Књиге и писма: Сава Видановић

Постоје уџбеници и књиге које су увек актуелне. Венеове и Шнајдерове збирке помоћу којих наши клинци крећу на пут светске математичке победе, српске јуначке песме којима су се дивили Гете и Шо, „На Дрини Ћуприја“ која описује српску вековну муку, али постоје и писма која су такође актуелна и могу да послуже као пример како се брани српство и мишљење које је у срцу сваког правог Србина.
Писмо господина Саве Видановића (слика) написано пре две године сенатору Џозефу Бајдену преносимо у потпуности са неким словним „грешкама“ које ћете сами лако открити. Уживајте и учите од ове Србенде који није заборавио гумењаке, које често спомињем.

Милорад Ђошић, члан УО
Српског Удружења Ћирилица Београд
пензионисани пуковник авијације - пилот 

Сава Видановић

СЕНАТОРУ ЏОУ БАЈДЕНУ

Господине сенаторе и председниче владе САД;

Веома сам запрепашћен  написом у СН вестима  вашим мишљењем о Србима и начином сазнања до кога сте дошли не личним,већ подсредством других. Нисте се ни једног тренутка запитали о намери и веродостојности таквог сазнања. Да се за тренутак запитате ко су ти људи и шта заправо хоће  баш од вас као сенатора. До сазнања сте досли преко  вечитих српских непријатеља, који су у свим вођеним досадашњим  ратовима били против Срба. Поставља се питање зашто сте баш Ви као  сенатор и високи функционер у држави изабрани да свету саопштите наметнуто мишљење о Србима. Зашто и под којим условима сте се прихватили  тог прљавог посла? Нећете ваљда рећи да сте били на страни истине и да ту истину са места сенатора саопштавате јавности?

Нисте се ниједног тренутка запитали ко су ти људи и с каквим намерама настоје да преко Вас лаж преточе у истину, поготово ако се зна да ти исти,као и њихови следбници  улазу огомна финансијска средства и напоре у обмани јавности о неистини о Србима.

До сазнања о Србима дошли сте, како и сами кажете, преко Uсташког свештеника Илије Живковића,  представника Хрватске Братске заједнице Бернарда Луковића и председника хрватског народног већа Мате Мештровића ,без трунке резерве о истинитост тих сазнања.Нисте се запитали ко су ти људи, ко су били Uсташе и какве су све злочине чинили српском живљу у Хрватској у току Другог светског  рата. Да сте сазнали праву истину о улози Uсташa у Другом светском рату и злочинима према Србима сигурно се неби  прихватили те срамне улоге ни под каквим условима.

На основу сазнања преко Uсташа закључили сте да су Срби неписмени, дегенерици, убице деце, кукавице, кољачи,насилници,агресори, нападачи, терористи, фашисти . Све сте то јавности  изнели   у интервју  са Лари Кингом 1993 године,без и трунке резерве нити провере навода. Просто речено  насели сте. Вас проблем је сто сте лаковерни, склони да прихватите причу једне стране ,без да чујете другу страну. Не улазим у  то под каквим условима  сте се прихватили те срамне улоге, али вам  могу са сигурношћу могу реци да сте се страшно замерили Србима. Да не познајете историју Срба о чијим су главама сломљена многа копља освајача. Да су Срби храбар и поносан народ који је показао турској империји, хабзуршкој монархији и Францу Фердинанду, аустроугарској империји, Хитлеровом Трећем Рајху и другим агресорима ко су Срби и како се брани отаџбина.Како се за слободу гине, крвљу натопљена отаџбина својих предака.

Показано јунаштво и храброст српског народа у свим досадасњим ратовима од Косовског боја 1389 године преко  балканских ратова, Првог  и Другог светског рата до данашњих дана Срби су увек водили одбрамбене а не освајачке ратове. Срби су увек били на правој страни ,за разлику од ваишх Uчитеља, који су увек били на погрешној страни. Представљајући вам Србе, нисте били у могућности да схватите да су ти исти ваши Uчитељи представили сами себе и све своје људске особине приписане Србима. Не схватате да сте обманути и насамарени и у очима Срба и других познавалаца  Срба   српског менталитета, неустрашивости и храбрости,испали  сте наивни , необавештени наносећи велику срамоту себи. То ваше  непознавање Срба и српске историје је ваша лична срамота.Не сватате да сте искоришћени као  утицајна личност и сенатор америчког конгреса да ширите неистине о једном народу који има чиме да се похвали.

Срби су храбар народ ,који ничим није био застрашен да се покори вољи светских сила. Одбијао је храбро све ултиматуме и уцене до данашњег дана. Лично сте имали прилике да се у то уверите  одбијањем  ултиматума васе  владе у Рамбујеу да се Србија покори и  постанне ваша прћија. Неустрашиво се супротставио до тада  невидјеној светској сили НАТО алијанси. У тромесечној агресији НАТО на Србију, разорили сте земљу али не и покорили. Кукавички сте из  ваздуха сејали смрт , страхујући да се на земљи  сукобите са храбрим српским  патриотама. Касетним бомбама сте сејали смрт  недужних цивила, жене деце и стараца. Од последица  касетних  уранијумских бомби и данас умиру и умираће многе српске генерације.

Чуди ме да  вам нису ти васи Uчитељи рекли да је највећи  српски син и геније свих времена Никола Тесла по њима Хрват. Никола Тесла, ради вашег знања ,највећи српски син  и геније свих времена је својим изумима задужио човечанство Данас су у употреби преко 750 Теслиних изума. Да су  поред Николе Тесле Срби, а не Хрвати, Пупин и Миланковић познати светској јавности својим научним открићима, којима се цовецанство данас служи.

На жалост многи Американци и међу интелектуалцима не знају ко су ти људи и одакле су и чиме су задужили човечанство, достојни респекта и поштовања, поникли из те средине коју ви називате најпогрдниијим именима да су Срби простаци, неписмени, дегенерици,силеџије терористи, фашисти.  То је хвала  српској начији  из чије средине су поникли такви до сада ненадмашени умови. То је велика брука и срамота оних који негирају српство. То су ти , без порекла историје и културног наслеђа,свајатајући  туђа достигнуца  а своје мане и недостатке приписују Србима. Срби су народ који је спасавао  Бец  од продора муслиманства у централну Европу.Бранио границе хабурске монархије, као признати  ратници звани КРАИСНИЦИ којима је Фердинад  делио имања дуз граница хасбурске монархије, знајуци да це  границе монархије бити брањене и одбрањене.
 Док су Срби ратовали и спасавали хасбурску монархију и аустроугарску империју, ти исти Хрвати су  били понизни цистаци ципеле царским официрима и били коњусари седлајуци коње предпостављених. То су ти господине Бајден који су у току Другог светског рата  у највећем логору смрти после Дахаоа у Јасеновцу убили  преко милион недузних српских цивила ,Јевреја и Рома,жене децу и старце .

Хрватскокатоличко свестенство клало  и убијало српску децу и пунило  херцеговачке јаме невиним српским зртвама. Највећи  усташки злочинци Павелић, Степинац ,Будак , зацртаном усташком политиком  према Србима,једну трећину, побити, једну трећину покрстити, једну трецину протерати и тако очистити Хрватску од Срба. Оно што нису  доврсили током  Другог светског  рата, то су наставили у Бљеску и олуји,којом приликом је побијено 2500 Срба,протерано 250.000 уз  помоћ Америке господине Бајден. И уместо  казне злоцинаца за поцињене злоцине генерала Готовине и Маркаса над српским  зивљм  за злоцинацке подухвате и командне одговорности под утицајем  Америке бивају ослобођени свих тачака оптужнице од стране политичког суда  у Хагу. Тиме је и званично признат геноцид над српским народом и етничко чисшење највеће после Другог Светског рата. Ви господине Бајден све то не знате, или се правите да не знате , промовишете неправду према Србима.Солидаришете се са српским непијатељима и чак креирате непријатељске акције против Срба. Залажете се се  за  бомбардовање Београда и окупације Србије. И не само то већ и за распарчавање  територије Србије, проглашењем Косова независном државом.

 Приликом посете Београду 2009 године у својству председника владе САД држали сте лекције Србима да се неће више гледати кроз прсте Србима у колико не извршавају  диктаторска наредјења  Вашингтона. Лично сте ставили до знања да је Косово независна држава и да то нема више промена граница. Подржавате права већинског албанског народа на самосталност и отцепљење од Србије, не питајући се ко су Шиптари одакле су дошли, ко им је указао гостопримство. Како су постали већинско становништво? Стеван Немања ,творац  српске државе на Косову, колевке  српске државности и културне баштине Србије указао је гостопримство кавкаском  номадском народу да населе планинске делове Косова и наставе да се баве  номадством.

У знак захвалности кроз историју поцели су да  протерују  староседеоце-српско становништво и шире се на њиховим просторима. Највећи прогони српског становништва су били  у току Другог  светског рата и после кумановског споразума до данашних дана. Отварањем граница Југославије и споразумом  Броза и Енвер  Хоџе о стварању јединствене државе Албанци  масовно насељавају Космет. Избеглим Србима у току Другог светског  рата Тито забрањује  повратак прогнаним  Србима на своја огњишта и домове.
Други моменат за већинско становниство је подстицај наталитета, највећим у Европи и кумством Тита новорођеним бебама је још један допринос увећавања албанске популације.  Ако  те чињенице нисте знали и ако се држите  принципа права већинског становништва на државност и самосталност,зашто то не важи за Тексас, и Калифорнију где је већинско становниство мексички етнос, који тези  отцепљењу и самосталношцћу. Зашто им се то ускраћује а другима не. Јели то ваша извозна демократија коју намећете другим народима,која за вас народ није доступна?
Дирнут и као Србин увређен  за све оно сто сте од Uсташа прихватили,приписано Србима, без личног сазнања и познавања историје српског народа мислим да сте направили велику грешку према Србима, који умеју да опрастају али не  и заборављају. Србима дугујете велико извињење за све сто сте до сада  лично учинили  Ви и ваша влада. Бомбардовали сте Србију, уништили њену инфраструктуру, побили  на хиљаде  невиних жртава, жене децу и старце. Безброј деце попут Милице Ракић  страдало од уранијумских   касетних бомби и уранијумског загађења страдају  и страдаће  још многе невине жртве.Како би се ви господине сенаторе осећали да се то десило вам и вашем народу, Јел осећате  грижу савести, и покајање и ,на крају извињење за све почињене злочине над српским живљем.

Срби  амерички држављани вам то неће опростити. Нанешене увреде се не заборављају. Срби ће вам  вратити мило за драго на  изборима за председника САД 2016  године како се најављује. Ни један српски глас сигурно нећете добити од њих. Мој савет вам је да се сто пре оперете начињених грехова према Србима , признате своје грешке и заблуде и затражите опроштај.

Срби кроз историју никада нису имали шансе да Хрвате и Uсташе  за све злочине над Србима приведу правди. Напротив за своја недела награђивани. За учешће Хрвата на страни  српских непријатеља у Првом Светском рату, Краљ Александар их уместо казне прима у заједницку државу Краљевину Срба Хрвата и Словенаца.

У Другом Светском рату Uсташку братију Јосип Броз прима у заједницку државу СФРЈ, без казне за почињене  злочине над Србима. Uсташе ни до данас нису одговарали за  српске злочине у Јасеновцу и сиром тадашње НДХ.У пркос том Хрватска је призната у авнојским границама и српским територијама. Јосип Броз, као аустроугарски каплар, учесник  у Првом светском рату против Срба, сада  у новој творевини братсва и јединства не позива на одговорност Uсташку булументу,која је  и у Другом Светском рату учествовала на страни силе осовине Хитлера Мусолинија и Јапана ,против Срба и савезника Велике Атанте. Управо и против САД, Вас  господине Биден. Ви сада господине Бајден из незнања или из интереса  се придружујете непријатељима.

На просторима САД живи велики број Срба, обичних радника, интелектуалаца, лекара, инжињера,научних радника,који су својим радом и знањем допринели економском и привредном развоју земље. За све то уместо признања и њих сврставате без изузетака у оне глупе, необразоване неписмене ........Србе. Не знате да млађе генерације Срба на свим светским такмичењма  из математике, физике,хемије,опстег образовања освајају светска признања и медаље, супротно васим тврдњама.
Господине Биден, обрацам вам се на српском матерњем  најсаврсенијем правописним језиком,коме нема равна у свету,да изразим своје незадовољство,које подржавају милиони Срба сиром планете. Језику оном по вашем закључку неписменог  и глупог народа . Језиком српског  језичког реформатора ,опет за вас непознатог Вука Караџића,познатог у свету, чије је језичко правило писи као што говориш, читај као сто је написано. Непревазиђено правило и нигде до сада  поновљено.
Да напоменем и то да је по вама  поред  наведених  научних генија,Тесле ,Пупина,Миланковица, тако мала Србија добила и нобеловца Иву Андрића за књжевно  дело На Дрини  Ћуприја , преведено на све светске језике. Пронђиите тај роман и прочитајте га да  несто научите  од тог неписменог необразованог и глупог народа. И не заборавите и то да када навече  дотакнете сијалични прекидач да осветлите вас стан  не заборавите да је то дело  генија Николе Тесле Србина, који је осветлио планету земљу и првом хидроцентралом на Нијагари потврдио стварање електричне енергије.
Замишљао је да градњом торња за  пренос електричне енергије свет  бесплатно неограничено користи електричну енергију, али због супротстављања његовој идеји Едисон то није дозволио. Многи данашњи Теслини изуми радио, селуларци- бежични телефони, детектори,индуковани мотори су само неки од изума  у примени човечанству и незнајући да је то омогућио баш  по вама глуп, необразован и неписмен Србин, геније Никола Тесла.

 Други разлог због чега вам се обраћам на матерњем српском језику ,језику тог глупог народа, је тај  да осетите савршенство  изговора Вуковог језика,једно слово један глас, и читај као што је написано, пиши као сто говориш. Мислим да  вама и вашем енглеском језику треба један  Вук Караџић да реформише ваш језик и олакша  правописне и говорне муке  енглеског језика. Имаћете прилике да посредством преводиоца у вашем присуству видите савршенство  и богатство српског језика на коме су испеване ненадмашне  народне  јуначке и лирске песме косовског циклуса,са којима се може само упоредити грчки еп Илијада и Одисеја. живим у убеђењу да ми нећете замерити сто вам се обраћам на матерњем српском језику верујући да сте поборник људских права и етничке толеранције, те вас у то име поздрављам и саосећам  са вама бол прошлости који сте доживели.

Још неки су имали   погрешно мисљење о Србима.Упознавањем  српске душе, српског менталитета у директним контактима, сусретима са српским гостопримством , обичајима и љубажносћу,мењају мишљење о Србима и враћају се поново Србима,Београду и културним споменицим, српским  средњевековним црквама и манастирима, светским ремек делима. Можда је паметно да пођете и ви тим путем и дефинитивно се уверите у истину о Србима. Скинете велики терет с душе неистине о Србима.
Желим вам све најлепше у животу вама и вашој породици.


С постовањем и поздравом
С .Виданаовић
30.11/2012

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!