Кијев започео прву фазу офанзиве

Саветник председника Украјине Јуриј Луценко је за “Канал 5″ рекао да је примирје на истоку земље било неопходно због производње оружја и опреме, као и да би се добило на времену потребном за војну и финансијску помоћ од Запада.

Прва фаза планиране операције је почела. Конкретно, припадници казнене експедиције покушавају да потпуно блокирају приступе Доњецку и пресеку снабдевање града. До сада је милиција у локалним борбама успешно спречавала те покушаје и задржала је контролу над прилазима главном граду Републике, који обезбеђују испоруку хуманитарне помоћи.


Сам Порошенко је рекао да ни он ни команда украјинске војске никада нису издали наређење да се пуца на насеља. Исто је поновио украјински министар одбране. Ако је то тачно, онда је гранатирање разних насеља и градова у Донбасу одговорност илегалних наоружаних група (ИНГ). Према нормама међународног права, оне треба да буду разоружане или уништене.

Питање потребе да се сузбију активности ИНГ које не поштују налоге Кијева мора да се расправља у Уједињеним нацијама. “Неопходно је да се затражи од УН да обавеже руководство Украјине да за неколико недеља разоружа ИНГ. Ако се то не догоди, Русија има право да пошаље “Искандере” на ватрене тачке” – изјавио је генерал-мајор авијације и херој Совјетског Савеза, Александар Руцкој за “Специјални дописник” руске телевизије “Канал 1″.

(Ово је само фрагмент чланка Если хунта пойдет в наступление, то до 2 ноября — мнение аналитика | Русская весна )

Превела са руског на енглески: Кристина Рус
Извор: Fort Russ: The first phase of Kiev offensive has begun
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!