Израелски амбасадор подрива Вучића

Ћирилизовано: Ал' је то лукаво... Кобајаги:

"Говор Томислава Николића један од најмоћнијих које сам чуо."  

 

 
 - Говор председника Србије Томислава Николића поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста био један од најмоћнијих и најличнијих говора које сам чуо – изјавио је амбасадор Израела у Београду Јосеф Леви.


– Био сам присутан на Старом сајмишту када је председник Николић држао говор. Моја прва реакција је била веома емотивна, био сам веома инспирисан. Пришао сам председнику и захвалио му за један од најмоћнијих и најличнијих говора које сам чуо од једног европског председника у знак сећања на холокауст – рекао је Леви.

Амбасадор је додао да је Николић описао патње јеврејског народа, описао је злочине које су починили немачки нацисти и чак завршио свој говор са прелепом реченицом из јеврејске молитве на веома добром хебрејском.

Коалиција невладиних организација Кућа људских права и демократије оценила је раније данас на свом сајту да је јучерашња изјава Николића била непримерена.

– Описујући страхоте холокауста, председник Србије Томислав Николић је ширио стереотипе о јеврејском народу, говорећи о томе да је ова мањина била ‘превише заступљена у престижним професијама… уметности, финансијама и науци’, што је позната матрица која је коришћена у свим периодима када су Јевреји били прогањани и која сама по себи представља изјаву на ивици расизма – наводи се на сајту Куће људских права.

– Оваква изјава председника говори о непознавању дефиниције расизма, али и о непознавању тежине сваке речи која се изриче у земљи која је недавно изашла из ратних сукоба, када је мржња према мањинама кулминирала… Најмање што у овом случају можемо очекивати од Николића је објашњење, извињење и прихватање одговорности за изјаву која у себи садржи расизам и стереотипе – додаје се. Амбасадор Леви је рекао за Бету да “не дели мишљење да председник није био довољно опрезан у избору речи.

– Ако извучете реченицу из целог говора и анализирате је одвојено можете да помислите да је та реченица имала неку стереотипну, узнемирујућу поруку. Али у контексту целог говора, ја као Јеврејин и Израелац уопште нисам био увређен – истакао је Леви.

Он је оценио да је “намера (Николићевог) говора била веома позитивна.

– Говор је дошао из срца, и мислим да је био снажан, позитиван и веома саосећајан говор од саосећајног председника, и препоручујем свим нашим пријатељима да се уједине око заједничког циља поштовања сећања на жртве – казао је Леви.


Извор: “Govor Tomislava Nikolića jedan od najmoćnijih koje sam čuo” | Israel News
Приредио: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!