Сајт "Русија инсајдер" све популарнији

МОСКВА, 1. октобра (РИА Новости) - Сајт Russia Insider: politics and news, који је покренула група странаца у Русији са циљем да се успостави равнотежа с негативном сликом западних медија о земљи, стално добија на популарности.

"Овај сајт је покренут летос, када је група странаца који живе у Русији већ дуги низ година почела да размишља о томе шта може да уради да укаже на све већи и опасан проблем. Проблем је у томе што западни медији пружају нетачну, непотпуну и нереално негативну слику Русије ... Чини нам се да је то довело до дубоких политичких грешака САД и Европе, до конфузије и погрешних процена", пише Чарлс Баусман, оснивач "Русија инсајдера".

Популарност сајта је порасла прошле недеље, када је објавио руски вирални видео са енглеским титловима, који приказује руску баку како се обраћа америчком председнику Бараку Обами. Бака усрдно позива лидера САД да се не дружи са нацистима и да се помири са руским председником Владимиром Путином.

Фесјсбук страница "Русија инсајдера" сада има преко 5000 лајкова, а његов најчитанији чланак од среде је прегледан око 14000 пута за само 15 сати.

Сајт објављује приче о Русији, које, према Баусману, одражавају његове личне ставове, али се и настоји да се буде умерен и чињеничан.

"Ми верујемо да је објективност вредан идеал, али мишљење новинарство чини занимљивијим, па је потребно постићи равнотежу између те две ствари", пише Баусман.

Наведено је око двадесет имена сарадника "Русија инсајдера", укључујући истакнутог данског новинара и теолога Ибена Транхолма, српског аналитичара међународне политике Дамира Мариновића и популарног блогера који пише под псеудонимом "The Saker".

Баусман негира да добија средстава од било које владе или институције и каже да је "Русија инсајдер приватна публикација коју финансирају оснивачи". Да би се очувала независност, Баусман настоји да сајт финансира најшира јавност (crowdfunding) и да привуче инвеститоре.


Извор: Website Lauched by Expats in Russia to Defend Country's Image Gaining Popularity | Russia | RIA Novosti
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!