Да ли ће Немачка опет напасти Русију ?



Масовни медији и стручњаци ових дана пажљиво прате нови политички курс немачке канцеларке Ангеле Меркел у односу на Русију. Меркелова је раније имала лојалан став према Москви и Путину. Недавно су, међутим, њене изјаве у вези са украјинском кризом постале много оштрије. Не тако давно, Меркел је изјавила: "Поступци Русије доводе у питање мир у Европи и крше међународно право." Она је такође нагласила да ништа не може оправдати "анексију Крима" и учешће Русије у борбама у Донбасу. Поврх свега, изјавила је да су економске санкције против Руске Федерације биле "неизбежне."

Својим говором у немачком Бундестагу, Меркелова је јасно ставила до знања да је спремна за дуготрајан сукоб са Путином у вези са украјинском кризом. "Морамо да будемо стрпљиви и истрајни, да бисмо превазишли кризу", рекла је на крају говора парламенту. Међутим, током недавне посете Аустралији, на самиту Г20, канцеларка је рекла то исто. Говорећи у Сиднеју, упозорила је Запад да предстоји дуга борба са Русијом због Украјине.

Многим стручњаци се чини да је Меркелова говором у Бундестагу покушала да изрази своју огорченост због Путинове неспремности да се одазове позивима Запада да реши сукоб у Украјини.

Вреди напоменути да је Путин већ одговорио на Меркелкине изазовне примедбе. На састанку о развоју руских оружаних снага у среду, руски председник је рекао да Русија нема намеру да улази у геополитичке сукобе: "Ми не претимо никоме, нити ћемо се уплитати у било какве геополитичке игре, интриге и сукобе, ко год желео да нас у њих увуче", рекао је Путин, како извештава Интерфакс. Председник је додао да ће Русија штити свој суверенитет и интегритет, као и безбедност својих савезника.

Аналитичари сматрају да самит Г20 у Бризбејну није донео никакве резултате, бар што се тиче украјинског сукоба. Недавна посета немачког министра спољних послова Франк-Валтера Штајнмајера Кијеву и Москви такође није уродила никаквим плодовима. Изгледа да се Берлин спрема на дуг хладни рат са Москвом. Меркелова је недавно изјавила да је Немачка, иако Берлин остаје отворен за преговоре са Москвом, спремна за дуг сукоб са Русијом.

Поновно уједињавање Крима с Русијом је изненадило многе политичаре на Западу, укључујући Меркелову. Канцеларка је искључила могућност немачке војне интервенције у сукоб у Украјини, али је изјавила да су руски поступци неприхватљиви.

Према британском "Гардијану", недавне примедбе Меркелове о позицији Русије у односу на кризу у Украјини демонстрирају да Немачка одбацује "источну политику", коју је земља следила неколико деценија. Ове промене могу имати значајан утицај на равнотежу снага на међународној сцени, верују новине. У том случају, присталице Русије у Немачкој ће се наћи под огромним притиском, а односи између Немачке и САД ће се такође променити.

Pravda.Ru

Ван контроле и правац у хаос:



Извор:Will Germany attack Russia again? - English pravda.ru
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!