Чачански глас: "Ништа без знања енглеског језика"

Ћирилизовано: Прво изворни текст па коментар.


Ништа без знања енглеског језика


ОДРЖАНА ТРИБИНА ”ТУРИЗАМ И ОБРАЗОВАЊЕ: ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА РАЗВОЈ И ЗАПОШЉАВАЊЕ”

Око 20 одсто посетилаца Чачка и околине су странци. Засигурно их је и више, нарочито лети, када многи застану код нас на путу ка Црној Гори, Босни и Херцеговини и осталим дестионацијама.

И ти подаци Туристичке организације Чачак о боравку страних туриста указују на важност добре комуникације и сарадње са њима. Тешко су остварљиве без знања страних језика, посебно енглеског.

– Данас је важно знати га, малтене, као матерњи. Оно што одмах што испољимо у сусрету са станим гостима је знање енглеског или неког другог страног језика. Тако остављамо и први утисак о дестинацији у којој бораве – напомиње Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачак.


Осим туриста, у Чачак долазе и учесници међународних манифестација. Једна од њих је и Етно фест, која окупи око 300 странаца. Ти и остали догађаји шаљу у свет утиске о нама и нашем граду.

– Не смемо заборавити ни да ће Чачак 2023. бити Националана престоница културе. Годину раније, оставарујемо велику посећеност и домаћих туриста, који желе да виде шта наш град има, попут културолошког наслеђа, споменика, музија, галерија – наводи Јаковљевић и подсећа да је подједнак број посета у Атомској бањи, Овчарско-кабларској клисури, као и нашем граду.

Много тога што привуче домаће госте, занимљиво је и странцима. Зато, није довољно само улагати у туристичке потенцијале, него и знање, посебно људи који ће, посредно или непосредно, представљати наше најатрактивније дестинације.  Тако је и чачанска школа страних језика ”Блацкбирд” постала учесник великог међународног пројекта ”Task – based learning for tourism” (Учење кроз задатке у туризму). Реализује се и у Словенији, Румунији, Енглеској и Шпанији.

– Циљ нашег пројекта је израда програма који ће бити додатак или део редовне наставе свима који усавршавају енглески језик за рад у туризму. Када кажем за рад у туризму, првенствено мислим на конобаре, куваре, рецепционаре, на све запослене који су у сталном контакту са гостима. Надамо се да ће се у будућности енглески језик више користити, свакодневно, у комуникацији на послу. Циљ нам је да допринесемо да сви они стекну све одговарајуће компетенције и знање и да их успешно пренесу гостима – каже Љубомир Васојевић, вођа пројекта и власник Језичке школе ”Блацкбирд”. Тај пројекат део је међународног програма ”ERASMUS +”.

Туризам и образовање били су главна тема трибине којаје недавно одржана у Дому културе Чачак. Разговарано је новим потенцијалима ове привредне гране, Стратегији Града Чачка која јој је посвећена, опоравку после пандемије корона вируса, изазовима са којима се сусрећу школе у образовању кадра за рад у туризму. Осим Војина Јаковљевића и Љубомира Васојевића, учествовали су Борко Радовић, УТП ”Морава”, Ненад Младеновић, Атомска бања Горња Трепча, Соња Божиновић и Душица Бурмаз, Угоститељско-туростичка школа Врњачка Бања, Владимир Мајсторовић, Прехрамбено-угоститељска школа Чачак, Ана Дојчиловић, Националана служба за запошљавање. Трибину су организовали Туристичка организација, Школа ”Blackbird” и Културно-образовни програм Дома културе.

Извор: Чачански глас

Александар Јовановић, Ћирилизовано:

Несрећан наслов, "Ништа без знања енглеског језика". Из текста се не види да је ико од учесника трибине тако нешто рекао, а аутор чланка, потписан само иницијалима, који је ваљда срочио и наслов, сам себи скочи уста, јер ”Blackbird” транскрибова као ”Блацкбирд”, уместо "Блекбирд", чиме показа незнање. 

Но, много је важније што је директор Туристичке организације Чачка допустио постојање и других језика осим енглеског. А то је изузетан напредак, јер у његовој установи пре десетак година нико од запослених није знао ниједан страни језик. 

Још за време власти која је Србију ослободила Милошевићеве "диктатуре" и донела нам англоционистичку окупацију, у граду сретох млади пар из Русије намеран да походи "Драгачевску трубу". Интересовало их је и Драгачево као такво, откуд "драгачевски џез" и сл. Одведох децу на ручак, испричах шта знам, али реко боље да вас у све упуте професионалци. Одосмо у Туристичку организацију Чачка.

Тамо, у просторији пет са пет, исто толико столова и тешко запослених људи. Кад рекох разлог посете и представих Русчиће, постадоше још запосленији. Изузев једног благорођа из најближег окружења Велимира Илића, које ме упути да деци пренесем кад и одакле иде аутобус за Гучу.

"Па кажи им ти, и где да спавају, ја не знам", рекох.

И добих бесан поглед. И мук.

Згранут, али схватио сам: "Па, добро људи, зар је могуће да не знате ниједан страни језик?"

Јакако да је могуће. Бар је било, изгледа да више није тако. Ова трибина показује да се полако напредује. Разумљиво је што се примат код страних даје енглеском језику, али...Колико Чачак и Гучу посети страних туриста с енглеског говорног подручја, а колико оних који говоре руски и, рецимо, словеначки?

И на послетку, али не најмање важно, мала честитка Туристичкој организацији Чачка. Погледајте насловну фотографију ону са брошурама. За туристе из Србије и "окружења" штампане су ћириличким писмом.


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!