БРИКС је био близу губитка Бразила

Сједињеним Америчким Државама су била потребна само још три процента да се ослободе руског савезника из БРИКС-а, председнице Бразила Дилме Русеф. Новац и искуство Џорџа Сороша су коришћени заједно са манипулацијама у електронском бројању гласова, али само чудо није дало да се то деси. Таква чуда се не понављају двапут. Русија треба да подржава лојалне владе у Јужној Америци, јер ће допринети стварању светског поретка о коме је Путин говорио у Сочију.

Многи су били изненађени због огромне популарности Есио Невес - кандидата из Социјалдемократске партије Бразила (ПСДБ) - од 15 до 33,5 одсто три недеље пре другог круга, и са 14,5 посто - у последњих 72 сата пре гласања. Изненађујуће, према свим прогнозама, Невес није требало да учествује у другом кругу, али јесте, пошто је изгубила од (кога, шта мислите?) штићенице Џорџ Сороша, главног спонзора "обојених револуција" - Марина Силве из Социјалистичке партије (ПС). Она се придружила изборној трци пошто је бивши лидер ПС Едвард Кампос погинуо у монтираној авионској несрећи. Очигледно, Сорош није могао да са њим постигне договор, тако мисли Вејн Мадсен, новинар и колумниста са "Фонда стратешке културе". Мадсен је професионални официр америчке морнарице, програмер, коментатор у области политике националне безбедности за "Фокс њус", као и за АБЦ, НБЦ, ЦБС, ПБС, ЦНН, ББЦ, Ал Џазиру и МС-НБЦ мрежама. У суштини, он је професионалац који зна шта говори.

Кладећи се на Марина Силву, као особу која је Дилми Русеф узела 20 милиона гласова на изборима 2010. године, Сорош је изгубио прву рунду. Онда је дошао ред да се клади на Есио Невес. Ипак, ПСДМ је губила све изборе од Радничке партије (ПТ), почевши од прве победе Луле 2002. (први председник из ПТ је био Луис Инасио Лула да Силва). Невес је имала шансе, иако слабе на поштеним изборима. Стога је коришћен још један фактор: фалсификовање електронског гласања. Врховни изборни суд (ТСЕ) је купио машине за обрачун гласова од америчке компаније "Диболд".

Бразилски ИТ стручњаци кажу да су исте машине  употребљене у фалсификовању избора у САД, када је републиканац Џорџ Буш 2004. године победио демократског сенатора Џона Керија. Скандал се завршио са ручним пребројавањем, кривичном пријавом против "Диболда" и казном компанији у износу од 2,5 милиона долара. Бразилски блогери кажу да је техничко сервисирање за машине обезбедила фирма под називом "PROBAN", чији су челни људи на списку координатора кампање Есио Невес.

Централни бразилски медији, финансирани од америчких невладиних организација, активно су радили на дискредитацији Дилме Русеф.  "Медији су спекулисали на тему корупције у нафтној компанији под контролом државе "Петробрас". То је био још један разлог за губитак гласова" - рекао је за Правда.Ру бразилски новинар и блогер Армандо Барето. Функционери највећих компанија у земљи су се нашли уплетеним у скандале, заједно са комерцијалним банкама и спекулацијама са девизним курсом, и политичарима из различитих странака. Око 5 милијарди долара је наводно злоупотребљено.

Пошто је Есио Невес оставила иза себе Марина Силву и ушла у други круг, медији су почели да објављују пристрасне анкете које су говориле да је Невес испред Русеф. "У налету емоција, она је починила грубу грешку, коју је Дилма Русеф добро искористила" - каже Армандо Барето. Да задовољи неолиберале, Невес је рекла да ће њен будући министар финансија бити Арминио Фрага, један од највећих финансијера, и ђак бразилског мега-инвеститора, Џорџа Сороша. Арминио Фрага је заузврат у једном интервјуу рекао да ће бити неопходно да се смање овлашћења Народној банци за развој (БНДС), банци "Каиша економика" и Бразилској банци. Све ове институције подржавају социјалне пројекте владе. Осим тога, он је рекао да јачање БРИКС-а неће бити приоритет у његовом раду. Очигледно, бирачи су одговорили на могућа ограничења социјалних програма, уз помоћ којих је Бразил преполовио ниво сиромаштва од 2003.

Да је Невес победила на бразилским председничким изборима, могло би се заборавити на Бразил као члана БРИКС-а. Губитак таквог савезника Русију би коштало превише. Очигледно је да у Русији о томе нико не размишља, да нико није научио лекције из Украјине. Зашто не искористити совјетско искуство из Јужне Америке ? У многим земљама, у Аргентини, на пример, постоји велика руска дијаспора. Мора се схватити да проруске владе у лику Ортега Моралеса, Кастра, Корее и Мадура стварају нови светски поредак о којем је Путин говорио у Сочију прошле недеље. Зашто не установити заједничке банке, на пример?

Правда.Ру има своје издање на португалском језику, али се суочава са великим тешкоћама у прибављању пристојних коментара у вези са бразилским пословима Русије. Стручњаци са Московског државног универзитета, МГИМО, Руског државног универзитета за друштвене науке и стручњаци из Латиноамеричког института или не одговарају на телефонске позиве или пружају разочаравајуће, апстрактне фразе. Изгледа да ти људи не читају бразилске новине.

"Ако желимо да се задржимо "нашег" председника у Каракасу - морамо нешто учинити. Исто важи за Кирхнера у Аргентини", пише Татјана Полоскова у свом чланку "Катастрофа је близу: САД скоро да избацише БРИКС из Латинске Америке". И наставља: "Кубански стручњаци саветују администрацију председника Венецуеле о економским питањима. Зашто не наши ?" "Треба градити сталне експертске платформе у Латинској Америци - уз учешће руских стручњака. Цивилно друштво треба да се придружи дијалогу држава. После неког времена, али не ускоро, тај труд ће се исплатити", пише Татјана Полоскова.


Аутор: Љуба Љулко
Извор: Правда.Ру
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!