Лари Џонсон: Како схватити Пригожина


Очаран сам медијским дезинформацијама и обманом о чувеном руском кувару, Јевгенију Пригожину и његовом митском умећу ратовања. Најновији пример тога добисмо љубазношћу Џефа Безоса и "Вашингтон поста":

Шеф Вагнера је понудио Украјини да јој ода распоред руских јединица...

THE DISCORD LEAKS | Јевгениј Пригожин је обећао да ће украјинској војсци рећи где да нападне руске јединицее ако повуку сопствене снаге из опкољеног града Бахмута, где плаћеници Вагнера трпе велике губитке

Ако је икада постојала сумња да је такозвани „Дискорд ликс“, делце Америчког ратног ваздухопловства, а контролисано цурење за потребе (дез)информативних операција, ово његово најновије ремек-дело би требало би да уклони сваки скептицизам.

Али вратимо се логици. Овде, наводно, имамо посла са пресретнутним, супер тајним обавештајним подацима који "доказују“ да се Пригожин понудио да изда Русију како би заштитио своје трупе пре два месеца (сетимо се, „процурели“ материјал „откривен“ 6. априла од стране братије у сродству и са британском шпијунажом, односи се на тобоже пресретнуто око првог марта). Како Пригожин, човек без икаквог војничког искуства и који није део руског командног ланца, има приступ распореду и редоследу борби руских снага? Мало вероватно.

Вагнер група није дело Јевгенија Пригожина. Заборавите на западњачке мимове да је Вагнер руска верзија Дванаест жигосаних - осуђеника и криминалаца који су добили шансу да се искупе навлачењем униформе и ризикујући живот. То је "имиџ" подметнут од руске обавештајне службе а лаковерни Западњаци га прогутали.

Лично, верујем извештавању Александра Меркуриса о историјату Вагнера - да је формиран од стране руске војне обавештајне службе, ГРУ и руске верзије ФБИ, тј. ФСБ. Другим речима, Вагнер је сличнији Одељењу за специјалне активности ЦИА-е (Special Activities Division), који је војна грана ЦИА-е, и француској Легији странаца. Вагнер, по мом мишљењу, није под оперативном контролом Пригожина, који не само да је мајстор кулинарске уметности, већ и проклето добар глумац. Пригожин се свету представља као човек на ивици лудила и мегаломаније, а обавештајне агенције САД и других земаља НАТО-а то одмах хасају.

Вагнер је јединица лаке пешадије специјализована за обуку страних војника и бораца. Баш као и Одељење за специјалне активности ЦИА-е, Вагнер предводе бивши активни и резервни руски официри. Мој пријатељ, Андреј Мартјанов, исправно примећује да Вагнер, иако специјализован за градску борбу, није организован нити опремљен да делује као комбинована јединица. Међутим, поред својих могућности у урбаном ратовању, Вагнер служи и сврси информативног рата Русије против Запада.

Такође је важно схватити да Пригожин преузима заслуге и за стварање Интернет истраживачке агенције, коју медији описују као „злогласну фарму тролова коју је америчка влада санкционисала због уплитања у америчке изборе”.

А Пригожин пресрећан. Дао је следеће саопштење за јавност у фебруару:

„Ја на све то реагујем са задовољством. Никада нисам био тек финансијер Интернет истраживачке агенције. Изумео сам је, створио, дуго управљао њоме. Основана је ради заштите руског информационог простора од поплаве агресивне антируске пропаганде са Запада.”

Шта има још? Да ли је Пригожин тајно створио и финансирао и РОСАТОМ или Руску свемирску агенцију? Мало је тешко мутити укусан омлет када сте заузети организовањем плаћеника и интернетским обавештајним операцијама. Пригожин је нови Берија без девијантног сексуалног понашања, или смо тако наведени да верујемо. Или је можда руска верзија генерала Патона.

Већина Американаца хаса бајку како је Патон био генерал којег су се нацисти и Вермахт највише плашили:

"Из филма 'Паттон' и из биографије на којој је делимично заснован, Ладисласа Фарагоа 'Патон: Патња и Тријумф', има се утисак да је немачка висока команда провела већину својих будних сати бринући о Патону и његовим плановима. По Фарагоу, Патон је након кампање на Сицилији био савезнички генерал којег су Немци сматрали 'најопаснијим противником на терену', због чега су гледали његове покрете „попут тениских гледалаца на Вимблдону. 'Проблем је', примећује Јеиде, да„ изгледа не постоји ма и једна једина чињеница што би поткрепила ове тврдње.”

Исто се не може рећи за Пригожина. Он је предмет опседнутости у западним медијима и међу многим политичким лидерима. Недавни, веома објављивани испади Пригожина, укључујући његове дијатрибе упућене руским војним вођама, ваздигли су надежде војних и обавештајних кругова НАТО-а да се можда, али само можда, Путинов унутрашњи круг почиње распадати и да Русија заиста није ништа друго до бензинска пумпа са нуклеарним ракетама.

Не верујем у случајности. Чињеница да је Пригозжин тако јавно повезан са војном организацијом и информативном операцијом на интернету која је под контролом руске обавештајне службе, наводи ме да верујем да је он важан актер у руској кампањи за обману и збуњивање Запада у погледу руских истинских војних планова и циљева. Прошле недеље је Пригожин дао све од себе да убеди земље НАТО-а да Вагнер грца и да је суочен са стварном опасношћу од новонасталих и добро опремљених украјинских јединица. То је било тада.

Данас, по Пригожину?

"...јединице Валгнерових плаћеника су напредовале до 130 м у и око такозваног Гнезда. Јуришне групе плаћеника заузеле су око 91 000 квадратних метара.

1 690 квадратних километара Бахмута остаје под непријатељском контролом.

Током дана ослобођено је 9 високоспратница, тако да је 28 зграда сада под нашом, 20 под непријатељском контролом.

Јуришне групе настављају да извршавају задатке за коначно заузимање Бахмута, а такође раде на боковима, где су морале да остану да зауставе покушаје пробоја.”

Да, то је тип за којег "Вашингтон пост" тврди да тајно преговара са Украјином о продаји Руса. И сад разумете зашто то означавам са B.S. flag.


Аутор: Лари Џонсон

Извор: 

WHAT ARE WE TO MAKE OF PRIGOZHIN AND THE WAGNER GROUP?

За Ћирилизовано и СКЦ "Ћирилица" Београд превео: Александар Јовановић


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!