наоружану аустроугарску војску.

Чувену корачницу Марш на Дрину компоновао је Станислав Бинички, српски композитор и оснивач првог Београдског војног оркестра и Музике краљеве гарде, који је са Мокрањцем и Костом Манојловићем утемељио Српску музичку школу. Постоје подаци који документују да се Станислав Бинички затекао у Ваљеву 1914. године са Врховном командом и да је овај марш компоновао када је чувени Комбиновани пук под командом пуковника Стојановића протерао аустроугарску војску преко Дрине и посветио га том пуку и његовом команданту.

Уводно излагање под називом „Агресија на Србију 1914. године“ пре приказивања филма одржао је историчар професор др Милоје Пршић, бивши начелник Војног архива, пуковник. У свом излагању представио је историјски контекст чувених догађаја из тог времена и указао на историјске узрочно-последичне везе. Представљајући историју као процес који тече, а не као пуки збир догађаја, професор Пршић нам је пружио увид у закулисне радње великих сила које у односу према Србији трају до данашњих дана.



У сваком случају, те вечери је у Србском културном  центру „Ћирилица“ Београд одржан један несвакидашњи и занимљив час из историје пред малобројном али пробраном публиком.

 

 Весна Арсић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!