Гилад Ацмон: Гој има да слуша


Британску Лабуристичку странку стално оптужују да је антисемитска. Није то лепо од лабуриста, али "просемитска" Либерално-демократска странка је далеко гора. Израелска штампа данас пише да су британске либерал-демократе суспендовале бившег премијера због "антисемитских" твитова.

Метју Гордон Банкс је у недељу шутнут из странке пошто је партијског лидера Тима Фарона оптужио да је на то место дошао зато што су му кампању финансирали "лондонски Јевреји". У одговару Банксу, потпредседница Борда посланика припадника британских Јевреја (Board of Deputies of British Jews - BOD) Мери ван дер Зил каже: "Коментар Метју Гордона Банкса на Твитеру крајње је забрињавајући. Прича о новцу и Јеврејима и алудира на вековима стару новинску патку о 'јеврејској завери'."

Парле ву српски?

Ако сте се некад нашли у друштву у коме се странцима каже „говори српски да те цео свет разуме“, можда вам није пало на памет да та, наизглед, нерезонска опаска испрва није била намењена странцима, већ управо матерњим говорницима. Објашњење за настанак овог израза налазимо у књизи Драгане Мршевић Радовић „Фразеологија и национална култура“ (2008):

Медијски парадокси

На изненађење многих, медиј у који грађани Европе имају највише поверења је – радио

Карикатура: Душан Лудвиг

Осим у неколико спорадичних вести, релативно незапажено су у нашим медијима прошла два глобална извештаја о поверењу и употреби медија у 2016. години. Посебно је занимљив извештај који је објавила Европска радиодифузна унија (The European Broadcasting Union – EBU), по чијим је налазима медиј у који грађани Европе имају највише поверења, на изненађење многих – радио. Корисну допуну овом извештају представља извештај о улози дигиталног информисања који је сачинио Ројтерсов институт за студије новинарства (Reuters Institute for the Study of Journalism). Ројтерсов извештај је важан зато што нам даје продубљену слику употребе онлајн медија као извора информисања, а овај увид је више него потребан у парадоксалној ситуацији растућег информисања кроз ове медије, уз истовремено ниско поверење у њих.

Ционизација Србије: Јеврејска општина тражи књижару Геце Кона

Агенцији за реституцију поднет захтев на основу закона о отклањању последица Холокауста. До сада враћено 14 локала, један стан и једна зграда у Београду


ЈЕВРЕЈСКА општина Београд поднела је захтев за враћање књижаре "Геца Кон", у Кнез Михаиловој улици, сазнају "Новости". Ово је до сада најпознатија некретнина тражена по новом Закону о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живе наследнике.

По њему, јеврејске општине могу да траже имовину страдалих сународника чије су породице истребљене током Другог светског рата. Она у конкретном случају потражује стамбену зграду и земљиште у Кнез Михаиловој 12, која је у катастру уписана као друштвена својина Издавачког предузећа "Просвета".