Кина разматра огромна улагања у Крим и железницу великих брзина

У среду смо известили о седам великих енергетских споразума Русије са Кином. Ако су недавне вести некакав показатељ, ускоро ћемо писати о седам великих инфраструктурних послова.

РИА Новости је прошле недеље јавила да је Кина заинтересована за улагање у инфраструктуру Крима, стамбене услуге, коцкарску и хотелску индустрију:

"[Кинези] су заинтересовани за инфраструктуру - путеве, комуналне системе, стамбене услуге, веома заинтересовани за прераду комуналног чврстог отпада. И веома су заинтересовани за Крим као транзитни коридор за испоруку робе у Европу, јер би траса онда била краћа за 2000 километара (1200 миља)", рекао је Александар Басов, председник Привредне коморе Крима.

Очекује се да Русија одреди Крим и Севастопољ за посебне економске зоне са пореским олакшицама за привлачење инвеститора.
Председник Привредне коморе Крима је изразио уверење да ће кинески инвеститори "стићи на Крим чим се усвоји закон о посебној економској зони", што је могуће већ у октобру.

Кинеске компаније су спремне да инвестирају у хотелску индустрију, коцкање и пољопривреду на Криму, додао је Басов.

Очекује се да Русија одреди Крим и Севастопољ за посебне економске зоне са пореским олакшицама за привлачење инвеститора. Крим је већ усвојио руску рубљу као званичну валуту.

Али ово је само почетак. Председник "Руских железница" са Кином разматра пројекат железнице великих брзина:

"Дубоко сам уверен да пројекат мора бити реализован ... Да се покрене данас потребно је 20 милијарди рубаља ... без тог износа, пројекат ће остати само жеља", рекао је он.

Јакуњин је такође рекао да ће обим инвестиција потребних за изградњу железничке мреже за велике брзине од Москве до Казана вероватно бити огроман, али са становишта пословног модела, пројекат би повратио средства и постао економски ефикасан за 15 година.

Немци, који имају напредну и успешну индустрију железнице великих брзина, вероватно већ чупају косу.


Извор:Russia Insider
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!