Кинеске специјалне јединице (3)


Први део:Ћирилизовано: Кинеске специјалне јединице
Други део: Ћирилизовано: Кинеске специјалне јединице (2)

Опрема и обука

Кинеске јединице СОС у НОА и НОП су опремљене најмодернијим наоружањем и опремом за увежбавање и операције, укључујућу напредну електронику и комуникације, беспилотне летелице, уређаје за ноћно осматрање и означавање циљева као и низ лаких возила и малих чамаца. Оне се могу убацити из ваздуха, са земље и мора (са површине или из подморја).

Јединице ССО НОА Кине су углавном опремљене  хеликоптерским јединицама и поседују 750 ваздухоплова свих типова, којима је опремљен КоВ, а видови Ратне морнарице и Ратног ваздухопловства имају највероватније око 100 ваздухоплова по виду. Хеликоптери се употребљавају за доставу материјално техничких средстава јединицама и то: падобранима, слетањем на задати терен, брзим одбацивањем спољашњег терета или спуштањем терета сајлом. Овим малим снагама не подржавају се само операције јединица ССО већ и све операције НОА Кине. Сви падобранци су прошли почетну обуку на авионима и то на двокрилцу Јин-5 (кинеска верзија Ан-2, НАТО ознака "Колт"), који може да се употребљава и у оперецијама јединица ССО. Недостатак авиона дугог долета као и тешких транспортера значи да јединице Ратног ваздухопловства имају приоритет за падобранску обуку на овим средствима.

Кинески хеликоптер ВВ З-10, конкурент АХ-64 "Апач"

Већина великих кинеских медија примат даје физичкој издржљивости припадника ССО као и њиховој способности да обуку обављаљају у тешкимим условима. Заправо, главни део обуке ССО обухвата индивидуално и тимско преживљавање, маскирање, добро познавање оружја, земаљску навигацију, комуникацију, као и методе убацивања физичког тренинга који су блиски борбеној обуци. ССО јединице проводе доста времена обучавајући се врхунској вештини (вичности) као и све чешћој интеграцији оружја у обуци. Обука снајпериста као и обука чишћења просторија у кућама које су намењене за увежбавање тих супозиција ("кил-хаусис") су вишегодишњи фаворити кинеских медија.

Многи извештаји са обуке ССО јединица показују деловање хеликоптера: рације, заседе, дуготрајне снајперске заседе, спашавање талаца/затвореника или оперативно извиђање. Ове акције се често увежбавају заједно са конвенционалним маневарским нападним снагама.

Здружена вежба 2014. године у Кунлунским планинама на 4000м

ССО јединице такође могу бити укључене у "специјалне мисије", укључујући информатичке, сајбер и електронске ратне операције. У сваком случају, Генералштаб Трећег и Четвртог оделења надгледа већину сајбер и електронских ратних операција које изводе специјализоване (али не ј-це ССО) јединице НОА. Информатичко ратовање укључује "три рата": рат медија (јавно мњење), психолошке операције и правни рат. За ту врсту ратовања задужено је Оделење за политички рад и то на националном нивоу. Исто је задужено и за политичке службенике и њихово особље у јединицама широм НОА и као такво обавља оперативне и тактичке аспекте тих задужења.Као резултат тога, поред многих других неборбених задатака које обавља, Одељење за политички рад и његово помоћно особље директно доприносе ратним могућностима НОА.


Поређење могућности Кинеских и америчких ССО (10 Основних делатности стр. 10)

Јединице ССО НОА Кине и њихове могућности нису црна кутија за посматраче споља, штавише кинеске ССО су често у интеракцији са страним колегама. На пример, особље и јединице НОА и НОП ССО  су учествовале у бројним вежбама са страним оружаним снагама, затим у специјалним такмичарским операцијама као и у обуци у школама других земаља. Тимови ССО су често имали одличне резултате на међународним такмичењима. Као резултат тога мање јединице ССО Кине демонстрирале су способност својих командоса у многобројним директним акцијама и извиђачким мисијама.

Иако већина војних аналитичара претпоставља да би кинеске ССО могле бити употребљене за ванредне операције у Тајвану (укључујући и подршку бораца"пете колоне" на острву), мало је евидентних доказа да ће снаге ССО бити организоване или обучаване да врше неконвенционалне ратне активности сличне америчким (10 Основних делатности-види поднаслов). Такође, иако НОА организује обуку за странце у систему школовања Кине, чини се да немају претходна страна искуства у унутрашњим одбрамбеним активностима. Сматра се, да јединице ССО НОА Кине не могу бити организоване за вршење задатака сличним онима које врше јединице Специјаних снага америчке војске ("Зелене беретке").

НОА такође нема јединице које су еквивалент америчким јединицама за цивилне послове. Већина цивилних операција на националном нивоу су вођене по захтеву НОА за унутрашњу координацију Владе, што спада у надлежност Генералштаба и Одељења за политички рад у оквиру домаћих послова. Штаб НОА је део локалне самоуправе од покрајинског до окружног нивоа власти са командантима и штабовима, који  заједно раде са својим цивилним колегама. Међутим, када су у питању функције упирављања, локална цивилна самоуправа и партијски службеници су контролори, док се локални официри НОА фокусирају на војна питања. ССО јединице не би биле укључене у ове финкције.

Јединице НОА, НОП и и СВАТ  МЈБ најчешће изводе контратерористичке (или антитерористичке) вежбе. На домаћем плану МЈБ преузима вођство у овим операцијама док НОА може пружити помоћ које недостају цивилним службама, што је виђено током Олимпијаде 2008. године. Међутим, већи до противтерористичке обуке се изводи заједно са обуком за разбијање демонстраната, отварајући потенцијал за спајање ова два сегмента, односно за коришћење антитерористичких метода против протестаната. Већина комбиноване обуке са другим оружаним снагама углавном се врти око противтероризма, али често прелази у конвенционални напад на многобројне (распршене) локације терориста. Усавршавајући своје вештине припадници ССО настоје да спрече унутрашњу нестанилност изазвану јавним демонстрацијама.

Крај трећег дела

Аутор: Денис Џ. Бласко
Превео за Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО : Милорад Ђошић, пензионисани пуковник авијације - пилот 
Коментари