The Saker. Мрачни облаци над Новорусијом


Ситуација дефинитивно не изгледа најбоље. Порошенко је заменио кловна Галетена веродостојним ратним злочинцем – пуковником Степаном Полтораком, много опаснијим и подмуклијим типом који је својевремено био главнокомандујући ескадрона смрти тзв.“Националне гарде“.
Степан Полтарак
 Чињеница да је Порошенко именовао тако страшног шефа украјинске војне хунте показује да он покушава да умири неонацисте који инсистирају на доследној примени непријатељстава. Занимљиво, баш као и Галетен. Полторак није војник али је човек који је каријеру започео у Министарству унутрашњих послова и из тог „фундуса“ је изабран за шефа „Националне гарде“.
Истога дана, Павел Губарев, „народни гувернер“ из Доњецка је постао жртва напада на сопствено возило. Иако није био погођен мецима, претрпео је озбиљну повреду главе услед пада његовог аутомобила. Тренутно се налази у једној руској болници у веома тешком стању.

Павел Губарев

Листа потенцијалних кандидата који су имали интерес за уклањање Губарева је дуга. У првом реду, у њој би се могли наћи олигарси чију је имовину Губарев покушао да искористи, као и војна хунта и шаролике групе неонациста. Потом, не искључујем могућност да су на тој листи и они које Губарев види у својим новоруским политичким непријатељима као и да би напад могао доћи из Русије, од оних који Губарева виде као препреку за своје планове за отцепљење Новорусије. Непотребно је напомињати да су У(К)ра- патриоти они који ће за све окривљавати Путина. Без обзира на то које наредио ликвидацију Губарева, чињеница да је он у веома тешком стању у руској болници је веома лоша вест јер он има једнострани, узнемиравајући утицај на спор који се одвија између различирих новоруских лидера.
Надаље,постоје бројни итвештаји о нападима украјинских снага дуж свих линија разграничења,.укључујући и артиљеријске нападе на Доњецк. Главни фронт се не помера много али смо, на жалост, још далеко од покерашке добити под називом „Дани тишине“ а која је у најави (видети мапу).
Новоруски обавештајни извори непрекидно извештавају о великој концентрацији украјинских оклопних возила на различитим локацијама и претћој опасности од надоласка нових трупа. Истовремено, чини се да се настављају и активности на стварању тампон зоне. Имам врло нелагодан осећај да је то врло слична ситуација као у време када су Грузини добро сарађивали са руским мировњацима до тренутка када је Сакашвили наредио својим трупама да крену у напад и да ће Укри у одсудном моменту учинити исто на линији разграничења.
Досадашња искуства показују да се сваки пут када је амерички званичник највишег ранга у посети Кијеву деси нешто врло лоше. Викторија Нуланд је управо завршила посету Кијеву а разлози њене посете нису у довољној мери образложени. Сврха њеног доласка у Кијев је још увек неразјашњена, да тек након њеног одласка су објављени званични резултати ове посете.
Викторија Нуланд
Ситуација се чини веома суморном, а чињеница да ће ускоро бити објављени избори у „Бандерастану“ (Западној Украјини, прим.прев.) и Новорусији неће учинити да се ствари покрену на боље.
Постоји реална могућност да САД разматрају померање Порошенка у други план. Сутра ће о томе изаћи чланак у Русији а Инсајдер и ја ћемо га накнадно објавити и на овом сајту. Ако се ово предвиђање испуни, можемо очекивати све гору и немилосрднију фигуру као главнокомандујућег репресивне „Националне хунте“.
Какве су последице оваквог избора
Супериоран морал и обука - побеђује
Војна мапа показује да су основи снаге Војске Новорусије чврсто позиционирање и способност да се спречи упад украјинских снага у дубини новоруске територије (осим што ће, наравно, одлучити да повуче ЈФР). Ја имам одличан извор, о коме ћу поближе известити за пар недеља, да је морал новоруских снага висок до неба, али не могу да замсилим да сукоби унутар новоруског руководства нећеимати негативан утицај. Чињеница да је Русија за сада одлучила да искључи славину било какве помоћи извесно има деморалишући утицај, као и то да непостојање било каквих гаранција од стране Украјине може довести до промене ситуације. Ипак, припадници новоруског ослободилачког фронта су много боље обучени, неретко боље и припремљени (само у квантитативном смислу), њихов тренутни положај има ширег одјека у јавности и Русија ће, а сигуран сам да се моји извори у потпуности слажу са овом тврдњом, поново отворити“славину помоћи“ уколико Украјинци не намеравају да поново нападну. Украјинске војне снаге имају, као и обично, номиналну предност (људство, оклопно наоружање, артиљерија). Стога, немам разлога да верујем да ће они бити у будућности успешнији.

Још једну ствар бих желео да напоменем у закључку. Вероватно сте чули да су Руси повукли неке „мистериозне војне снаге“ са границе са Украјином, а можда сте чак и чули да су Руси то и потврдили. Све је ово велика димна завеса. Империја каже „Ни смо уплашили Русе“ а Руси одговарају „видите како смо добри и мирољубиви“?! У стварности, руске снаге су довољно мобилне да не треба да буду близу границе да би инервенисале у новорусији. Уколико се не деси руска интервенција (рецимо ако Доњецк стварно ризикује да буде преплављен од стране Укра) тада ће највише бити ангажоване веома покретне снаге (посебно ваздухопловне) уз подршку фиксне и ..... ако и када је то потребно (што се неће често дешавати). Погледајте слике руске обуке Ваздухопловних снага на Кавказу. То је оно што руска интервенција у Новорусији жели да постигне. А то је смањен број офанзивних тенкова.

The Saker
Преводилац: Ксенија Јовановић - Поповић за The Saker Српски
Продукција: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!