Препорука за Линуксаше почетнике: Редит

 "Редит" је друштвена мрежа. Америчка по седишту, по власништву...можете мислити, иста као и већина мејнстрим медија, али и са значајним уделом арапског капитала. Политички коректна, наравно, па је лично користим тек за преглед "исправних" вести о ГМО, Јерменији, војним питањима... 

Опет, за информације о Линуксу, Reddit је незаобилазан, мада треба бити врло опрезан када тамо тражите савет: јављају се искусни Линуксаши, али и балавурдија. На пример, на подредиту (подредити су нешто као рубрике) r/linuxmemes нађох ово:

https://www.reddit.com/r/linuxmemes/comments/vmoe7a/europa_vs_usa/

Али ви, ако се тек спремате да са Бил Гејтсовог шпијунчета пређете на оперативни систем слободномислећих, прескочите овакве зафрканције и, за почетак, редовно пратите подредитe за почетнике, рецимо r/linuxfornoobs, као и рубрике за техничке савете и, обавезно, подредит за дистрибуцију Линукса коју сте изабрали.

На крају, најважније. Искуснији Линуксаши су већ научили да званични сајт и форум корисника одређене дистрибуције ништа не може заменити. Што значи и то да при избору дистроа треба погледати да ли пружа помоћ, пре свега на форуму. Јер ако му творци не дају и платформу за међусобни саобраћај, онда...

Схватили сте. Не припадате џабе оној двопроцентној мањини корисника десктопа на Линуксу. Сервери, Андроид и суперрачунари су нешто друго, тамо смо већина.


Александар Јовановић, на Дебијану



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!