Све о Студијском пограму за црногорски језик на Цетињу се крије

„Очигледно је да Министарство просвјете покушава да сакрије и заташка све оно што је претходило отварању Студијског пограма за црногорски језик на Цетињу“, оцијенила је посланица Демократског фронта и професорица Универзитета ЦГ Бранка Бошњак.

bosnjak Бошњак: Све о Студијском пограму за црногорски језик на Цетињу се крије
Она је, у изјави „Вијестима“, рекла да, као посланик, покушава већ мјесецима да дође до елабората о отварању тог студијског програма, као и до имена чланова комисије који су дали акредитацију.

Бошњак безуспјешно тражи и имена оних који су дали лиценцу за почетак рада овог Факултета, отвореног на “рачун пореских обвезника”. Факултет, чији је декан Аднан Чиргић, отворило је Министарство просвјете и он дјелује мимо система Универзитета ЦГ.



„Срамно је, да не кажем, безобразно и дрско да већ више пута из министарства добијем јавно обећање, што на пленуму, што на сједницама скупштинских одбора да је то све припремљено и спаковано, да нема ту ништа да се крије. Чак је Скупштина достављала ургенцију да се мора поштовати право посланика на одговор, а одговора, наводно неспорног, нема па нема”, истакла је Бошњак.

То, по њеном мишљењу, наводи на сумњу да је све у вези са овим студијским програмом нелегално, да се нијесу испоштовали ни рокови ни критеријуми, те да се крију имена људи који су учествовали у томе.
Она сматра да, поред већ постојећег студијског програма за црногорски језик на Филозофском факултету у Никшићу, није било потребе за отварањем посебног, такође буџетског програма на Цетињу:
„Очигледно има још оних ‘великих Црногораца’ који имају проблем са идентитетом“.

Бошњак је најавила да ће се обратити Управном суду, уколико у Министарству просвјете и даље наставе да крију документацију и игноришу њена питања.

Студијски програм за црногорски језик настао је изгледа да би се удомили поједини „турбо Црногорци“, она фела „већих од највећих Црногораца“ и чија се нездрава амбиција поклопила са жељом једног министара да своју неписменост стандардизује и прода нам је као нешто што треба сви да слиједимо, оцијенила је посланица Демократског фронта.


Извор: Бошњак: Све о Студијском пограму за црногорски језик на Цетињу се крије - - информативни портал

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!