Таласи отпуштања: Кина објављује рат лењости

Владимир Путин и Си Ђинпинг

Централни комитет кинеске комунистичке партије усвојио је ново правило према коме ће се службеници са лошим радним учинком деградирати или отпустити – објављено је данас у кинеским државним медијима.

За корупцију или неодговорно понашање, и за нестручно обављање посла, радници ће бити деградирани или отпуштени – јавља Чајна делји на енглеском језику.

Нова правила усвојена на јучерашњој седници Централног комитета којом је председавао Си Ђинпинг уствари су експерименталног карактера, али лист није објавио детаље о томе.

Да ли веб-сајтови треба да буду одговорни за коментаре посетилаца?

Европски суд за људска права у Стразбуру, Француска
Не тако давно, интернет је био бастион слободе. Иако је тај статус у доброј мери задржао, владе се упињу да - у облику закона које неки доживљавају као претњу слободи изражавања и штампе којима смо се одавно свикли - контролишу шта се ради на мрежи. Изгледа да на интернету има велики број људи који сматрају да мора постојати казна за коментаре који их вређају. Најбоље што би могли да ураде у тој ситуацији је да власника веб-сајта љубазно замоле да уклони коментар, али он то не мора да учини. До сада. Прецедентна одлука европског суда би такво правило могла да промени.

Дилема

Један естонски информативни сајт је октобра 2014 објавио чланак о одлуци компаније да промени трајектне линије. Прича је изазвала коментаре који су компанију вређали, па је тужила издавача "Делфи". Издавач се жалио Европском суду за људска права који је пресудио да је ограничавање слободе изражавања с којим се издавач суочава потпуно легитимно. Сви смо чули за чудне судске одлуке, али ову пресуду је изрекао важан Европски суд, и поставио преседан за будуће парнице и законе.

И европске веб-сајтове учинио одговорним за увредљиве коментаре који се на њима појављују.

ПВО: "Стандардна ракета 6" за свакога

Aмеричкa ратна морнарицa  je у мају 2015. наредила производњу свог новог противавионског ракетног система,  ракете СМ-6 ( Standard Missile 6). До сада је изграђено преко 200 комада "стандардних ракета 6", а за развој и  почетну производњу наручен је мали контигент.

Крајем 2014. године извршено је неколико успешних  вежби на којима је СМ-6 оборила авион, противбродске ракете као и крстареће ракете под различитим условима. То је укључивало и најдужи лет ракете земља-ваздух ( при обарању мете) у поморској историји. Постигнута удаљеност није објављена, али максимални долет СМ-6 је око 240 километара. Нова верзија софтвера за управљање ватром Аегис је такође успешно тестирана у стварним борбеним условима.


Аустријанци покренули петицију за излазак из Европске уније

Бодљикава жица испред заставе Европске уније у мађарском имиграционом центру Бичке, 25. јун, 2015 (Ројтерс /Ласло Балог)

Аустријанци су покренули петицију за излазак из ЕУ, тврдећи да ће народу економски бити боље ако напусти унију. Да би нацинална скупштина била приморана да размотри иницијативу активисти треба да  до 1. јула сакупе 100.000 потписа.

Петицију је покренула пензионисаног 66-годишњи преводилац, Инге Раушер, која је прикупила довољан број потписа да покрене званичну кампању да национални парламент размотри идеју о референдуму о напуштању Европске уније. Међутим, да би се то питање ма и разматрало, петиција мора скупити најмање 100.000 потписа.

"Ми желимо да поново имамо неутралну и мирољубиву Аустрију", рекла је Раушер на почетку кампање. Аустријанци имају рок до 1. јула да потпишу петицију, што могу учинити у општинским и окружним канцеларијама.

Како "српски" медији извештавају о грчком референдуму

А и иначе, већ смо о томе писали: Ћирилизовано: Убиство Мозговоја: Срамно служење водећих "српских" медија америчко-укропској пропаганди

И на примеру грчког референдума се види ко диктира вести, обратите пажњу не само на текст, већ и време објављивања. Али као извор ће свуда бити навођен ТАНЈУГ, наравно.


Cipras: Referendum o prijedlogu kreditora 5. jula

Grčki premijer Alesis Cipras pozvao je sinoć Grke da se 5. jula na referendumu izjasne o tome da li Grčka treba da prihvati ili odbaci prijedlog međunarodnih kreditora, prenose agencije.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je nedugo nakon sjednice vlade u Atini, na kojoj se raspravljalo o ponudi povjerilaca.

ТАСС: Русија и Јерменија ће заједнички проверити рад Електродистрибуције Јерменије

Председник Јерменије Серж Саргсјан
Јереван, 27. јуна /ТАСС/.  Владе Русије и Јерменије ће покренути заједничку истрагу о раду Електродистрибуције Јерменије - у складу са споразумом јерменског председника Сержа Саргсјана и руског министра саобраћаја Максим Соколова.

Одлука је донета због масовних протеста у главном граду Јерменије и плана Јеревана да од 1. августа 2015. године повећа цене електричне енергије.

Саргсјан је рекао да је Јерменија морала да прибегне овој непопуларној мери због девалвације јерменске националне валуте и све већих трошкова производње електричне енергије.

Сириза "финансијску подршку" ставља на референдум

Исправна одлука:
"Алексис Ципрас је у раним суботњим часовима, неочекивано, на грчкој националној телевизији саопштио одлуку да је за 5. јул расписан референдум на коме ће грчки народ одлучити да ли ће прихватити или одбацити услове финансијске подршке поверилаца."
Ово је сада демократска одлука. Надам се да ће Грци рећи "не", али то је њихова ствар и њихова одлука, и шта год одлучили резултат одлуке ће бити њихов.

У међувремену, овако ће, по свој прилици, сутра изгледати немачки магазин "Билд":

"Грчка уцењује Европу!"


Грци су рекли "Не!" (а Ципрас заказао референдум за 5. јул)

Чак и слике на зидовима Атине одају запрепашћеност

Грчка је одбила најновији споразум који нуде међународни кредитори. Према изјави представника Владе Грчке, тај споразум је чак и гори од претходних пакета за спасавање, који гурају земљу на ивицу банкрота. Премијер Алексис Ципрас је сазвао ванредну седницу кабинета, где  је разматрана стратегија у вези са састанаком који се одржава у суботу, на нивоу министара финансија ЕУ.

 "Не!"

Према информацијама које су раније процуреле из међународних институција програм спасавања се састојао у одлагању обавеза у наредних пет месеци, где је Грцима обећано нових 15,3  милијарди евра, под условом да Атина испуни захтеве према којима је до сада имала највише отпора. Провладин хеленистички представник Јанис Михелојанакис је рекао да Влада не би могла да направи већу грешку него да прихвати ову понуду, јер је она пре свега понижавајућа и водила би до треће мере спасавања. "Сада је дефинитивно време да се каже не" - рекао је он.

Заменик министра за социјална питања Димитрис Стратулис изјавио је да је ово свеукупано понижење грчког народа, кога "бацају у јарам и истребљење".