Јурасуми: Први дан прекида ватре (на папиру)



Прекид ватре на папиру постоји, мада изгледа да га мало ко на терену поштује. Ако тактичка неопходност тако захтева, не поштује се. Али је гранатирање градова престало. Што је добро.
Нерешена питања:

Дебаљцево, Мариупољ и Бахмутка су слабе тачке, подесне да се овај мир одува чим се нађе изговор и појави тактичка потреба.

Судећи по јутрошњим украјинским изјавама, они немају много успеха са Дебаљцевом, ако оставимо по страни ноћашње саопштење порошенка. украјинске снаге су имале велике губитке како у обручу, тако и око његовог спољног прстена (можда највеће губитке од почетка борби), изражене у стотинама. Немогуће је тачно их утврдити.

Тешке борбе око Широкино, источно од Мариупоља.. Од јутрос је град под контролом Новорусије, али је пре тога било жестоко. "Азов" је пријавио само 50 рањених, а не могу да верујем да су имали само три погинула. С обзиром на однос рањени-погинули у овом рату, можемо претпоставити да је погинулих 15-20. Борбе су другде престале или скоро престале.

Закључак

Обе стране настоје да очувају привид мира, иако га већ сада нема. Али Украјина мора да заслужи своје кредите од ММФ и покушава да од ничега направи нешто, а Новорусији  предах треба за градове (украјинска артиљерија до сада није ризиковала с њиховим гранатирањем) и изведе прегруписавање (углавном артиљерије око Дебаљцева).


Аутор: Јурасуми
Изворни текст на руском: yurasumy - Первый день перемирия
Превод на енглески: Џ. Хоук
Извор: The First Day of the Ceasefire - Fort Russ
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!