Пређи на главни садржај

Пилоти Стратолаунчовог највећег авиона на свету, извели су његов други пробни лет

 Пише: Мајк Вол


Превод је посвећем пилоту Драгославу Тодоровићу Тоши који нас је упутио на чланак


Стратолаунчов авион-носач "рок" извео је свој други пробни лет 29. априла 2021.год. Фото: Стратолаунч

Највећи авион који је направљен до сада имао је два пробна лета. Стратолаунчов авион-носач "рок", који је способан да вуче хиперсоничне летилице, извео је у четвртак ујутро (29. априла 2021. године) свој други по реду пробни лет. Дивовски авион, који има распон крила од 117 метара, полетео је из ваздушне и свемирске луке Мохаве на југоистоку Калифорније у 7:28 по локалном калифорнијском времену и том приликом прикупљао је податаке крстарећи три сата и 14 минута.


"Рок", који ће Стратолаунч користити за лансирање хиперсоничних летилица из ваздуха, остао је у ваздуху више од три сата на лету 29. априла. (Фото: Стратолаунч)

Током пробног лета у четвртак "рок" је постигао максималну надморску висину од 14000 фита или 4.267 м и максималну брзину од 320 км/ч, што је руководство Стратолаунча оценио успехом. „Веома смо задовољни како су авиони Стратолаунча наступили данас, а уједно смо и подједнако узбуђени колико је та платформа ближа лансирању своје прве хиперсоничне летилице“, рекао је главни оперативни директор Стратолаунча Захари Кревор током конференције за штампу после лета.


Суоснивач Мајкрософта Пол Ален основао је Стратолаунч 2011. године са идејом да се "рок" користи за лансирање сателита, али Ален је умро у октобру 2018. године, не дочекавши да његова визија постане стварност. Нажалост доживео је да се "рок" два трупа рушио. Авион је извео свој први и до 29. априла ове године једини пробни лет тек априла 2019. године. Компанија је продата у октобру 2019. тренутним власницима, који су преиначили улогу "рока". Авион ће сада служити као мобилна платформа за лансирање хиперсоничних летилица или управљивих ваздухоплова која путују најмање пет пута брже од брзине звука.


Иначе Стратолаунч развија сопствену породицу хиперсоничних ваздухоплова, укључујући и летилицу за вишекратну употребу (8,5 м), названу "талон", која ће прва летети "роком", али то се неће догодити још неко време јер "рок" прво мора да обави одређени број додатних самосталних летова, рекли су представници компаније. Ако све буде ишло по плану, први тестови издржљивости "рока" и "талона" биће обављени почетком следеће године. Летна верзија "талона" ће достићи хиперсоничну брзину током 2022. године, а први лет са поновном употребом "талона" следи 2023. године, рекао је главни технички директор Стратолаунча Данијел Милман.


Подаци прикупљени током летова "талона" могли би бити од интереса за америчку војску, која већ годинама развија своје хиперсоничне летилице, мада још ниједна није у функцији. (Хиперсоничне вучне летилице су добри системи за лансирање оруђа, јер их њихова маневарска способност чини робуснијим у односу на традиционалне балистичке пројектиле).


„Једно од подручја које разматрамо је како можемо да помогнемо Министарству одбране у ублажавању ризика при испитивању скупих летачких програма“, рекао је Милман. "Наш пројекат има способност ношења корисног терета, а такође и способност испитивања разних материјала. Такође овај пројекат има и способност летења у разним условима и широким спектрима који занимају људе у одбрамбеном смислу хиперсонике.Аутор: Мајк Вол, аутор књиге „Тамо негде“ у издању Гранд централ паблишинга из 2018. године, а у илустрацији Карла Тејта. Књига говори о ванземаљском животу.

Извор: Спејс


За "Ћирилизивано" превео

Милорад Ђошић, пуковник авијације

у пензији

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de