Утеривање Швеђана у НАТО (2)

Кад су Немци већ у Ираку... (Фото: ТТ)
Први део: Ћирилизовано: Утеривање Швеђана у НАТО


The Local: "Шведска мора 'делити одговорност' за Ирак"Шведска министарка спољних послова Марго Валстром у току викенда је открила да се нада да би њена земља могла послати војна лица у Ирак, да обучавају ирачке војнике како да се боре против исламистичких терориста.

У изјави за Локал у понедељак, она је изнела више детаља о овом плану:

"Влада сада разматра могућност да Рикстагу (шведски парламент - прим. прев.) предложи да шведска војна лица буду послата у Ербил у Ираку, да помогну у обуци војника који се боре против ИДИЛ-а. То би био важан допринос нашем показивању да делимо одговорност у суочавању са опасним претњама... Тај допринос не подразумева активну борбу."

Валстром је додала да је Шведска већ: "... у великој коалицији која се бори против ИДИЛ-а и подржава Ирак, коалицији која окупља око 60 земаља и тела, укључујући ЕУ и све државе чланице ЕУ."

Маргот Валстром је први пут наговестила постојање таквог плана у недељу, на отварању велике конференције о одбрани у Салену у западној Шведској. У изјави за Шведски радио, она је о војсци ирачке владе рекла:

"Има много тога чему можемо да је научимо. Потребни су јој савети и подршка. Ми бисмо послали инструкторе, не ради се о слању војника за  борбу."

Министарка спољних послова, социјалдемократа, изјавила је за Локал да ће свој предлог изнети у парламенту на пролеће.

Она је шведским медијима у недељу рекла да Немачка може водити обуку, а да ће допринос дати и финска војска.

Шведска је раније послала своје војнике у Авганистан, али је веома критиковала америчку инвазију Ирака.

Маргот Валстром је за Локал изјавила да је борба против екстремизма у Ираку посебно важна после прошлонедељних догађаја у паризу.

"То је био ужасан чин који је шокирао не само Француску, већ и читаву Европу и цео свет. Нападнути су и убијени и рањени не само обични људи, већ и сам темељ нашег демократског и отвореног друштва, и слобода говора", рекла је Маргот Валстром.

"Важно је да сада покажемо нашу хуманост и јединство у борби против насиља, мржње и екстремизма. Ми ћемо наставити да тражимо ефикасна и заједничка средства за борбу против тероризма, без угрожавања основних демократских вредности које желимо да бранимо. Морамо зауставити регрутацију за тероризам", додала је.

Верује се да је до сада око три стотине Швеђана ишло у Ирак и Сирију да се бори на страни ИДИЛ-а.

Маргот Валстром је појављивање на конференцији о одбрани искористила и да понови жељу да се заузме оштрији став према Русији, после извештаја да су руски авиони повређивали шведски ваздушни простор и да су последњих месеци у шведским водама опажене две стране подморнице.

Валстром је ове коментаре изнела само дан пошто је нови лидер опозиционе Умерене странке, Ана Кинберг Батра, изјавила да би земља требала да поново размотри улазак у НАТО, што подржава све већи број Швеђана.

Шведска Социјалдемократска партија, која је у коалицији са Зеленима, није зато да Шведска постане чланица те организације.

"Нисам видела никакве убедљиве аргументе за чланство у НАТО-у", рекла је Валстром за шведски Експресен у понедељак.


Ћирилизовано: Да ли је "Нисам видела никакве убедљиве аргументе за чланство у НАТО-у" позив? Хоћемо ли видети каквих убедљивијих аргумената од руских "Лох Нес" подморница? Има ко да их Швеђанима пружи, показали су то и 11.9. и изазивајући "Ја сам Шарли".


Извор:Sweden must 'share responsibility' for Iraq - The Local
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић

Коментари