Пуковник Касад: Ситуација на фронту на дан 29. јануара

Преглед ситуације на фронту после борби 28. јануара.




1. Војна дејства на Севернолуганском фронту су запела: мало је промена на линији Станица Луганскаја - Шастје - Славеносербск, има само повременог гранатирања и примећене су акције малих група, нема озбиљних офанзивних акција. Фронт близу пута за Бахмутку је стабилизован после жестоких борби за нумерисане контролне пунктове. Проблем приступа Кримскоје није решен, непријатељ стално изводи контранападе после почетног успеха Новоруских оружаних снага, који је требао да се настави после заузимања 31. контролног пункта, али је неутрализован после контранапада на линији Новотошовскоје - Кримскоје. Уопштено гледајући, Овде су НОС оствариле известан тактички напредак, јер су непријатеља одбациле неколико километара. Међутим, није било даљих успеха - како због недостатка снага, тако због чврстог отпора непријатеља, који је током борбе ангажовао резерве, укључујући механизоване јединице. Напад на Попасноје је такође запео због контраудара. Обе стране су имале озбиљне губитке у борбама за Попасноје и пут за Бахмутку, али је хунта била принуђена да потроши део својих резерви да би стабилизовала лабав фронт. НОС су своје ангажовање ограничиле углавном на јединице на првој линији. Обе стране се тренутно прегрупишу и ослабљене снаге доводе у ред, да би наставиле дејства на овим локацијама.

2. На подручју "Дебаљцевског џепа" Новоруске оружане снаге нису успеле да физички пресеку уско грло у области Светлодарска. После заузимања Красниј Пахара и отпочињања борбе за Мироновку, Новоруске оружане снаге су се нашле на удару жестоких контранапада непријатеља у областима Краснији Пахар и Троицоје, током којих су морале да пређу у одбрану на многим локацијама да би задржале освојене позиције. Ти контранапади су хунти омогућили да још држи уско грло, али јој нису решили низ других проблема.

Прво, напади на рубове "Дебаљцевског џепа" и даље трају. Ако код Никишина, Малоорловке и Угљегорска непријатељ држи линију, северно од Угљегорска наше снаге су почеле да опкољавају утврђену област Угљегорска, и покушавају да приђу аутопуту М-103 преко Лозовоје и Мале Горловке са североистока. У међувремену, снаге Луганске Народне Републике напредују са североистока, да би се са њима сусреле. Пришле су предграђима Дебаљцева и успоставиле контролу ватром на путу М-103 после заузимања Санжаровке. Настала је чудна ситуација, када је офанзива с циљем окруживања запела, али се појавила могућност стварања окружења јужно од Светлодарска, јер су тамо лоциране само слабе позиције непријатеља, и то на отвореном терену, док наше снаге изводе офанзиву са висински доминантних терена. Све већа оперативна криза приморава непријатеља да убацује резерве у правцу џепа код Дебаљцева, а да му у исто време ускраћује материјалну и позадинску подршку, јер је опасност од опкољавања више него озбиљна. Очигледно је да ће непријатељ у наредним данима покренути снажне нападе у подручјима Троцкоје и Красног Пахара, и контранапад на НОС у подручју Лозоваје, и на нумерисане високе тачке у подручју Нижнаје Лозоваје. Ако се непријатељ буде држао пасивне одбране, онда ће се рубови џепа затворити - пре или касније. Такође треба напоменути да уклањање материјала и притисак НОС воде смањивању џепа код Дебаљцева на североистоку. Тиме су планови да се џеп код Дебаљцева користи као упориште за даљу офанзиву украјинских оружаних снага постали нереални.

Обе стране тренутно имају приближно једнаке губитке, што је, вероватно, повољнији резултат за хунту него за НОС, јер овде имају нешто бројније и веће снаге. Предност у оклопу хунти дозвољава да покреће честе контранападе, да би подржала фронт који се често савија. Наше снаге покушавају да заробе што више оклопних возила које непријатељ ангажује у овим контранападима, јер је њих теже напунити него регрутовати свеже топовско месо са слабим моралом. Ако се сагледава општа ситуација, борбе се настављају и питање да ће Новоруске оружане снаге успети да затворе обруч или ће хунта успети да одржи своје позиције -  иако смањене - биће решено на бојном пољу.

3. Западно од Горловке, наша офанзива на Ђержинск је заустављена још пре неколико дана, а непријатељ је кренуо у контранапад и убацује резерве не би ли повратио оно што смо заузели протекле недеље. НОС су биле натеране да се бране и држе своје позиције. Најважнија позиција је Красни Партизан, јер омогућава безбедно кретање путем од Доњецка ка Горловки. Непријатељ овде прикупља своје снаге, а локални извори кажу да се припрема офанзива на Горловку и на област северно од Јасиноватаје. Удар би требало не само да поврати позиције и одбаци НОС, већ и да повуче резерве НОС даље од џепа код Дебаљцева. Све у свему, офанзива НОС овде није остварила циљеве - одбацивање непријатеља од Горловке да би се зауставило терористичко гранатирање стамбених четврти, које се предузимало по наређењу. Офанзива је била спроведена са прилично ограниченим снагама. Пошто је хунта увела резерву и покренула контранападе, офанзива је заглавила у чврстој одбрани непријатеља и ефективно заустављена.

4. Када се повратио из шока од пораза у битки за аеродром, непријатељ је тамо стабилизовао фронт одбијањем напада НОС на Пески и Авдејевку. Тренутно гомила снаге за следећи покушај да поврати оно што је изгубио. Диверзантске и извиђачке групе шаље на предграђа Доњецка и насеље Спартак, артиљеријом са стране Пески делује по новом терминалу, шаље материјал на фронт преко Карловке, и групише пешадију и оклоп у областима Тоњенкоје и Орловка. Очигледно је да ће непријатељ покушати да испипа наше положаје у подручју Спартака и у предграђима Пески, да би покушао да покрене директне борбе за аеродром, које сада чврсто држе НОС. Треба напоменути да је са тренутном линијом фронта непријатељ изгубио контролу над путем који пролази северно од аеродрома, који је раније могао да слободно користи за маневрисање. Све у свему, фронт код аеродрома је стабилан већ неколико дана, а стране се припремају за активна дејства. јачајући борбрну готовост ослабљених јединица и утврђујући заузете положаје. На југу, у подручју Красногоровке и Маринке, фронт је такође стабилан - у тешким борбама за Маринку, снаге НОС је нису потпуно заузеле, па артиљерија код Красногоровке и даље туче по предграђима Донбаса.  Непријатељ довлачи појачања од Курахова, да би спречио губитак Маринке, губитак који би умногоме олакшао ситуацију у којој се НОС налазе у Петровском округу Доњецка.

5. У области Докучајевска и Јеленовке наставља се с контранападима. Непријатељ стално врши притисак на позиције НОС према Јеленовки. Међутим, није ангажовао главнину. Уместо тога, прикупља оклопне снаге у реону Олгинке и Новотроицкоје. Хунта није успела у претходним покушајима заузимања Јеленовке и пробоја северно од Докучајевска. У припреми је већа офанзива. Наше снаге су искористиле извесно слабљење притиска непријатеља и извеле више напада јужно од Докучајевска, и повећале истурену одбрамбену зону у јужном делу града. Ситуација је овде неодређена, а очигледно је да се непријатељ припрема за борбу за иницијативу. Генерално, ова локација је и даље једна од најопаснијих за НОС.

На јужном фронту који се протеже од Гранитноје до Мариупоља нема значајнијих промена. Ту је интензитет борби последњих дана приметно опао и сличан је ономе на севернолуганском фронту. Непријатељ наставља да своје снаге гура у групу код Мариупоља, тако што тамо премешта снаге из Перекопа. У међувремену се примењују активне мере против локалног покрета отпора, који је у последње време имао извесне губитке. Непријатељ се још увек боји да не дође до дисекционог удара северно од Мариупоља (удара по хунту опаснијег од фронталног напада на град), тако да, иако гомила снаге, учвршћује одбрану. Овде наше снаге успешно скривају планове команде и не дозвољавају да хунта установи да ли се припрема права офанзива или је то само диверзиона демонстрација силе како би се хунта натерала да троши резерве.

Укупно гледајући, тренутна ситуација на фронтовима је за нас донекле повољна: успеси у области џепа код Дебаљцева надмашују успехе хунте у заустављању офанзива у области Бахмутке и на аеродром, који на крају није потпуно заузет. Борбе се воде на више праваца, обе стране покушавају да остваре напредак, и још једном показују да су обе боље у одбрани него у нападу. Мало је вероватно да ћемо видети идеалан облик џепа код Дебаљцева - уместо операције брзог опкољавања, каква је била она код Иловајска, видимо продужено и крваво сврдлање непријатељске одбране североисточно од Дебаљцева и Светлодарска. Напредовање је тешко, али напретка има, непријатељ се савија упркос томе што пружа јак отпор и што уводи резерве. У суштини, борба за дебаљцевски џеп је кулминација офанзиве НОС која је почела после победе у борби за аеродром. Укупан успех јануарске офанзиве НОС ћемо моћи да проценимо једино према њеним резултатима.

Као и раније, артиљерија наноси највећу штету и губитке. Што се тиче пешадије, наше снаге надокнађују бројчану премоћ непријатељ својим високим моралом.

Мора се признати да периодични прекиди у снабдевању муницијом и осредња сарадња пешадије са тенковским јединицама и артиљеријом јесу недостаци наше стране ( милиција је постала војска недавно, то су муке одрастања). Код хунте се примећује осредњи отпор пешадије састављене од регрутованих војних обвезника (који после каквог јачег напада просто беже), јадан квалитет рада командног кадра од нивоа бригаде па на горе, као и у условима кад постоји нелојалност становништва. Генерално, обе стране имају бројне структурне слабости, које приметно смањују ефикасност деловања борбених јединица.

Такође, борбе су показале колико је било илузорно надати се брзом распаду линије фронта Украјинских оружаних снага, и да су тријумфалистичке фантазије о моменталном заузимању Дебаљцева, Андрејевке и Мариупоља - фантазије. Непријатељ користи бројчану надмоћ и то што се брани, мање-више успешно одбија нападе и наноси нам губитке који се могу упоредити са његовим. Зато, као и пре, упозоравам да је опасно потцењивати хунтину војску - то није иста војска као она од летос. Дакле, НОС тренутно делују у оквирима могућег. "Северни ветар" још није развио резерве, иако пружа логистичку и извиђачко-обавештајну подршку. И питање увођења тих резерви није војне, већ политичке природе, јер више зависи од међународне ситуације - ствари изван Новорусије - степена погоршавања односа између САД и Руске Федерације.


Аутор: Борис Александрович Рожин
Изворни текст на руском: Colonel Cassad - Ситуация на фронте к 29 января
Извор: Colonel Cassad (in English) - Situation on the front by January 29th
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!