Како западни медији бирају дописнике из Русије

 

Извор за оглас: Њујорк тајмс

 

Јесте ли се икада запитали откуд то да су извештаји мејнстрим медија из Русије и других земаља тако погрешни?


Одговор је једноставан: за посао дописника бирају најиспраније, најпристрасније и најциничније мозгове које могу наћи. "Новинаре" који се дају купити да напишу сваку лаж која ће бити у складу с погледом на свет уредника и власника.


И то отворено говоре.


Ево једног примера у виду Њујорк тајмсовог описа посла дописника из Москве:

 

"Дописник из Русије


Опис посла


Русија Владимира Путина је и даље једна од најзначајнијих вести из света.


Шаље јединице убица наоружане нервним отровима на своје непријатеље, недавно на опозиционог лидера Алексеја Наваљног. Њени сајбер агенти сеју хаос и раздор на Западу да би оцрнили наш демократски систем, истовремено промовишући своју лажну верзију демократије. Распоређује плаћеничке војске широм света како би потајно ширила свој утицај. Код куће, болнице јој се брзо пуне пацијентима са ковидом, док се председник скрива у својој вили.


Ако вам ово звучи као место из којег бисте волели да извештавате, онда имамо лепу вест за вас: имамо непопуњено место за тамошњег дописника, пошто Анди Хигинс почетком идуће године преузима положај шефа Бироа за Источну Европу."


И мора се тврдо веровати у новичок сплачину из кухиње МИ6. Такође у "Русиагејт" и остале идиотарије чак и пошто је комплот раскупусан.


Има се бити погледа да је бројање гласова у Русији увек погрешно, док је америчко бројање гласова најпоузданије икада игде. Руски плаћеници (зликовци, наравно) 'тајно су распоређени' тамо где год уредници тврде да јесу. Руске болнице су обавезно много горе од наших.


Иако је лако проверити и утврдити да је Владимир Путин (најопакији човек свих времена) на свом радном месту у Кремљу, посао дописника захтева извештавање да се аутократа крије у дачи.


Наравно, већина трудбеника Њујорк тајмса не верује у ове глупости. Али посао дописника из Москве није такав да би захтевао проналажење, вагање и извештавање чињеница. Тражи се лагање. Њујорк тајмсов списак услова схватања без којих се не може из Описа посла јасно говори да кандидат мора усвојити и подржавати наведене лажи о Русији да би евентуално добио прилику да шири нове.


Поштеном човеку такав посао не треба нити би га хтео. Али, како исти доноси престиж, масну плату и резиденцију у Москви, Њујорк тајмс сигурно неће имати проблема да нађе душу раду да се прода.


Тим пре што знање руског језика није обавезан услов. Преферира се, али обавезно није.


Западни мејнстрим медији су препуни пристрасних, циничних и саморестриктивних дописника са мало или нимало знања о земљи из које извештавају. Зато и не треба да чуди што им народ и политичари углавном не знају шта се стварно дешава у свету.

 

 

Преводи из истог извора: Moon of Alabama


Извор: Месец Алабаме

Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано / Линукс Такс Чачанин, на Бунсен лабс Линуксу



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!