Немачка годинама предавала америчкој НСА приватне податке заштићене законом

Ројтерс/Павел Копчински
Обавештајна служба БНД није заштићивала приватне податке немачких грађана, јер је податке прикупљене с интернета у свом центру у Франкфурту предавала САД, извештавају немачки медији наводећи тајне документе.

Документи које цитирају ВДР и ЕДР телевизије и новина "Зидојче цајтунг", које су избациле вест заједно, добијени су од савезне владе током текуће парламентарне истраге о шпијунској делатности америчке НСА на немачком тлу.

Као што је НСА законом забрањено да шпијунира Американце, БНД-у није дозвољено да шпијунира Немце. Дакле, када је прошле године откривено да су две обавештајне службе сарађивале у прикупљању комуникацијских податка преко "De-Cix" интернет чворишта у Франкфурту, БНД је морала да створи неко објашњење.

Немачка служба је саопштила да је користила филтер којим се онемогућавало да се подаци немачких грађана прикупљају и прослеђују НСА. Али систем, за који се тврдило да "потпуно и без мане" обезбеђује раздвајање заштићених података, јесте све само није без мане, а БНД је то знао, каже се у извештају од петка.

У ствари, филтер под називом "Дафис" је могао да задржи само око 95 одсто осетљивих комуникација, како су показали иницијални тестови изведени 2003. године. Није био поправљен до 2004., када је почело прикупљање и прослеђивање података и још увек је имао проблеме у јулу 2008., када је програм обустављен, како документи показују.

 Учешће БНД-а у програму кодног назива "Eikonal" је било потребно јер НСА-и није било дозвољен директан приступ чворишту. Њена сопствена ревизија је показала да је немогуће потпуно раздвајање страних и немачких комуникацијских података. Али чињеница да ће немачки подаци цурити Американцима и да то може бити кршење закона није пријављена парламентарном одбору за надзор.

Немачка обавештајна служба је такође приметила да НСА у оквиру операције покушава да шпијунира компаније као што је авио-гигант ЕАДС и француску владу, кажу извештаји.

Истрага Бундестага НСА-ог шпијунирања у Немачкој је изазвана низом "провала" на основу докумената које је немачким медијима дао Едвард Сноуден. НСА је наводно прикупљала све комуникацијске информације, чак је прислушкивала и немачког канцелара Ангелу Меркел.

Откриће је изазвало узбуну међу Немцима и учинило да Влада заузме оштрији став према америчким шпијунским програмима. Пошто је пропао покушај да се са Вашингтоном постигне договор "нема шпијунирања", два америчка информатора која су радила у БНД су отпуштена, са детаљима о операцијама навелико објављиваним од стране медија.


Извор: РТ
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!