The Saker: Нешто веома, веома занимљиво из Новорусије


Нешто фантастично занимљиво се догодило у Новорусији: два виша новоруска команданата, Игор Безлер и Алексеј Мозговој су покушали да комуницирају са Украјинцима са друге стране.

Иако нисам сигуран за тачне датуме догађаја (све што имам су датуми постављања снимака на Јутјубу), очигледно је све почело када је Игор Безлер пристао на разговор са три ТВ екипе истовремено: руском, новоруском и једном украјинском. Овде је велика новост, наравно, да је украјинској новинарки дат приступ граду Горловка, тренутно опкољеном од украјинских снага, и да је она могла да разговара са локалним становништвом, укључујући борце, а онда јој је омогућен приступ самом Безлеру. Пошто су сви новинари мање или више отворено оптуживали једни друге за "филтрирање истине", све стране су се сложиле да цео снимак, немонтиран, буде доступан на Јутјубу. Имајте у виду да су у Бандерастану руски новинари на црној листи, руске ТВ станице забрањене, и да је људима у хунтиној Украјини речено да су на другој страни терористи и руски војници. О да, украјински медији су најодвратнији, најпоткупљивији и најпокорнији пропагандисти које можете замислити. И онда одједном, најмање једна украјинска ТВ екипа се слаже да покаже лице пред једним од најстрашнијих новоруских команданата и да он каже шта мисли.

Али следећи догађај је још невероватнији. Алексеј Мозговој је пристао на видео конференцију не само са украјинским новинарима, већ и са стварним командантима на терену украјинске војске. Видети Мозговоја и Украјинце у директном међусобном разговору је апсолутно невероватно. И овде морам да се извиним. Нећу питати наше преводиоце да преведу и титлују читаву ствар. Прво, била је не једна, већ две такве видео конференције. Затим, говоримо о три дуга видеа, погледајте сами:

Безлеров интервју: Објављено 21. октобра, 2014.  (дужина: 2 сата 17 мин.)

Прва видео конференција Мозговоја: Објављено 22. октобра, 2014 (дужина: 1 сат 20 минута)

Друга видео конференција Мозговоја: Објављено 28. октобра, 2014 (дужина: 1 сат 51 мин)

Надам се да ће неко негде све превести, али мени би било сувише тешко да за то питам било кога од наших волонтера.

Такође, ово су веома комплексни снимци. Има расправе, неких кратких тренутака вике и прекидања, надвикивања, па чак и две песме. То је сложена, веома емотивна ствар, тешко за пренети у превод. Осим тога, ко би за све то имао времена ?

Не, оно што ја предлажем је да са вама поделим детаље који су ме веома погодили.

Али прво морам нешто важно да појасним: иако је оригинална идеја очигледно била да борац разговара са борцем, украјинска страна је имала само неколико команданата и неколико активиста. Новоруси су били прави војници. Очигледно, украјинској страни није пријатно да превише излаже своје војнике.

Прво и најважније, било је невероватно видети колико се обе стране слажу - да је овај рат био бескористан и да користи само непријатељима Украјине. Обострано је изражен презир, гађење, чак и мржња према политичарима и олигарсима који данас владају Бандерастаном. Обе стране се слажу да је Јанукович ђубре и да су мајдански протести били легитимни, али да су почетни протести отети од стране непријатеља Украјине. Обе стране су се такође сложиле да овај рат мора да буде заустављен. Опет, имајте на уму да украјински нацисти, наравно, нису били позвани. То су углавном били припадници регуларне украјинске војске. Они су углавном говорили са новоруским војницима, а украјински активисти са Мозговојем. Било је и неких стварних неслагања.

Украјинсо гледиште је било овакво (парафразирам - није цитат): "Мајдан је био легитиман и исправан, али сте ви, Новоруси, узели оружје и тиме створили кризу коју је нелегитимна хунта искористила и која нас је спречила да одбранимо наше политичке циљеве. Ми не желимо да се наша земља и даље цепа, а оно што ви радите је управо то. Такође, знамо да се руски "Љубазни наоружани људи у зеленом" боре на вашој страни и да многи од вас не заступају истинске украјинске интересе већ интересе Русије. Престаните да се борите и придружите се политичком процесу како би заједно очистили нашу земљу од лудака."

На шта је Мозговој одговорио (парафраза - није цитат): "Ми нисмо тражили сукоб, ви сте дошли у нашу земљу, ви убијате наше људе. Ако заиста желите да очистите Кијев од нацистичког олоша, онда немојте стајати између нас и Кијева и пустите нас да прођемо - ми ћемо се побринути за њих. Нема проблема. Ви примате наређења од нациста и олигарха,  ви нисте ништа учинили да их спречите да убијате наш народ. Да положимо оружје, све би нас масакрирали.

Занимљива ствар се десила када су Украјинци оптужили Новорусе да испуњавају руске налоге. Мозговој је одговорио да су Украјинци били пиони ЦИА и, невероватно, Украјинци су се углавном сложили да је ЦИА водила представу. Што се тиче Мозговоја, он није порекао да Русија помаже.

Обе стране су изразиле незадовољство што нису могле да уједине своје снаге и заједнички се отарасе олигарха и нациста.

Током Безлеровог интервјуа, био је један невероватан тренутак када је украјинска екипа питала да ли Безлер говори украјински, на шта је он одговорио са "да". Не баш уверена, украјинска екипа га је питала да ли може да одрецитује песму чувеног песника Тараса Шевченка. Онда је, на изненађење свију, Безлер рецитовао песму "Пољацима" у којој  Шевченко описује колико су козаци били срећни.

Кад у име Христово
Ксьондзи (латински свештеници) дођоше и запалише
Наш мирни рај и просуше
силно море суза и крви,
И убијаше и разапињаше сирочад
У име Христа
Шефови козака тада клонуше
Као попала трава,
Украјина заплака, закука!
И глава за главом
на земљу паде. Као да се разбеснео,
свештеников језик
Врисну: «Те Деум! Алелуја! .. "
Ето, мој пријатељу и брате пољски!
Како нас зли свештеници и богати
Раздвојише једне од других
Када смо могли да живимо заједно срећни

[Напомена: ово је мој превод, нигде нисам могао да нађем ту песму на енглеском; као сваки Рус, ја углавном разумем украјински, али лако могу да погрешно разумем поједину реч или израз. Дакле, caveat emptor ! Степски соко]

Било је прилично невероватно видети како Безлер добро говори украјински и како користи прилику да подсети украјинске колеге како су их - Украјинце, и раније искоришћавали и манипулисали мрзитељи Русије и православља са Запада, и да је то учинио стиховима њиховог сопственог националног хероја !

У другом надреалном тренутку, новоруски војник је извадио гитару и запевао песму о рату. Украјинци су очигледно били дирнути, мада и узнемирени чињеницом да песма више пута каже да се "Руси боре против Руса". Ово питање је касније у разговору више пута искрснуло. Са становишта Новоруса, Украјинци су такође део "руског културног подручја" (за разлику од државе или нације), али са различитим нагласком и другачијом историјом. Украјинци су инсистирали да су различите националности, иако тесно повезани са "руским културним подручјем".

Питање заробљеника је покретано током оба интервјуа, и Безлеровог и Мозговојевог. Обе стране су тврдиле да су њихови људи злостављани и мучени док су били у заробљеништву. Занимљиво, током Безлеровог интервјуа били су присутни двојица украјинских званичника, један активиста - "борац" за људска права и други, представник украјинског Министарства одбране за питање ратних заробљеника. Обојица су спремно признали да Безлер уопште не третира украјинске затворенике као затворенике, већ као госте: слободно се шетају, једу и спавају са Безлеровим људима, према њима су љубазни и гостопримљиви. Безлер их је једанпут чак хранио црвеним кавијаром ! Али је исти тај Безлер отворено признао да " не узимамо заробљенике из нацистичких одреда смрти". Тиме је потврдио оно што сам рекао много пута: руска доброта и великодушност према украјинским заробљеницима важи само само за јединице редовне војске - заробљени припадници ескадрона смрти се одмах стрељају.

Има на стотине тренутака и дијалога које бих волео да вам пренесем, али то би нам одузело превише простора и времена. Оно што ћу рећи је да је сасвим невероватно видети непријатеље да причају једни са другима на веома пријатељски начин. Запањило ме је и то што су се Украјинци брзо сложили да Украјина мора да се ослободи од нациста и олигарха. У разним приликама су неки људи са обе стране говорили да то треба да ураде заједно. Други су били сумњичави. Искрено, ја сам веома импресиониран храброшћу и пристојношћу многих Украјинаца у овим разговорима, који су, бранећи своје ставове по питању територијалног интегритета Украјине, сасвим отворено говорили како мрзе нацисте и олигархе. Надам да ће Бог заштитити те људе због њихове храбрости.

И Безлер и Мозговој су изгледали веома, веома добро. Други ме је посебно изненадио када је изричито рекао да је његов циљ био промена режима у Кијеву, а не само одвајање Новорусије, које је по њему једино привремено решење и неопходна самоодбрамбена мера. Јасно, и Безлер и Мозговој су пре и изнад свега антинацисти и обојица увиђају да не постоји "Новоруско решење". Мозговој је изричито изјавио да мисли да би обе стране могле да живе заједно ако се Украјинци ослободе својих нациста и олигарха.

Иако сам увек говорио да је једино могуће стабилно решење кризе денацификација Украјине и конверзија тренутног Бандерастана у "ментално здраву" Украјину, нисам наиван и видим да ово може да траје деценију или дуже. Међутим, будући да су се Мозговој и његов украјински колега сложили о неопходности денацификације и деолигархизације (је ли ово по енглески ?) видим да има наде, јер суштина је ова: обе стране имају много више заједничког него онога што их раздваја !

Опет, то су били обични Украјинци, не луди припадници нацистичких одреда смрти, Разумем ја то. И да се  две стране не слажу око основних питања. Видим и то. Али такође видим да има основе, минимум заједничког, за преговарање. Ово не мора да буде рат до истребљења.

Украјине какву смо познавали више нема, мртва је. Сада имамо Крим и Новорусију који су заувек отишли, и крњу Украјину коју ја називам "Бандерастан", окупирану од америчке ЦИА-е, укијевских нациста и олигарха. Надам се да ће украјински грађански рат , као што се претворио у рат за самоопредељење и ослобађање Новорусије, тако рат за самоопредељење и ослобођење Новорусије претворити у рат за ослобођење Бандерастана од његовог САД / наци / олигархијског окупатора. Ако се то деси, и најзад буде нове Украјине, онда не сумњам да ће се људи из Украјине сложити  да би свака област требала да има право на самоопредељење у распону од права на сопствену културу до права на потпуно одвајање. Тек тада ћемо заиста сазнати које области желе да остану, а које желе да Украјину заувек напусте.

У међувремену, ја сам изузетно импресиониран новоруским командантима на терену. Безлером и Мозговојем, наравно, али и Гивијем, Моторолом, Захарченком, Кононовим и осталима, све јаким личностима способним и да се боре и да говоре. Стрелков је, авај, мање-више још на политички ничијој земљи и ја сам веома забринут због његове блискости са блогером Ал-Муридом који је очигледно "веза" "Ура-патриота" и "Путиномрзитеља" које Империја користи у покушају да дискредитује Путина. Ипак, политички сукоби међу лидерима Новорусије се настављају и још увек не постоји очигледни вођа. Надамо се да ће предстојећи избори помоћи у решавању овог проблема.

The Saker

Извор:The Vineyard of the Saker: Something very, very interesting has happened in Novorussia
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!