Приватна школа у Мајамију неће да запошљава наставнике који су примили вакцину против ковидa 19



27. априла 2021, 10:40 
Пишу: Минивон Бурке, Кејтлин Фичтел и Каролајн Радновски 

Управа приватне школе у Мајамију саопштила је да неће да запошљава никога ко је примио вакцину против  ковида 19, изражавајући забринутост да је вакцина можда непоуздана. "Центнер академија" изнела је своју контроверзну одлуку у писму родитељима, уједно охрабрујући наставнике као и особље да се не вакцинацишу „док резултати даљих истраживања не буду доступни“. Такође се моле они који желе да се вакцинишу да сачекају крај школске године.

„Није нам било лако да донесемо ову одлуку“, наводи се у писму родитељима. „Наши саветници су постигли консензус да је, док ова тема не буде детаљније истражена, у најбољем интересу ваше деце, да буду заштићена од непознатих импликација, које би утицале на њих, када током дана  бораве у непосредној близини учитељице која је недавно примила вакцину против ковида 19“.

 Академија "Центнер"  (Фото:  Гугл мапс)

Управа школе је рекла да неће запошљавати никога ко је вакцинисан "док не буду доступне поуздане информације". „Нисмо 100% сигурни да су вакцине против ковида 19 поуздане, а имамо превише контрадикрорних информација, да бисмо се осећали пријатно у овом тренутку“, написала је управа. „Док се не сазна више ми чак морамо и грешити из опреза, када је реч о добробити наших ученика и школског тима. Руководство “ Центра за контролу и превенцију болести" због овога није  у уторак дало коментар , али је изјавило да су вакцине "сигурне и ефикасне" .

"Вакцине против ковида19 испитане су на десетинама хиљада учесника у клиничким испитивањима. Оне су задовољиле ригорозне научно безбедоносне стандарде Агенције за храну и лекове (ФДА). Такође су задовољиле и ефикасност, а и квалитет производње који су потребни у подршци и одобрењу за хитну употребу (ЕУА)", изјавили су стручњаци агенције.

Према "ЦДЦ"-у (Центар за контролу и превенцију болести), дугорочни нежељени ефекти су „мало вероватни“. Наиме, између 14. децембра и 19. априла 2021. године у Сједињеним Америчким Државама је дато више од 211 милиона доза вакцине, изјавила је агенција. "Милиони људи у Сједињеним Државама примили су вакцине против ковида 19 и ове вакцине су прошле највећу безбедносну  контролу у историји САД. Ова контрола укључује употребу и успостављање нових система праћења безбедности, како би сви били сигурни да су вакцине против ковида 19 безбедне “, изјавила је ЦДЦ. Један родитељ ученика "Центнер академије" изјавио је за  НБЦ Мајми да би сада могао да испише своје дете из школе, али такође је нагласио да има проблем што је до сада платио више од 30 000 америчких долара за школарину. "Читава година била је невероватно стресна за све нас да би знали шта да радимо. И не знам да ли ће тамо уопште бити наставника", рекла је мајка која није желела да јој се објави име јер је потписала документ који спречава родитеље да критикују школу. Новине су је назвале "Лидија".

"Они су веома професионални, али моје тело жели мој избор". Госпођа Лејла Центнер која је суоснивачица и извршна директорка школе, рекла је у изјави да је одлука о вакцини против ковида 19 донесена „због велике опрезности“ , а „након мудрог одлучивања“. Такође је рекла је да су "десетине хиљада жена широм света" пријавиле репродуктивне проблеме због непосредне близине некога ко је вакцинисан, што је у ствари тврдња коју су изнели врхунски медицински стручњаци. "Знамо да се сви не слажу око ове теме, али ово је мишљење 'Центнер академије', које деле многи наставници и родитељи", изјавила је управа "Центнера".


За "Ћирилизовано" превео:
Радмило Потић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!