Комеморативне значке америчког генерала за осакаћене ухрајинске војнике (видео)


Главнокомандујући америчке војске у Европи (USAREUR) генерал-пуковник Бен Хоџис је у борбама осакаћеним украјинским војницима поделио комеморативне значке. Амерички генерал, који је дошао у Кијев на консултације о вођењу рата, похвалио је таленат и храброст украјинских војника и команданата.

"Наредили су нам да на одређено место отворимо ватру из БМП-а, али из њега се није могло пуцати. Онда су нам наредили да пуцамо из тенка, али он за то није имао довољан хидраулички притисак. Ја сам имао среће, јер је мој друг, оператер бацача граната, чија је глава разнесена у комаде, пао на мене и његово тело ме је заштитило...", рекао је 24-годишњи рањеник који је кући оставио двоје деце.

Он је још рекао да је на обуци био месец дана и да је после тога послат у борбу. Његов рат је трајао две недеље: 1.септембра је стигао на фронт, а 14. септембра изгубио руку. Од тада је у болници.

Када је чуо причу војника, амерички генерал му је дао комеморативну значку америчке војске у Европи, на којој је наведено да ју је предао лично главнокомандујући.


Да ли је значка довољна накнада за леву руку за коју ће протеза коштати више од 100,000 евра? Сам војник тако не мисли.

Напомена Џ. Хоука, преводиоца с руског на енглески: Обратите пажњу на описан ниво обуке и исправности оруђа. Резервисте су извукли из њихових домова, мало их (пре)обучили, а затим послали на фронт са неисправном техником - што добро објашњава зашто су украјински губици тако велики. А шта Бен Хоџис ради у Кијеву није јасно, мада је очигледно да каља своју униформу. "Таленат и храброст украјинских војника и команданата"? Украјински команданти се нису показали ни у овом рату, што и Бен "Значка моје подршке" Хоџис сигурно зна.

Изворни текст на руском: Американский генерал отблагодарил жетонами искалеченных украинских солдат
Извор: Fort Russ
Превод на енглески: Џ. Хоук
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!