Кина негира свој империјализам у Африци (али је британски "Гардијан" нешто сумњичав)

Кинески министар иностраних послова, Ванг Ји на конференцији за новинаре са својим суданским колегом Али Картијем у Картуму 11. јануара. Фотографија: Мухамед Нурелдин Абдулах / Ројтерс

Кина је одлучно одбацила често понављане оптужбе да у Африци ствара своју империју као што су то чиниле европске силе крајем 19. века.

Пекинг је највећи трговински партнер Африке и често је оптуживан за етнички глув "ресурсни колонијализам" - експлоатацију рудних богатстава континента по багателним ценама, да би Кина одржавала свој економски раст.

Зато кинески министар спољних послова Ванг Ји, на обиласку пет афричких држава, инсистира: "Политички, ми увек дајемо подршку афричким земљама и подржавамо праведно. Економски, помажемо развој афричких земаља да буду просперитетније."
"У размени и сарадњи Кине са Африком, желимо да видимо обострану корист и "win-win" резултате. Да буде јасно, Кина никада неће поћи стопама западних колонизатора и сва њена сарадња са Африком неће ићи науштрб екологије, животне средине и дугорочних интереса Африке."

Изјава је дата Кинеској централној телевизији за време Вангове посете Кенији, где се у суботу састао са председником Ухуру Кенијатом. Кинеске фирме, у послу вредном 653 милиона долара (430 милиона фунти), проширују главни аеродром у престоници Најроби.

Много се расправљало о кинеско-западном ривалству на афричкој сцени, али је реткост да једна страна направи такво поређење јавно. Прошле године, на највећем скупу афричких лидера свих времена одржаном у Вашингтону, амерички председник Барак Обама је био изричит: "Не гледамо на Африку само због њених природних ресурса." Али није поменуо Кину.

Једино је у дипломатским телеграмима, објављеним преко Викиликса а који нису били за јавност, један амерички функционер признао: "Кина је веома агресиван и опасан економски такмац без морала. Кина није у Африци због човекољубља. Кина је у Африци првенствено због Кине."

Пекинг је раније саопштио да сарађује са афричким земљама у пољопривреди, здравству, на инфраструктурним пројектима школа и стадиона. Седиште Афричке уније у Адис Абеби је поклон Кине вредан 200 милиона долара и "симбол продубљивања односа".

Кина тврди да више од половине помоћи иностранству - што је у периоду 2010-2012 било више од 14 милијарди долара - иде Африци. Кина тврди да та подршка није ничиме условљена и да се Кина никада неће мешати у унутрашње ствари афричких земаља. Али се подразумева, кажу критичари. Кина ефективно помаже власт Хосе Едуарда дос Сантоса у Анголи, Омара ал-Башира у Судану и Роберта Мугабеа у Зимбабвеу - власт три најауторитарнија афричка владара.

Међутим, Пекинг је прошлог месеца најавио да ће послати 700 припадника борбених јединица да се придруже мировној мисији УН у Јужном Судану, сигнализирајући неуобичајено снажну интервенцију. Обраћајући се у понедељак новинарима у Судану, Ванг је правдао посредничке напоре Кине у Јужном Судану одбацивањем тврдњи да се то чини из сопствених интереса пошто су уложена знатна средства у јужносуданску нафту.

"Кинеско посредовање у питањима Јужног Судана је једино због одговорности и дужности одговорне силе, а не због сопствених интереса Кине", изјавио је министар.

Вангов итинерер обухвата Кенију, Камерун, Екваторијалну Гвинеју, Судан и Демократску Републику Конго.




Аутор: Дејвид Смит
Извор: Гардијан
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!