недеља, 30. новембар 2014.

The Saker: Да ли је Безлер стварно наиван ?

"Уједињена федерализована од нациста ослобођена Украјина ?"
Хајде, молим вас, па воз је напустио станицу.
У овом тренутку, то је чисто фантазирање.
/Коментар читаоца Андреаса Волша/

Ово питање дели многе искрене и добре људе које ретко виђам да му се обраћају директно. А ипак, то је питање од пресудног значаја. Данас желим да се с њим суочим.


Реалан аргумент (верзија 1.)

Лепо рече Ото фон Бизмарк: "Политика је наука могућег." И лепо је и фино надати се најбољем, али се морате, сем ако сте залуђени и верујете у магију, припремити за најгоре и нагодити за нешто на средини. Има доста сукоба који су се завршили неком врстом компромиса који се ниједној страни не допада, али су га обе стране прихватиле једноставно зато што је алтернатива још гора. И како је Андреас Волш тачно истакао - "уједињена федерализована од нациста ослобођена Украјина" (Безлеровим речима) јесте веома тежак задатак. У ствари, све је више знакова да подршка такозваној антитерористичкој операцији (АТО) "расте", и да је зомбификација украјинског народа веома успешна. На пример, пре само два дана сам гледао још једну видео-конференцију неких грађана Кијева и Доњецка, и био ужаснут кад чух да Кијевљани и даље озбиљно говоре, а очигледно сасвим искрено, да "руска војска учествује у биткама у Новорусији". Што се тиче садашњег сазива украјинске Раде, препуна је нацистичких команданата, вођа одреда смрти, политичара који су очигледни нацисти и, наравно, олигарха. Истина је да нема ни назнаке денацификације Украјине, напротив, постоје сви знаци убрзане нацификације украјинског друштва.

То је све тачно, али то је само део слике. Мали део.


Реални аргумент (верзија 2.)

Велики проблем са горњим реалним аргументом је то што је у потпуности фокусиран на кратак рок. Још горе, одговара на погрешно питање, које је ово: Има ли неких знакова денацификације у Украјини или не ? Исправно питање је сасвим другачије: Да ли је нацистички режим у Украјини одржив ? То је такође и реалан аргумент, рекао бих реалнији од оног првог. Да одговоримо на ово питање, прво морамо одговорити на потпитања:

а) Да ли је нацистички режим у Украјини суштински одржив ? То јест, да ли би нацистички режим, ма и под најповољнијим сплетом околности, могао да опстане у Украјини ? У практичном смислу, то значи следеће: Могу ли нацисти спречити потпуну сомализацију онога што је остало од Украјине ? Могу ли, ако им се споља да довољно подршке, стабилизовати и некако обновити некакав облик државности ?

б) Кад би кијевски нацистички режим чак и био одржив, да ли би земље око Украјине прихватиле нацистичку Украјину као сталног суседа ? Најзад, Хитлер са власти није скинут гласањем, била је потребна совјетска војска (уз нешто касније помоћи англо-сила) да га се свет отараси. Рекао бих да постоје неки режими који су по себи толико ужасни да их нико никада не може прихватити (нпр, ИДИЛ).


Хајде сада да кренемо од првог питања

Мислим да нико неће негирати да је Украјина брод који тоне. Украјиннске привреде више нема, готова је, мртва. Више нема новца, нема готовине, нема злата. Украјина тренутно плови по инерцији и празног резервоара, а када једном стане, ствари ће постати врло, врло гадне. Сдашњи режин је тренутно окупиран свакаквим, веома "патриотским", али потпуно бескорисним стварима. Хунта преправља историјске књиге (иако без пара да их штампа), на водеће државне функције поставља људе који нису украјински грађани (Американце, Пољаке, Немце, Литванце, Грузине итд.) и мења назив Другог светског рата. Одлична ствар, сигурно, али је болно јасно да хунта нема никаквог плана за решавање економских проблема, чак се и не претвара да га има. Према томе, имамо посла са бродом који тоне и чија се посада чак и не претвара да се труди да брод не оде на дно океана. Колико је то одрживо ?


Хајдемо на друго питање:

Такође је неспорно да ни Европа ни Русија не могу просто окренути главу од Украјине као да имају посла са подсахарском Африком и претварати се да она не постоји. Без обзира на то колико ће Украјина на крају личити на Сомалију, Конго или Либерију, Украјина постоји, тамо живе милиони људи, а они не желе да умру. И имају оружје, много оружја. Без обзира с каквом политиком, ЕУ и Русија ће морати да спасава украјински народ, а ниједна страна нема нит средства, нит воље да то чини сама. То, опет, значи да обе стране имају право вета на било који план за спасавање Украјине. Значи, и Русија.

Русија, узгред, има и ту опцију да спасава само Донбас - ионако најбогатији и најобразованији део Украјине, а остатак да остави ЕУ бирократији. Поред тога, Русија је далеко више у стању да се самоизолује од "африканизоване" Украјине, него што то може ЕУ. Другим речима, Европској унији много више прети украјински хаос. Што Руси знају.

Најзад, али сасвим сигурно не најмање важно, без обзира ко је на власти и каква је политичка ситуација, географија диктира једноставну стварност: Русија ће увек бити највећи трговински партнер Украјине. Мислити другачије значи игнорисати природу тржишних снага. Другим речима, сваки, али сваки, план за обнову Украјине мора да буде усмерен на поновно успостављање веза са Русијом.

Све горе наведено једноставно се може сумирати овако: на дужи рок, ниједан кијевски режим није одржив ако нема подршку Русије. Заиста јесте тако једноставно.

Наравно, на краћи рок, па чак и средњорочно, Англоционисти могу да кијевски режим одржавају у животу, али је дугорочно гледано то бескористан труд, јер немају ни изблиза ресурса да би то било за стално.


Као и прави ратови

Недавна поплава "као ратова" које нам је преносио ЦНН је резултирала тоталном заблудом јавности о томе како се воде прави ратови. Навикли смо на то да Сједињене Америчке Државе нападају, "лоши момци" да као нешто узвраћају ватру, онда САД победе, после сви у следећи псеудорат. То нису и тако се не воде прави ратови.

Прво, да се реше прави ратови потребне су године. Не мислим на псеудоратове типа "Пустињска олуја" или бомбардовање Србије, мислим на "праве" ратове, као што су били Први и Други светски рат.  Или амерички рат против Јапана на Пацифику. Или Корејски рат (који је, технички, још у току).

Друго, у већини реалних ратова нападнута страна је углавном неспремна за одбрану, зато се напада. Што је потпуно тачно за Русију, као што су неки правилно закључили из питања Хазину и његових одговора: до 2014. Русија није била спремна да се бори против Англоционистичке империје (Русија би радије да сукоб буде 2020.). Али када сте нападнути, ви нисте могли да бирате време напада, стога је предност инхерентно на страни нападача.

Треће, због тога, већина правих ратова почиње повлачењем нападнуте стране. То директно проистиче из друге тачке горе. Тренутно, Русија се "повукла" на мање од читавих Доњецке и Луганске области, и морала је да "одустане" не само од већег дела историјске Новорусије, већ и целе Украјине. Што је нормално и потпуно предвидиво. У ствари, сасвим је невероватно да читава украјинска војска није могла да савлада две прилично мале области.

Али свако ко верује да ће се на овоме рат завршити је наиван и не схвата шта је овде у питању: само постојање Русије, Русије као нације и државе. Русија никад, али никад, неће дозволити да се овај сукоб замрзне било где близу тренутне линије додира. У ствари, Русија никад неће дозволити да нацистички кијевски режим остане на власти и, као што сам горе објаснио, Русија има средства да то спречи.

Стари људи из Донбаса су били у праву када су садашњи рат одмах упоредили са Другим светским ратом. У оба случаја се ради о опстанку Русије, не само као нације и државе, већ и као цивилизације. Никакву разлику не прави то што се Русија у Другом светском рату борила против немачког Вермахта, а сад против напредних пропагандистичких техника. У оба случаја се ради о покушају уништавања Русије у најширем смислу речи. Упознао сам много људи који су преживели Други светски рат, проучавао сам његову историју, па могу да кажем да је садашња русофобија још гора него за Хитлеровог времена. Немцима тада бар нису утувљивали мржњу према Русима ( у та срања су веровали једино припадници НСДАП, а и они не сви), док је садашња русофобија постала генерализована и потпуно хистерична, нарочито у САД и Украјини под контролом хунте.

Ако можете, читајте мало украјинску националистичку штампу, слушајте њихове говоре, читајте њихове сајтове, укључујући социјалне мреже, покушајте да себи што реалније представите шта украјински националиста мисли, и схватићете једноставну ствар: суштински, "Украјина" није ништа друго до "Анти Русија". Украјина као концепт нема позитиван садржај, у ствари, она нема чак ни било какву инхерентну реалност. Украјина је тек Анти Русија, дефинисана је супротстављеношћу Русији.

Историјски гледано, украјински пројекат је први пут створило папство, као "антиправославље", али после пада хришћанства на Западу и пораста национализма, "Украјински пројекат" се, од пре свега антиправославне, претворио у своју савремену, секуларну верзију - у Анти Русију.

Као што и јудаизам, у историјском, културном и религиозном смислу није ништа друго до антихришћанство, тако је и "украјинизам" само "антирусизам".  Мислите да се шалим ?

Погледајте само наказе од којевских властодржаца. Имигранти рођени у Америци, јеврејски олигарси, нацисти, унијатски свештеници, борци за права гејчади, командати одреда смрти и проеуропски студенти. Па ми кажите, постоји ли икаква идеја, икаква права вредност која створи такав ЗОО врт наказа. Само једна: бесомучна мржња према Русији.


Реалан реализам

Онтолошки однос између Русије и Украјине сличан је ономе електрона и позитрона: када се сударе, експлодирају и ослобађају много енерије (у облику насиља, надајмо се без гама-зрака). Добра вест за Русију је то што је маса њене материје много већа од масе украјинске антиматерије, и то за неколико редова величина. Простије речено, то значи да ће "украјински позитрони" (тврди русофобични нацисти) изгубити, барем гледано дугорочно. Руска маса је већа у  демографском, географском, интелектуалном, културном, друштвеном, духовном и, наравно, у економском смислу. Нацисти немају шансе.

Дакле, Безлер не да није наиван, Безлер види даље. Наравно, непосредни задатак је заштитити Новорусију и омогућити јој да преживи зиму. Тада ће краткорочни задатак бити да се обнови Новорусија (о којој треба мислити као о "Ослобођеној Украјини", за разлику од "Окупиране Украјине" илити Бандерастана. Потом, средњорочно, задатак ће бити да се с ким год на власти у Кијеву био постигне некакав договор, али договор који ће осигурати можда привремену, али солидну безбедност Новорусији. На крају, дугорочни задатак ће бити да се примени одговарајући политички притисак да се, на прикривен начин, појача процес денацификације Украјине, тако да изгледа да се не ради скоро ништа (нека Укији мисле да се "самоденацификују").

Да, то ће узети године, као и сваки рат. али другог решења нема. Крајње је наивно мислити да Русија може себи да приушти да живи поред Анти Русије, на страну мајушна Новорусија. И, на крају, народ Украјине, већина бар, заслужује много боље од тога да живи под нацистичким режимом ! Тачно, сада се чини да империјална пропаганда побеђује, али се већ појављују прве пукотине, нарочито у Европи, а што наказе више показују своје право лице, теже ће еуроплутократама бити да их продају као "добре момке" ионако осиромашеном и непријатељски настројеном европском становништву. Биће као са "херојским авганистанским муџахединима", који су у почетку били "борци за слободу", па су их деградирали у "исламске фундаменталисте, да би постали "терористи Ал Каиде" и сада "ИДИЛ архизликовци".

Када се каже све што се има, када се учини шта се може, када се прашина слегне и рат се заврши, остају две ствари: чињеница да је Украјина вештачка творевина и чињеница да нико неће желети да поново започне тај рат. Теоријски, разбијање Украјине на неколико делова јесте могуће, али представља огроман ризик: питање граница је потенцијално најбољи начин да се поново крене са насиљем и терором. Далеко боље решење је обезбедити да свакој области буде дозвољено да одржава и развија свој идентитет.  Дакле, из свих ових разлога, "уједињена федерализована од нациста ослобођена Украјина" није само могуће, већ је једино решење.

Безлер је у праву.

The Saker

Извор:The Vineyard of the Saker: Is Bezler really naive?
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Кијев за Донбас спрема нуклеарну катастрофу

Јавна је тајна да је Кијев спреман и труди се да нанесе максималне губитке непослушном становништву Донбаса. Казнена експедиција мирне градове свакодневно гађа свакаквом муницијом до које може доћи. Стамбене зграде се гађају минобацачима, вишецевним лансерима ракета, па чак и моћним Точка-У (SS-21 Scarab) пројектилима. Неколико пута нам је јављено да се спремају саботаже на критичним комуналним инфраструктурним и хемијским постројењима.

Овог пута смо сасвим случајно сазнали за још један план који је породила хунта - да десеткује народ Донбаса, начином који изазива ужас. Немоћан да сломи дух самоодбране Новорусије, пошто није успео да патриоте Донбаса порази оружјем, Кијев се спрема за још један очајнички корак, маневар који прети да побије локално становништво радиоактивним отпадом.

Хемијски полигон у власништву Владе Доњецка, у склопу постројења за производњу хемијских средстава, налази се у близини села Пески. На рубу полигона је депонија нуклеарног отпада, са прецизним координатама 48.037298N и 37,663182Е. Особље објекта је веома тајанственo што се тиче стварног садржаја подземног склоништа, али се говори да се у њему чувају бројна кутијаста херметички затворена бурад, шипке нуклеарног горива и високо радиоактивни остаци графитне облоге реактора. Објекат је прегледан пре 30 година и установљено је да постоје структурална оштећења, и да је склониште испуцало и деградирано. Касније је одлучено да се пресели, али одлука никада није остварена.


У последње време су две "Точка-У" ракета пале у близини тог објекта, као случајно. Једна ракета је експлодирала 800 метара од депоније радиоактивног отпада, а друга три километра од полигона. Нема много смисла у томе да украјинска војска троши своје малобројне и драгоцене ракете на орање удаљених поља. Што нас доводи до неких туробних закључака.

Упркос томе што носи снажну бојеву главу, "Точка-У" ракета не може да уништи подземно склониште. Али украјински ракеташи јесу у стању да ископају огромне рупе и узнемире горње слојеве земљишта, нарочито ако знамо да су ракете опремљене са фокусираним високо експлозивним пуњењем и фрагментационом облогом са довољно снаге да се склониште оштети. То би могло да произведе продирање подземних и површинских вода у оштећена склоништа која и прокишњавају, а онда би вода са изотопима текла ниже, до Даноха падовa, даље у резервоар воде код Карловке, која је на реци Волчји и снабдева Доњецк водом за пиће, па ће загађене воде неминовно наћи пут до кућних славина.

Какве би биле последице још једне лудачке идеје из кухиње кијевског режима ? С обзиром на то колико је времена радиоактивни отпад био на депонији, по свој прилици ћемо видети како су пијаћа вода и земљиште контаминирани са два радиоактивна изотопа, стронцијумом 90 и цезијумом 137, са временом полураспада од најмање 30 година.

Као и калцијум, стронцијум 90 улази у људско тело са храном и пићем, највише се акумулира у костима, а затим истискује калцијум и отежава стварање црвених крвних зрнаца. Стронцијум 90 је врло опасан по људе и потребно је 18 година да се избаци. Цезијум 137 напада читаво тело и одмах утиче на све виталне органе. Особа затрована са ова два изотопа би патила од малигних тумора, рака крви, радиоактивне катаракте, имала би краћи животни век, артериосклерозу, смањену плодност и патила би од прераног старења.

Са неких 400 кубних метара радиоактивног отпада баченог у близини Доњецка, ако Кијев успе да спроводе свој очигледан план, воде и земљиште Донбаса би деценијама били контаминирани, што би значило смртну казну целој области. Кијев никада не би признао своју одговорност за тај ужасан злочин, за "инцидент" би просто свалио кривицу на своје ракеташе, што су промашили циљ, или на саме борце покрета отпора.


Аутор: Алексеј Зотијев
Извор: Kiev is Scheming for a Nuclear Disaster for Donbass » voice of Sevastopol
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

субота, 29. новембар 2014.

The Saker: Врло занимљива Безлерова изјава

Безлер је мало чудан тип, али морам да кажем да што га више гледам, више ми се допада. Јуче је дао баш занимљиву изјаву. Не само зато што је набацио да говори из Полтавске области, дубоко у укијевској територији. Има још боље. Рекао је и то да је Порошенко некада продавао оружје антинацистичким побуњеницима. Плус, и врло у складу са ранијим изјавама, такође је наговестио да не верује у "Новоруско решење" и да се залаже за јединствену, од нациста ослобођену и федерализовану Украјину, савезницу Русије и Белорусије. Потпуно се слажем с Безлером. То је једино одрживо дугорочно и "право решење" за овај рат.

За мене је, сем ако не зеза Укије, најбоље то што говори из Полтавске области. Очигледно, тамо није на излету и да ужива у разгледању, па је једино могуће објашњење да је тамо да организује покрет отпора. Ако је то тачно, одлична је вест. Мада су и велике шансе да Безлер просто слуђује хунту (има такав обичај, сетите се лажног стрељања заробљеника да би показао да мисли озбиљно), и зато бих рекао да је негде у илегали на територији нациста, али не обавезно у Полтавској области. Ипак, једно је бити војни командант, а сасвим различито организатор илегале. Питам се да ли је Безлер пре рата био у ГРУ. Зна ли ко ?

Како год, погледајте сами.

Живели,

The SakerИзвор: The Vineyard of the Saker: Very interesting statement by Bezler
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Deep Resource: Исламска држава напада Кобани из Турске (сјајан коментар, видео и још пар извора)


Кобани ових дана није у главним вестима, али битка тамо бесни. Нови развој догађаја: ИД покушава да потпуно опколи Кобани, сада нападачи-самоубице граду прилазе са севера, очигледно не хајући за Турке.

Напомена уредника DeeepResource: Ово је још један доказ да ИД делује као прокси (заступник) неоотоманских аспирација Турске, која захвално експлоатише шеме САД за глобалну доминацију, по којима се остваривање циља будаласто покушава тако што ће секуларни режим једне државе противнице Новог светског поретка свргнути режим друге (Ирака, Либије, Сирије). Игноришући ту чињеницу, САД ослобађају много опасније снаге фундаменталистичког ислама. Наравно, опасније по америчке планове за глобалну доминацију. С наше - тачке гледишта заступника мултиполарног света - уопште нас нijе бриga што би Блиски исток на крају могао да постане неоотомански калифат, јер би створио добродошлу оштру поделу између Велике Европе и Исламске државе, тако утирући пут "еврофундаменталистима", за Евросибирску конфедерацију од 700 милиона људи, која ће интервенисати на тлу Северне Америке, кад избије једна доообра уставобранитељско-сецесионистичка побуна, после слома долара. Глобалистички Нови светски поредак ће моћи да буде проглашен мртвим када војске антиглобалистичких Европљана и уставобранитеља Американаца једном опколе Вашингтон, у савршеној симетрији са опкољавањем Берлина 1945. од глобалистичких снага САД и СССР-а. Али немојте Американцима о овоме превише и прегласно говорити - држимо их у уверењу да је збацивање Асада добра идеја, тако да наставе да подржавају непостојеће "умерене" џихадисте.

Погледајте и:

- Kobane: Islamischer Staat greift von der Türkei aus an - SPIEGEL ONLINE
- ′IS′ supply channels through Turkey | All media content | DW.DE | 26.11.2014Да дода мало извора и The Saker Српски:
- From Ataturk to Erdogan: Turks rewrite history - Al-Monitor: the Pulse of the Middle East
- M of A - AP: U.S. Mercenaries Working With Al-Qaeda No Scandal - Just A "Difficulty" 

Извор: DeepResource
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Новорусија: Новинари у посети Моторолиној породици (видео)

Извештај је из Моторолиног стана:

Моторола је један од најзначајнијих шефова милиције – херој одбране Славјанска. Новинари су по Моторолу отишли на прву линију фронта, а затим, с њим заједно, у његов дом.

Моторола нам је дао ексклузивни интервју, а његова супруга Јелена нам је рекла да је трудна и да очекују “девојчицу – терористу”.Извор:Journalists visited Motorola’s family — Novorossia News Agency
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Обавештење сладокусцима, радозналима и професионалцима: DEBKAfile се враћа у понедељак, 1. децембра

The Saker Српски: Англоционистичка империја, њени поступци и планови, и технике, не могу се разумети без коришћења њених сопствених извора. Један од јавно доступних, међу најкориснијима и за ову нашу страну, свакако је израелски сајт "Дебка" (DEBKAfile), чије праве услуге коштају (опет: нема џабе ручка), али су и бесплатне микроинформације, кроз "intelligence and security news service", такође од велике користи, рецимо као путоказ новинарима, које теме сада, а нарочито наредних дана, вреди пратити. Дакле, иако сервис противничке стране, заслужио је добродошлицу, поздрав за поновни излазак на сцену.

Назив сајта овај пут нећемо транскрибовати, да би га боље запамтили они којима је до сада био непознат, да би га касније лакше сами потражили. (Узгред, зато је и Степски соко на почетку, када сам почео да га преводим, писан као The Saker, а после је већ било касно мењати - прим. А.Ј.)

DEBKAfile се враћа у понедељак, 1. децембра


DEBKAfile ће наставити да објављује од 1. децембра, после прекида од два и по месеца, због изненадне болести нашег вишег уредника.

Прекид је дошао усред важних догађаја, пошто смо предвидели да ништа неће испасти од "нуклеарних" преговора Ирана са светским силама. С њима је готово, захваљујући заједничким напорима Русије, Саудијске Арабије, Египта и Израела, или коалицији коју предводе САД против ИДИЛ-а у Ираку и Сирији. Принудни одлазак Чака Хагела је победа за непријатеља. У следећи понедељак, DEBKAfile ће се вратити, да ексклузивно прати и анализира ове и сличне догађаје, као што је талас насиља у Јерусалиму.


Извор:DEBKAfile returns Monday, Dec. 1!
Превео и приредио: А. Јовановић

петак, 28. новембар 2014.

Мађарска се удаљава од Путина, Орбан поново открива Немачку

Мађарски премијер Виктор Орбан покушава да одржи равнотежу јер се геополитичко тло под њим померило, што значи корак ближе Немачкој, а даље од Русије.

Орбан је инсистирао на неговању веза са председником Путином, критиковао санкције против Русије и преговарао о 14 милијарди долара кредита од Кремља. Мађарски премијер је овог месеца слао различите сигнале: када је изразио подршку територијалном интегритету Украјине, Немачку назвао својим "компасом" у спољној политици и кад је посето јединице НАТО-а у Литванији.

Немачка, највећа привреда у Европи и мађарски највећи инвеститор, позива да се односи са Русијом "ремапирају", јер сукоб због Украјине врши притисак на земље од Азербејџана до Молдавије. Иако Орбан говори да нема потребе да Мађарска тако нешто учини, он се дистанцира од Путина и наглашава везе са Немачком, истовремено док канцеларка Меркел позива на "стрпљење и издржљивост" у превазилажењу кризе.

"Орбан је по питању Украјине учинио заокрет од 180 степени", рекао је у телефонском разговору Мануел Саразин, потпредседник немачко-мађарске групе у берлинском парламенту. "Уз малу помоћ Меркелове је схватио да је озбиљно подценио" сукоб и да је "веома подценио позицију коју Меркел има у Европи.

Такви увиди су Орбана натерали да уложи времена и труда да посјаји имиџ Мађарске као чланице Европске уније и НАТО-а, док Путина, који је Мађарску недавно назвао "кључним партнером", истовремено држи на дохват руке.

Сукоб у Украјини, која се граничи Мађарском, не показује знаке јењавања. Украјински премијер Арсениј Јацењук је 27. новембра у парламенту рекао да је земља "у рату", док су Уједињене нације прошле недеље говориле о "тоталном слому реда и закона" на истоку и повезивале руске борце са тамошњим кршењем људских права.

Русија негира учешће у сукобу, каже да поштује захтеве побуњеника за аутономију украјинског истока и оптужује САД за подстицање кризе.

Орбанова офанзива шарма је фокусирана на Немачку, управљача политике ЕУ и мађарског најважнијег економског партнера. Више од четвртине свих страних директних инвестиција у Мађарској су стигле из Немачке, према подацима централне банке. Из Русије, извора 80 одсто потрошње гаса Мађарске, мање од 10 одсто.
Извор за NOVOROSSIA News Agency: Hungary Retreats From Putin as Leader Rediscovers Germany - Bloomberg
Преведено са:Hungary Retreats From Putin as Orban Rediscovers Germany — Novorossia News Agency
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Хитно! Преваранти у име власти ДНР и Новорусије пљачкају грађане

У Новорусији се појавила нова врста преваре. Њена посебност је у томе што се грађани не само пљачкају, већ пљачкају у име власти Доњецке Народне Републике и Новорусије ! И што банда и њен бизнис многима уопште нису сумњиви.

Група са елоквентним називом “Монетарни систем Новорусије” недавно се регистровала на друштвеној мрежи Вконтакте: Денежная система Новороссии (проект) | VK

У обавештењу на фиксном делу странице банда каже овако (изводи):

“Пријатељи, власти Новорусије су донеле одлуку о успостављању самосталног монетарног система.”

“Требају нам средства да започнемо пројекат. Пре свега нам треба новац да бисмо отпочели штампање новог новца.”

“Укључите се и заинтересујте друге.”

Банда је дала и упутство:

“Број картице “Сбербанке Русија”: 5469 3800 1675 2379″

Да, разумели сте, превара је организована у име власти Доњецке Народне Републике и Новорусије, средства се тобоже прикупљају за монетарну реформу Новорусије !

Међутим, од свега најстрашније је то што људи због коментара у овој групи уплаћују новац ! И што све то баца сумњу на власти Доњецке Народне Републике и Новорусије.

Молимо вас да узмете у обзир ову информацију и предузмете мере у складу са својим могућностима.


Извор: Urgent! Frauds on behalf of the authorities of the DPR and Novorossiya rob citizens — Novorossia News Agency
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

The Saker: Одговори Михаила Хазина на питања из заједнице Степског сокола

Поштовани пријатељи,

велико ми је задовољство и част што вам могу представити питања из заједнице Степског сокола и одговоре Михаила Хазина. За оне који су можда пропустили ево позива за питања и кратке Хазинове биографије: The Vineyard of the Saker: EXCLUSIVE: Mikhail Khazin Q&A with Saker Blog readers

Ово је био заиста велики труд, не само господина Хазина коме сам неизмерно захвалан што је одвојио време да детаљно одговори на толика питања, већ и многих волонтера из наше заједнице. Речима вође руског тима Степског сокола, Марине:


Желим само да кажем пар речи о пројекту и нашем тиму.

Мислим да је ово био прави заједнички пројекат. У потпуности су га извели фантастични чланови наше међународне заједнице Степског сокола. Примили смо преко 500 питања од читалаца. Група волонтера је помогла у њиховом сортирању, преобликовању и уређивању, с циљем да се задржи што је више могуће оригиналних питања, а да она истовремено буду кратка и да с њима могу да раде и Хазин и преводиоци. Одговор волонтера на изазов је био снажан и веома професионалан.

Као Рускиња, не могу довољно да се захвалим свим дивним људима широм света који сваки пут и изнова исказују своју саосећајност и солидарност са Русијом. Моја отаџбина поново пролази кроз тешка времена, исто као цео свет. Сви смо у њима, заједно. Морамо осати јаки и уједињени у суочавању са злом, злом које нема националности нити познаје границе. Да бисмо се са злом борили, потребно је да и ми избришемо границе у нашим срцима и пружимо руку другима, посебно сестрама и браћи којима су наша љубав, саосећајност и подршка сада најпотребније.

Хвала Степском што нам је за то дао платформу,

Марина

Лично, потпуно исто осећам што и Марина, придружујем се њеним изразима захвалности господину Хазину и волонтерима.

Осим њих, захваљујем се и вама, члановима наше заједнице и читаоцима, јер 500 питања је заиста фантастичан доказ ваше вибрантности и учешћа. Мора бити да смо потукли неку врсту “рекордног интервјуа” са таквим питањима.

Коначно, ево имена оних који су урадили заиста тежак посао:

Уређивање: Хедер, Кристина, Мајкл, Патриша, Хју и Џо

Превођење: Јулија, Гидеон, С, Марина

С обзиром на значај овог документа, покушао сам да учиним да му се лако приступи и што једноставније копира и дистрибуира. прво, документ је доступан у четири формата: ODT, PDF, HTML и DOCX. Друго, могу се преузети са Internet Archive и Mediafire, ево линкова:

https://archive.org/details/KhazinQAENFinal
https://www.mediafire.com/#t713dfdpadk0z

Треће, у наставку ћете наћи текст пренесен са HTML фајла. (Ипак не овде, али о томе касније – прим А.Ј.)

Надам се да ће вам питања и одговори бити интересантни, и ако буду, јавите нам се, јер разматрамо могућност да урадимо нешто слично са другим познатим руским личностима. Ако и ви то желите, можете да урадите следеће: пустите да ова питања и одговори циркулишу и објављујте их где год хоћете (лиценцирао сам их као “public domain”), линкујте на овај пост и изнесите своје коментаре и реакције у секцији за коментаре испод, и тако, замолићу вас, омогућите господину Хазину и свим оним добровољцима који су омогућили енглеску верзију ових питања и одговора, да виде да ви цените њихову преданост. Уосталом, колико често вам се пружа прилика да поставите питање врхунском стручњаку, који познаје не само Русију, већ и кремаљску политику, политику која се води “иза сцене” ?

Срдачан поздрав свима,

The Saker

ПС: Ако ова питања и одговоре негде пренесете, поготову ако их преведете (на шта бих вас подстакао), молим вас да ми то јавите !

Напомена А. Јовановића, шефа тима The Saker Српски:

Поштовани пријатељи и читаоци,

нашој редакцији нема ни три месеца, није се још потпуно ни формирала. Читалаца је сваким даном све више – колико прошле недеље било је у просеку 900 дневних посета блогу, ове недеље већ просечно 1200 дневно (што, уствари, није мало ни за “старије” блогове, јер једно је блог са 5-6 текстова, истина премијерних, а друго портал са десетинама сваковрсних вести и чланака – али, очигледно, још нема шире усвојене навике да се директно учествује коментарима и питањима, што је за тип продукције са Хазином услов без којег се не може, а не јавља вас се превише ни да преводите. Мада и ту напредујемо – крајем недеље ћете добити праву посластицу, нарочито они који воле историју, ипак нас нема довољно, да огромној већини ( само читалаца) омогућимо да на српском језику добију све што се објави или на блогу Степског или на другим блоговима наше заједнице. Уосталом, потрудите се мало и ви, интернет иначе подразумева вишесмерну комуникацију: погледајте мало друге блогове заједнице Степског сокола, јавите се бар тамо, а нарочито Марини, ако вам је (с више него оправданог разлога) руски језик милији, од енглеског, француског или немачког.

И још нешто, што се тиче питања за Хазина и одговора: измуљаних, исецканих и препричаних на српском језику можете их наћи на једном другом сајту, месту где се не поштује ничији рад, већ само своје (не)дело. Дакле, ни овај пут нема линка на извор и описа пројекта, све је представљено као сопствена продукција и сазнање из “зини да ти кажем” извора (хипер обавештеног уредника). Ко воли, нек изволи, али …

Ми ћемо касније превести два питања и одговора. Ако желите више – укључите се, преведите и ви нешто. Можда ћете тако неког обавезати да (и за вас) преведе какав рад с језика који не познајете.

Речју, нема џабе ручка. Аперитив може.

Питања и одговори: The Vineyard of the Saker: Mikhail Khazin Q&A with the Saker Community
Извор: THE VINEYARD OF THE SAKER
Превео и приредио: Александар Јовановић

четвртак, 27. новембар 2014.

Да ли ће Немачка опет напасти Русију ?Масовни медији и стручњаци ових дана пажљиво прате нови политички курс немачке канцеларке Ангеле Меркел у односу на Русију. Меркелова је раније имала лојалан став према Москви и Путину. Недавно су, међутим, њене изјаве у вези са украјинском кризом постале много оштрије. Не тако давно, Меркел је изјавила: "Поступци Русије доводе у питање мир у Европи и крше међународно право." Она је такође нагласила да ништа не може оправдати "анексију Крима" и учешће Русије у борбама у Донбасу. Поврх свега, изјавила је да су економске санкције против Руске Федерације биле "неизбежне."

Својим говором у немачком Бундестагу, Меркелова је јасно ставила до знања да је спремна за дуготрајан сукоб са Путином у вези са украјинском кризом. "Морамо да будемо стрпљиви и истрајни, да бисмо превазишли кризу", рекла је на крају говора парламенту. Међутим, током недавне посете Аустралији, на самиту Г20, канцеларка је рекла то исто. Говорећи у Сиднеју, упозорила је Запад да предстоји дуга борба са Русијом због Украјине.

Многим стручњаци се чини да је Меркелова говором у Бундестагу покушала да изрази своју огорченост због Путинове неспремности да се одазове позивима Запада да реши сукоб у Украјини.

Вреди напоменути да је Путин већ одговорио на Меркелкине изазовне примедбе. На састанку о развоју руских оружаних снага у среду, руски председник је рекао да Русија нема намеру да улази у геополитичке сукобе: "Ми не претимо никоме, нити ћемо се уплитати у било какве геополитичке игре, интриге и сукобе, ко год желео да нас у њих увуче", рекао је Путин, како извештава Интерфакс. Председник је додао да ће Русија штити свој суверенитет и интегритет, као и безбедност својих савезника.

Аналитичари сматрају да самит Г20 у Бризбејну није донео никакве резултате, бар што се тиче украјинског сукоба. Недавна посета немачког министра спољних послова Франк-Валтера Штајнмајера Кијеву и Москви такође није уродила никаквим плодовима. Изгледа да се Берлин спрема на дуг хладни рат са Москвом. Меркелова је недавно изјавила да је Немачка, иако Берлин остаје отворен за преговоре са Москвом, спремна за дуг сукоб са Русијом.

Поновно уједињавање Крима с Русијом је изненадило многе политичаре на Западу, укључујући Меркелову. Канцеларка је искључила могућност немачке војне интервенције у сукоб у Украјини, али је изјавила да су руски поступци неприхватљиви.

Према британском "Гардијану", недавне примедбе Меркелове о позицији Русије у односу на кризу у Украјини демонстрирају да Немачка одбацује "источну политику", коју је земља следила неколико деценија. Ове промене могу имати значајан утицај на равнотежу снага на међународној сцени, верују новине. У том случају, присталице Русије у Немачкој ће се наћи под огромним притиском, а односи између Немачке и САД ће се такође променити.

Pravda.Ru

Ван контроле и правац у хаос:Извор:Will Germany attack Russia again? - English pravda.ru
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Белоруски премијер: Евроазијска унија мора да успостави јединствен систем плаћања

МИНСК, 27. новембар / ТАСС /. Евроазијска унија мора да повећа коришћење националних валута у међународним уговорима и успоставити јединствен систем наплате, изјавио је у четвртак белоруски премијер Михаил Мјасникович .

Евроазијска унија почиње са радом
Уговор о оснивању Евроазијске економске уније ступа на снагу 1. јануара /Инфографика: ТАСС/

"Постоји потреба да се ојачају национални системи плаћања и хитно успостави јединствени платни систем Евроазијске економске уније", укључујући и веће узајамно кредитирање и финансирање у националним валутама, рекао је он.

Мјаснукович је изјавио да су он и руски премијер Дмитриј Медведев "имали исте приступе у вези скоро свих питања".

Евроазијска унија је политичка и економска унија коју су 29. маја 2014 основали Белорусија, Казахстан и Русија.


Извор: TASS: Economy - Eurasian Union must establish single payment system — Belarusian PM
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Генерални секретар УН: " Порошенку хвала на рату ! "

Речи генералног секретара УН, Бан Ки-Муна се тако могу протумачити. Први човек организације створене после разарајућег Другог светског рата у циљу спречавања нових војних сукоба, манифестације нацизма, фашизма и нетолеранције, обратио се поглавнику Порошенку ... захваљујући му се на непрестаним напорима у циљу мирног решавања сукоба у југоисточној Украјини.

Такво лицемерје је просто невероватно чак и за америчке и балтичке лидере. По наређењу Порошенка је отпочела војна операција у којој је већ 10 000 цивила у региону погинуло. И то упркос тврдњи генералног секретара УН, да је Мински споразум: " ... отворио јасан пут ка миру, а његова реализација је апсолутно неопходна." Ипак је прерано говорити о спровођењу споразума. У последњих 24 часа неколико десетина људи су били жртве украјинског гранатирања, неколико зграда је разорено, оштећени су гасоводи и водоводи.

Како је обавестила прес служба УН, Бан Ки-Мун је у телефонском разговору са поглавником такође обећао да ће његов заменик, Џефри Фелтман, посетити Кијев.

Сада бар знамо да Бан Ки-Мун на истребљивање цивила гледа као на корак у правцу мирног решавања сукоба.

Извор: UN General Secretary: “We thank Poroshenko for the war!» — Novorossia News Agency
Превод: Ћирилизовано за Магацин

The Saker: Руски командант упозорава да се може десити да САД контролишу цео Мексички залив

Како вам се допада наслов, свиђа ли вам се ? Шта, блесав ?

Па, то је само мала варијација наслова ББЦ-а:

"Командант НАТО-а упозорава да би Русија могла да контролише читаво Црно море"

Поглавник Украјине Петро Порошенко и командант НАТО-а генерал Филип Бридлав
А у чланчићу:

"Главни војни командант Русије, генерал Валериј Герасимов, упозорио је да би Сједињене Америчке Државе, милитаризацијом анектираног полуострва Флорида, могле да контролишу цео Мексички залив."

Добро де, стварно пише мало другачије:

"Главни војни командант НАТО-а, генерал Филип Бридлав, упозорио је да би Русија, милитаризацијом анектираног полуострва Крим, могла да контролише читаво Црно море."

Али, да није случајно генерал Бридлав у праву ? О да, јесте, итекако. Крим ће заиста Русији омогућити потпуну контролу Црног мора, па и шире. Русија ће тамо стационирати бар једну ракетну крстарицу, неколико најмодернијих  дизел јуришних подморница (идеалних за операције у "браон" и "зеленим" водама), суперсоничне бомбардере средњег домета, батерије обалске артиљерије и крстарећих ракета, десантно-јуришне бродове и чамце, антиподморничке хеликоптере и авионе, итд. На Крим можете гледати као на непотопив мега носач авиона. Као што је Флорида.

The Saker

Извор:The Vineyard of the Saker: Russian commander warns US could control whole Gulf of Mexico
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

The Saker: Нема нациста у Украјини ?

Фотографија је са једног пољског форума, пренео ју је сајт “Пуковник Касад“, сада је и овде пред вама:

Упознајте нове савезнике САД, НАТО и ЕУ


Треба показати. Да се зна.

The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: There are no Nazis in the Ukraine?

Ћирилизовано за The Saker Српски

среда, 26. новембар 2014.

The Saker: Будућност нацистичке Украјине у 90 секунди

Погледајте тужан и, искрено речено, патетичан снимак недавно направљен на украјинско-пољској граници: ови јадни људи проваљују кроз пољску контролу, сваког боговетног дана покушавајући да продају или трампе нешто, или да нађу посао. Сваки дан. Најтужније је што је ово скроман почетак феномена који ће неумитно расти. Јадни Укији могу да певају  "Ще не вмерла України" ("Још није умрла Украјина", украјинска национална химна, лоша копија пољске химне), али мени стварно изгледа да Украјина умире.The Saker


Извор:The Vineyard of the Saker: The future of the Nazi Ukraine in 90 seconds
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Пол Крејг Робертс: Безбедности у Фергусону више нема јер полиција низашта не одговара


Догађаји у Фергусону се одвијају управо онако како је већина свесних Американаца мислила да ће се одвијати. Бели тужилац је навео велику пороту на одлуку да је бели полицајац који је пуцао на младог црног мушкарца и убио га на то био приморан и да није починио никакав злочин.


Црну, већинску али немоћну, заједницу у Фергусону чине Американци које полиција стално малтретира и злоставља. Црна заједница је предвидљиво одговорила на ослобађајућу пресуду белом полицајцу. Резултат су нереди, пљачка и уништавање имовине.

Овакав одговор оснажују белци својим ставом да су црни људи склони криминалу и да су претња животима и имовини белаца.

Проблем је означен као бело-црни расизам.

Уствари, проблем је много озбиљнији од расизма.

Сећам се времена када се у америчку полицију могло поуздати. Држали су се контролисано и своју улогу видели у помоћи грађанима и истрази злочина. Водили су рачуна да не оптужују невине људе и не убијају грађане без разлога. Полицајци су ризиковали своје животе да не би погрешили примењујући своју моћ.

Та времена су заувек прошла, поготово после 11/9, али и пре. Полицију уче да мотри на народ, посебно да на сваког осумњиченог за саобраћајни прекршај гледа као на потенцијалну претњу полицији. Ново правило којем полицију уче је да примењује насиље над осумњиченима или прекршиоцима да би се заштитила полиција, и да осумњиченог испитује тек пошто је безбедно имобилисан, ако уопште остане жив после електро-шока тизером, батињања или упуцавања.

Оваква полицијска обука, заједно са полицијском некомпетентношћу, коју је тешко разумети у времену ГПС адреса, резултира масовним нападима на домове невиних америчких грађана, који нису ништа лоше учинили, али, упркос својој невиности, губе чланове породице и кућне љубимце због безразложног полицијског насиља.

Порески обвезници плаћају полицију да истражује злочине, не да напада грађанство. Али је полиција научена да своју улогу види у самозаштити од криминалу склоног грађанства, црног и белог.

Полиција припада извршној власти, а извршна власт је од 11/9 успела у томе да себе изузме од одговорности пред законом и Уставом. Та неодговорност је исфилтрирана све до милитаризоване полиције која сада може некажњено да убија недужне, јер за своја бројна убиства грађана добија дозволу.


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор:Ferguson: The Safety of Citizens is Lost with The Unaccountability of Police — Paul Craig Roberts – PaulCraigRoberts.org
Превод: Ћирилизовано за Магацин

Новорусија - ситуација на линији фронта (видео)

Украјинска казнена експедиција наставља с гранатирањем градова и села Новорусије, припадници милиције одговарају контра-батеријском ватром. У украјинском артљеријском нападу су рањена два цивила у насељу Шастје, у Луганској области. Припадници украјинске казнене експедиције су напали аутобус са становницима Доњецка на линији 6а, два лица су погинула, осам их је рањено.

Украјинске јединице су из вишецевних ракетних лансера "Град" су гађале позиције милиције у граду Докучајевск.

Украјинске оклопне снаге су гранатирале положаје милиције у Јенакијеву, Кировскоје и Дебалчеву. Рањена су тројица припадника милиције.

У Полтавској области побијена је породица једног припадника милиције. Убијени су његова сестра, њен супруг, мајка и беба од једног и по месеца. Комшије су чуле пуцњеве, после су их нашли мртве.

Градско веће ће сепаратистичке склоности својих званичника проверити уз помоћ детектора лажи.


Извор: The situation in the frontlines (video) — Novorossia News Agency
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

уторак, 25. новембар 2014.

"Гардијан" или лепо вам говорисмо да се не дружите с Русима: "Тигар Владимира Путина окривљен за смрт кинеских коза"

Један од три сибирска тигра које је на слободу пустио руски председник одговоран за неколико смртних случајева у Кини - према извештајима

Владимир Путин на Међународном форуму о заштити тигрова у Сент Петерсбургу 2010./Фото: Дмитриј Ловецки - АП/

Сибирски тигар кога је у дивљину пустио Владимир Путин главни је осумњичени за низ козјих смрти на североистоку Кине - кинески државни медији су у уторак пренели извештаје локалних власти.

Експерти су означили Устина, једног од три тигра које је ослободио руски председник, као убицу две козе - пише званична кинеска државна новинска агенција Синхуа.

Три козе се и даље воде као нестале.

Према сведоцима, лобање мртвих козица су здробљене  и са убодним рупама "величине људског прста и јасно видљивим".

Устин је у Кину прешао са још једним од Путинових тигрова, оба су носила уређај за праћење - извештава Синхуа - додајући упозорење експерта за заштиту дивљих животиња да не бацају храну тигру ако га спазе.


Извор:Vladimir Putin’s tiger blamed for Chinese goat deaths | Environment | The Guardian
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Виктор Орбан - портрет новог непријатеља Вашингтона

Voltaire Network: Одбијање премијера Виктора Орбана и његове владајуће партије Фидес да се придруже новом америчком и ЕУ хладном рату против Русије, посебно када је Орбан пристао да се изгради гасовод Јужни ток, поред оштре усвојене политике против страних банака и енергетских компанија , изазвало је узбуну у западним престоницама. Према Вилијаму Енгдалу, сада се мора поставити питање: да ли ће Мађарска бити следећа земља америчко-евроунијски спонзорисане промене режима ?

Сергеј Лавров и Виктор Орбан /© RIA Novosti / Eduard Pesov/
Мађарска и њен националистички премијер, популиста Виктор Орбан, дошли су у жижу политичке елите Вашингтона. Грех му је ? Не савија се под често деструктивним диктатом Европске комисије: покушава да дефинише мађарски национални идентитет. Али његов смртни грех је продубљивање односа са Русијом и пркошење Вашингтону потписивањем уговора са "Гаспромом" о довођењу руског гасовода Јужни ток у ЕУ преко Мађарске.

Сам Орбан је прошао политичко путешествје од кад је 1998. године изабран за (другог најмлађег) премијера Мађарске. Тада је надгледао улазак Машарске заједно са Пољском и Чешком републиком у НАТО - уз протест Русије - и у Европску унију.. Као премијер, за далеко просперитетнијих времена за ЕУ, Орбан је смањио порезе, укинуо факултетску школарину за добре студенте, проширио материнске бенефиције, и привукао немачку индустрију са јефтином мађарском радном снагом. Један од његових америчких "саветника" тада је био Џејмс Дентон, повезана са вашингтонском НВО склоној обојеним револуцијама, "Фридом хаус". Изгледало је да је Орбан миљеник вашингтонских неоконзервативаца. Награду Слободе неоконзервативног Америчког института за предузетништво. [1]

Али 2010. године, после шест година у опозицији, Орбан се вратио, овај пут са звонком већином његове партије Фидес - Мађарског грађанског савеза. У ствари, Фидес је саосвојила апсолутну већину (68%) у парламенту, што му је дало довољно гласова да измени устав и донесе нове законе, како се и десило. Иронично, у егземпларном случају "дрште лопова", Обамина администрација и Европски парламен су га оптужили за стављање превише моћи у руке Фидес-а, а  Данијел Кон-Бендит из европских Зелених стварање Мађарску по моделу Венецуеле Уга Чавеза. [2] Орбан дефинитивно не игра по одобреном правилнику Брисела за политички субмисивне политичаре Европске уније. У европским медијима Фидес су почели да демонизују као мађарску верзију Уједињене Русије, а Орбана као мађарског Путина. То је било у 2012.

Сада је Атлантистима и њиховим следбеницима у ЕУ зазвонило на узбуну када се Орбан успркосио захтеву ЕУ да заустави изградњу важног руског гасовода Јужни ток.

Траса гасовода Јужни ток
Руски гасовод Јужни ток би уз немачко-руски Северни ток Европској унији гарантовао да може заобићи ратом захваћену Украјину, чему се САД противе из очигледних разлога.

Орбанова влада је прошлог јануара најавила 10 милијарди долара вредан посао са руском државном нуклеарном компанијом за обнављање мађарске једине нуклеарне електране Пакс, изграђене у совјетско доба руском технологијом.

Што је Вашингтону привукло пажњу. Као и када је прошлог лета критиковао САД што нису коначно решиле глобалну финансијску кризу коју су изазвале америчке банке и танка америчка банкарска регулатива - а похвалио Кину, Турску и Русију као боље моделе. Што је објавио речима не превише различитим које сам ја користио, да западне демократије "вероватно неће бити у стању да у наредним деценијама сачувају своју глобалну конкурентност, која ће бити смањена сем ако се озбиљно не промене." (4)

Поред тога, Орбанова влада је успела да Мађарску ослободи од вишедеценијског разарајућег робовања Међународном монетарном фонду. Мађарско Министарство привреде је августа 2013. објавило да је, захваљујући дисциплинованој буџетској политици, отплатило преосталих 2,2 евра дуга ММФ-у. Нема више тегобних од ММФ-а изнуђених приватизација државне имовине, нема условљавања. Председник Централне банке Мађарске је онда захтевао да ММФ затвори своје канцеларије у Будимпешти, и приде, по угледу на Исланд, државни тужилац је подигао оптужнице против три претходна мађарска премијера, због криминално високих дугова у које су увалили државу. Што је био преседан који је изазвао потоке хладног зноја у неким европским престоницама, Вашингтону и Вол стриту.(5)

Али су звона за узбуну најгласније одјекивала када су Орбан и његова партија Фидес, заједно са суседном Аустријом, дали зелено светло за руски гасовод Јужни ток, игноришући тврдње ЕУ да се њиме крше правила ЕУ. А Орбан, Орбан је 6. новембра на минхенском састанку с Немцем Хорстом Зехофером одвратио: “Es lebe die österreichisch-ungarische Energiemonarchie !” (Живела Аустроугарска енергетска монархија).(6)

Америчка елита је сместа дигнута на узбуну. Ултраестаблишментски "Њујорк тајмс" је у главном уводнику крикнуо: "Влада премијера Мађарске Виктора Орбана клизи ка ауторитарности и пркоси темељним вредностима Еуропске уније - и то јој пролази".

"Тајмс" је, пак, открио прави ралог узбуне у Вашингтону и на Вол стриту: "Најновији израз мађарског презира гледе Еуропске уније је када је у понедеоник усвојен закон којим се отвара пут за руски гасовод за природни гас који ће ићи преко Мађарске. Нови закон је у очигледној супротности са септембарским позивом Европског парламента земљама чланицама да одгоде Јужни ток, и економским санкцијама које су Европска унија и Сједињене Америчке Државе наметнуле после руских акција у Украјини. Уместо исказивања благе забринутости због антидемократске политике, Европска унија би требало да почне да кажњава Мађарску. Жан Клод Јункер, председник Европске комисије, би требао да искористи своја овлашћења и на оставку натера господина Навраксикса." (7) Тибор Навраксикс тек што је био именован за новог европског комесара за образовање, културу, омладину и спорт, положај у Бриселу који нема никакве везе са гасоводима.

Следеће што можемо очекивати је да Национална задужбина за демократију и уобичајене НВО иза којих стоје Сједињене Америчке Државе изнађу оправдања за покретање масовних опозиционих протеста против партије Фидес и Орбана, због његовог неопростивог злочина што покушава да Мађарску учини независном од украјинског лудила које је створила Америка.


Извори аутора:

[1] "Orbán Address at Receiving Freedom Award", American Enterprise Institute, May 1, 2001
[2] "Hongrie: Daniel Cohn-Bendit compare Viktor Orban à Chavez et Castro", RTBF.be, 18 January 2011.
[3] "Strange Bedfellows: Hungary Leans Toward Russia", by Brent Ranalli, The Globalist, March 10, 2014.
[4] "Prime Minister Viktor Orbán’s Speech at the 25th Bálványos Summer Free University and Student Camp", Website of the Hungarian Government, July 30, 2014.
[5] "Hungary Sheds Bankers’ Shackles", by Ronald L. Ray, AFP, August 23, 2013.
[6] "Seehofer receives controversial Hungarian State Chief", Britan Today, November 6, 2014.
[7] Hungary’s Dangerous Slide, by The Editorial Board, The New York Times, November 5, 2014.
Аутор: Вилијам Енгдал
Извор:  Hungary’s Viktor Orban: Washington’s New Enemy Image, by F. William Engdahl
Превод: Ћирилизовано за The Saker СрпскиThe Saker за италијански сајт "Контроинформационе"

Драги пријатељи,

недавно ме је контактирао Анакрониста са италијанског вебсајта controinformazione.info и договорили смо се да одговорим на неколико питања, што је данас објављено на италијанском, ја постављам на енглеском ...

Живели,

The Saker
--------------------------------------

Анакрониста: Данас су супротности између руске и америчке спољне политике изразито велике: с једне стране умереност, здрав разум, поштовање суверених држава; на другој страни државни удари, претње, санкције и лажи. Да ли су такве супротности у понашању две силе резултат узгредних политичких калкулација или су настале на различитим животним погледима ?

Степски соко: Прва ствар коју треба истаћи је да су Лавров и Путин изузетно добро образовани људи који долазе из елитних институција:: Лавров из Министарства спољних послова, Путин из бившег директората за спољну обавештајну делатност КГБ-а. Њих двојица су далеко боље образовани од садашњих америчких дипломата. Некада су и САД имале истакнуте дипломате као што је био Џејмс Бејкер, али су сада то или тотални идиоти (као Псаки), или арогантни лажови (као Пауерс). Друго, САД немају праву дипломатију. Америчка "дипломатија" је само комбинација захтева, обећања, претњи и бомбардовања - што не захтева никакво стварно дипломатско умеће. Треће, Русију је империја веома скупо коштала, и под царевима, и за владавине совјета. Као резултат, Русија не жели да буде империја, или суперсила, светски полицајац или хегемон. Све што Русија жели јесте да буде "нормална", и, што је важно, истински суверена земља. Да би у томе успела, Русија има неколико правила у које заиста верује:

- Претвори своје непријатеље у неутралне, неутралне у партнере, партнере у пријатеље, пријатеље у савезнике. САД могу да добаце само до две категорије: вазала и непријатеља.

- Безбедност је увек и нужно колективна. Ако вам се комшија не осећа безбедно, онда ни ви нисте безбедни. САД се осећају безбедно само ако могу да угрозе свакога, што за резултат има да се сви осећају угрожено.

- Међународно право је заиста важно Русима. Зашто ? Зато што Руси желе мултиполарни свет, што, за узврат, налаже да се "правила игре" (међународно право) морају поштовати. САД желе униполарни свет, у којем, према томе, нема потребе за међународним правом.

- За Русију је употреба војних снага последња опција и неуспех дипломатије. За САД је употреба силе саставни део онога што оне називају дипломатијом.

Овде се ради о дубоком цивилизацијском сукобу.  То су два фундаментално неспојива погледа на свет, два међусобно искључива цивилизацијска модела који не могу ни коегзистирати, а камоли успети да сарађују.

Анакрониста: Које су суштинске разлике, ако их има, између западног капитализма и руског капитализма? Да ли Русију води "тржиште" ?

Степски соко: Не, Русија има дубоко нефункционалну економију. Прво, руске каматне стопе су толико високе да потпуно инхибирају већину кредита за стварање малих и средњих предузећа. У ствари, каматне стопе у Русији су веће од профитабилности читавих сектора привреде. Друго, огромне суме руског новца се сваке године стављају на рачуне у иностранству, а затим се у Русију враћају у виду "страних инвестиција". У комбинацији са чињеницом да је већина руских предузећа инкорпорисана ван Русије (обично у Великој Британији) можете одмах закључити да је читав привредни/новчани систем Русије тако испланиран да спречи Русију да диверсификује своју економију и скине се са "енергетске игле". Русија је и врло слабо регулисана, има веома чудан порески систем, веома ограничене владине инвестиције и корумпирано превосуђе (отуда коришћење арбитраже). Руско тржиште показује све знаке да је олигополно, што је велики инхибитор стварном потенцијалу руског друштва. Неки економисти кажу да руска привреда једва да окреће 2/3 до 1/2 свог потенцијала.

Напомињем да је такође истина, на сасвим другом нивоу, да прави капитализам никада није био део руске културе. Руска култура је много више колективистичка, руски народ не инспиришу погледи на свет који нуде мало шта изузев наде у самобогаћење и монетаризацију свега. Руска култура је увек била социјална и социјална правда је још увек јак идеал у Русији, необуздана похлепа није пожељна.

Анакрониста: Стварање новца и управљање њиме у западним државама је у рукама приватних банака као што су ФЕД и ЕЦБ. Како то функционише у Русији ?

Степски соко: Русија такође има своју ФЕД-у налик Централну банку, која може да штампа рубље само у износима који одговарају куповини долара. Што је лудо. Званично, Централна банка има задатак да држи рубљу стабилном, али се у ствари све чини да се инхибира инфлација, што је веома лоша идеја, посебно у временима рецесије и санкција као данас.

Анакрониста: Да ли Русија планира да индустријализује и модерну инфраструктуру прошири на читаву своју територију.

Степски соко: У теорији, да. Постоје планови за поновну индустријализацију и развој Сибира, руског Далеког истока, Крима и других области. У теорији постоји и програм програм супституције увоза, за развој и домаћу производњу онога што је раније увожено. Најављени су велики програми модернизације инфраструктуре, нарочито путева, аеродрома, пруга, итд. Сви ти програми на папиру сјајно изгледају, али све док Центарлна банка гуши руску економију и Медведевљева влада саботира одлуке председника, ја нисам велики оптимиста.

Антагониста: Какав је руски поглед на имиграцију и интеграцију: како Русија управља бројним националностима које чине огромну федерацију и придошлицама из иностранства ?

Степски соко: Око овог питања има много напетости и много је неслагања. Историјски гледано, Русија је увек била мултиетничка држава захваљујући којој је 180 различитих етничких група преживело (упоредите то са САД !) Чак су и такозвани Руси (око 80% становништва) готово увек мешовитог порекла. Бити Рус није етничко/расно питање. Чак и православље тежи да категоризује људе по њиховом погледу на свет и вредностима које поштују и негују, а не по њиховим биолошким коренима. Међутим, постоје стварне културне и верске разлике које стварају напетости: слабо образоване и високо криминализоване мањине из сада независних бивших совјетских република, и вехабистички ислам који је тесно повезан са тероризмом. Као одговор на ова два проблема, Кремљ је представио три основне политике: подршке локалним привредама у неразвијеним областима; подршке локалним извршним властима у спровођењу закона; подршке традиционалном исламу (који у бившем СССР-у никада није био вехабијски). Ту су и проблеми са кинеским имигрантима, али су они углавном локалне природе и ни приближно озбиљни као проблеми са имигрантима са југа (Кавказа и центалне Азије).

Анакрониста: Дрога, криза породице, социјалне дезинтеграције: у којој мери је Русија погођена свим тим злом које мучи Запад, и како намерава да се лечи ?

Степски соко: И Русија има све те проблеме које сте навели. Главна разлика у односу на Запад је што је у Русији било најгоре ужасних 1990-их, када је, како се Руси шале, сваки дечак хтео да постане криминалац и свака девојчица проститутка (не буквално, наравно, али делимично је ипак тачно). Када је Путин дошао на власт, ови проблеми су уведени у, истина спор, али стабилан процес решавања, док се на Западу сваким даном све више погоршавају. Главни чинилац је да се руско друштво које је 1990-их желело да опонаша Запад сада ратосиљало илузија и чак је згађено Западом, а као резултат тога, одбачен је читав западни цивилизацијски модел. Сада се многи Руси враћају својим историјским, цивилизацијским и верским коренима (православљу и исламу), док други теже ка оригиналном "руском" друштвеном/цивилизацијском моделу. Иако тамо дефинитивно и даље постоји слој људи који би да буду Европљани, украјински слоган "Украјина је Еуропа" никако не би могао да се запати у Русији. Ако ништа друго, западно непријатељство и лицемерје спрам Русије су убедили већину Руса да се Запад не држи обећања датих Русији. Мислим да прозападне популације у Русији нема више од 5% од укупног становништва.

Анакрониста: Класику све више занемарују у образовном систему Запада, чиме младе отуђују од свог наслеђа и традиције. Какав је у Русији однос између прошлости, садашњости и будућности ?

Степски соко: Врло занимљиво, али и врло болно питање. Руска прошлост је веома трагична, посебно у 20. веку. Али чак и ранија. Још увек има Руса - као што је Александар Солжењицин - који истичу да се дубоки корени руске револуције могу наћи у реформама Петра Првог у 18. веку. Ја се с тим слажем. Руска цивилизација је била мање или више потлачена не мање од 300 година. Ипак, Руси не могу просто одбацити 300 година своје историје, сести у времеплов и вратити се у Русију Алексеја Михаиловича. Али Русија не може ни да подржава све што је учињено у протекла три века. Постоји мали покрет национал-бољшевика који у суштини кажу да је сваки цар био добар, да је Лењин био добар, да је добар био Стаљин и да је више-мање све руско било добро. Али то су глупости и таква идеологија нема будућности. А опет, Руси су такође дубоко везани за своје корене и верују да неко без прошлости нема ни садашњости, да је чак и без будућности. Дакле, потрага је за критеријумом, погледом на свет, уједињавајућој идеологији што ће Русима омогућити да раздвоје добро од лошег и, надамо се, добро задрже. Мислим да у Русији нико више не жели још једну револуцију или какав "Руски Мајдан". Зато је не револуција, већ еволуција на дневном реду. Али Русији треба еволуција ка вишим идеалима него што су то похлепа, профит, богатство и удобност. До сада није нађено право решење за тај проблем. Ако пажљиво читате програмске изјаве Путина, он заиста нуди консезусну визију коју подржава око 80% Руса: поштовање традиције, поштовање личних слобода, социјалне солидарности, државног суверенитета, поштовање породице и друштвене заједнице, потрагу за социјалном и економском правдом и општу подршку традиционалним религијама (православљу, исламу, јудаизму и будизму). То је, наравно, само почетак, али ја мислим да је здрав и разуман.

CONTROINFORMAZIONE.INFO
Извор:The Vineyard of the Saker: Q&A with the Saker by Controinformazione in Italy
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

понедељак, 24. новембар 2014.

Слободан Чуровић: Пјесма Св. Николају ВелимировићуПЈЕСМА СВ. НИКОЛАЈУ  ВЕЛИМИРОВИЋУ

Благо нама Срби , Срби тешко нама
Благо нама благо кад имамо
Јао нама када га не знамо
Србин киван , највише на своје
И то оне дјелом  понајбоље
А свијетло духовнога лика
Мудре ријечи и благости слика
То је био владика охридски
Николаје светитељу српски .
Учитељу народног уздања
И браничу  нашег постојања .
Служи Богу а Богу се моли
Да спас Срба он једном измоли.
Бесједама громким уливао наду
Да сабрањем и ми изборимо правду
Да чувамо добро све наше светиње
Свети Сава да нас стално опомиње .
Молитвом нас звао на језеру
„Србска дјецо сачувајте вјеру.“
И Енглези туђинци у вјери
Дивили се како умом мјери
Снага ријечи , небеска арија
Као трећа свесрпска армија .
Ми имамо дивног Николаја
сунце што је православног сјаја.
Куд год био , Божје угодио
И бесмертним над нама је бдио
Човјек њему увијек је мио
Само њему и Богу служио.
Обновио гробље је туђинско
Па иако оно било швапско
Оних што су стално кидисали
На Србина да би га кидали
Николаје свијећу упали
Иако су Србље нападали .
То је чудо истинског праштања
Кад све људско у смртно потања .
Да би Српство своје сачувао
Читаво је биће њему дао
На бранику гдје се оно брани
Николај нас од зла и одбрани.
А кад срамни Конкордат наслути
Николаје тада се наљути.
Крвава ли  бјеше  то литија
Белим градом буни се Србија
Тукли Србе , туђин се сладио
Да би јадне Србе завадио
И у раље ватиканске  дао .
Кад рат Други жестоко започе
Опет српско тумарање поче
Српске ране у со  да умоче
Штуке црне бомбе да изруче
Поздраве су мржње уручиле
Да би  вазда Србе одучиле .
Црвени су муке закували
Срби Српству погибију дали
Да се Срби опет сви расложе
На гомиле када нас насложе.
Наивнога  дваес седмог марта
Ми призвасмо смрти око врата.
Само Срба педесет гинуло
Кад би нешто једном Шваби било.
Да нас тако избришу са мапе
И да пруже пут нас своје шапе.
Германска је прва жеља била
Да утули два српска кандила
Чак и нашег патријарх Гаврила .
Духовно би би да униште вођство
Ето како вратише за чојство
Прогнаше их у  страшне логоре
Да их муче и да их уморе.
Само Србе тако кажњавају
У безумни шаљу их Дахау .
Николаје духовниче врли
Николаје ти наш неумрли .
Свака српска тужница живота
Свеца даје , подвиге ћивота .
Прогоне је Свети преживио
Божјом снагом све их  надвисио.
Али опет  не даде се нама
Ко да  није било доста јама
Не даде се да те  послушамо
И да твојим путима хитамо .
Но смо ишли , али да бленемо
И са пута  вође  не скренемо .
Он нам био и отац и мајка
Стидна ли је Боже српска бајка
Прогнаше те Свети у туђине
Мисле сунце твоје ће да мине
Твоја дјела , мудрости вијенац
Док смо лажи испијали зденац
Домаћи је био нам задатак
Да читамо пленуме за свратак .
Но је и то морало да прсне
Не дај Боже само да васкрсне !
Али ништа није никад  вјечно
Само дјело Твоје бистротечно.
И тек сада ми видимо ко си
Да се Србин са Тобом поноси
И да слуша све Твоје поуке
Отклони нам Светитељу муке .
Српска душа Тебе сада иште
Николају , наше си зориште
Најсмјелија Србинова слико
Николају , ти жички владико .
Када Србин себе испоштује
Тек божанске гласе ће да чује
Тек ће знати тајну свога бића
Николаја  дивног из Лелића .


Мр Слободан М. Чуровић