Еуген Касперски

Еуген Касперски, суоснивач и главни извшни директор "Лабораторије Касперски" - © RIA Novosti. Sergey Guneev

МОСКВА, 4. октобар (РИА Новости) - Еуген (Јевгениј) Касперски, извршни директор и суоснивач "Лабораторије Касперског", рођен је 4. октобра 1965. у граду Новоросијск, руској Краснодарској покрајини.

Касперски је 1982. дипломирао на  Специјалном образовном и научном центру "Колмогоров" Московског државног универзитета, школи специјализованој за математику и физику.

Касперски је 1987. дипломирао на Одсеку за технологију на Високој школи "Ђержински" КГБ-а (сада Институт за криптографију, телекомуникације и информационе технологије на Академији Федералне службе безбедности), смер математичко инжењерство.

После дипломирања, у оквиру програма пласмана дипломаца, Касперски је додељен мултидисциплинарном научно-истраживачком институту повезаном са Министарством одбране, где је радио до 1991. Тада је, пошто је у свом десктопу октобра 1989. открио вирус "Каскада", почео да проучава компјутерске вирусе

После дисекције вируса развио је свој први противотров и почео да показује већи интерес за злонамерне рачунарске програме и развој безбедносних алатки. Колекција антивирусних модула коју је развио лично Касперски накнадно је послужила као основа за Антивирусну базу података Лабораторије Касперског, која данас садржи преко 100 милиона узорака малвера.

Еуген се у 1991. придружио Центру за информационе технологије КАМИ, где су он и његови сарадници развили "Антивирал тулкит про" - АВП ( Antiviral Toolkit Pro - AVP), прототип Касперсковљевог будућег антивирусног софтвера. Пројекат је добио међународно признање 1994. године.

АВП, још увек непознат на Западу, први пут испробан у опитној лабораторији Хамбуршког универзитета, долази на врх листе сличних програма, показујући веће стопе откривања вируса од најпопуларнијих антивирусних програма у то време.

Касне 1997. године, Еуген Касперски одлучује да са својим сарадницима оснује независну компанију и постаје суоснивач "Лабораторије Касперски". Од тада је био на челу антивирусних истраживачких пројеката ове компаније све до заузимања позиције главног извршног директора у 2007.

Еуген Касперски је добитник Награде за науку и технологију Руске федерације за 2009. годину.

Он такође има велики број међународних награда за своја технолошка, научна и предузетничка достигнућа.

SYS-CON Media га 2011. проглашава за "Најмоћнијег на свету извршног директора у области безбедности" (World's Most Powerful Security Executive). Еугену је 2012. додељен почасни докторат наука на Плимутском универзитету.

Такође у 2012. години, часопис "Форин полиси" ставља Касперског на листу "Топ-100 глобалних мислиоца" ( Top-100 Global Thinkers) због његовог доприноса наглашавању потребе развоја информатичке безбедности на глобалном нивоу.

Касперски је аутор великог броја текстова и рецензија о компјутерским вирусима и редовни је говорник на специјализованим семинарима и конференцијама у Русији и иностранству.

Магазин "Форбс" је 2014. проценио богатство Еугена Касперског на 900 милиона долара. Према "Форбсу", Касперски је рангиран на 118. место на листи 200 најбогатијих руских бизнисмена.


Извор: РИА Новости
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!