Руски посланик предложио смањење образовног статуса енглеског језика

 

Учење енглеског језика више не би требало захтевати, предложио је посланик из владајуће странке




Учење енглеског језика више не би требало да буде обавезно у руским школама, рекао је члан Државне думе из владајуће странке Уједињена Русија у понедељак. Предлог Султана Хамзајева заснован је на идеји да Русија треба да се удаљи од Запада.

Према посланику, енглески је постао главни страни језик јер су школски програми у многим земљама учинили то да његово учење буде обавезно. Прошле године је руски регулатор образовања одустао од захтева да се учи и други страни језик, али бар један – углавном енглески – остаје обавезан део наставног програма за основне и средње школе.

„Морамо се одмакнути од прозападног вектора у руском образовном систему“, изјавио је Хамзајев за РИА Новости. „Кључ за то је уклањање енглеског са листе обавезних предмета у средњим школама.”

Прошле године руски регулатор образовања одустао је од потребе за другим језиком, али бар један страни језик – готово универзално енглески – остаје обавезан део сваког средњег и средњег школског програма.

„Усмеравамо поглед наше деце на Запад“, додаје посланик. „Али где је руски у наставним програмима САД или Велике Британије? Нема смисла присиљавати ђаке да уче енглески језик када се свет такође састоји од Кине, Индије, Африке, арапских држава и Латинске Америке.“

Хамзајев је напоменуо да се руски наставни план и програм у основној војној обуци спроводи „Са потешкоћама“, јер се занемарују класични предмети као што су астрономија и цртање. Школе се морају фокусирати на предмете који побољшавају физичко и психичко здравље ученика, попут спорта, психологије и других активности које доприносе социјализацији.

Русији су потребни „Јаки стручњаци из различитих области, пре свега техничких, а не само ‘полиглоти’ који знају само енглески језик“, сматра Хамзајев.

Султан Хамзајев, из Републике Дагестан на Кавказу, члан је Државне думе и владајуће странке Уједињена Русија. Члан је Одбора за безбедност и борбу против корупције и вођа покрета „Трезна Русија“. Најпознатији је по иницијативама за забрану конзумирања алкохола. Раније овог месеца, Хамзајев је предложио и забрану е-цигарета и других сличних инхалирајућих производа. 2021 године је предложио да фудбалери бивају кажњавани за слабу игру за репрезантију Русије.


Извор: РТ

За Ћирилизовано и СКЦ „Ћирилица“ Београд превео, на Дебијан Линуксу, Александар Јовановић

Напомена преводиоца: РТ је овај чланак објавила 25. априла. Био сам уверен да ће се појавити и на српском издању, РТ Балкан, али ето, нема га ни после седам дана. А предлог брата Султана је феноменалан. Ваљда ће доћи до ушију и неког нашег Хамзајева. Ако уопште имамо такву људину.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!