Одлучује се! Да ли ће Украјини бити испоручено оружје?

На састанку који је планиран за среду у Минску, а у циљу решавања ситуације у Украјини, учествоваће Француска, Русија, Украјина и Немачка. Портпарол Барака Обаме изјавио је да ће након данашњих преговора између председника САД  и Ангеле Меркел, Барак  Обама донети одлуку о испоруци оружја Украјини. Украјински парламент о томе треба да донесе одлуку.

Очекује се да ће на данашњим преговорима између Обаме и Меркелове главно питање бити наоружавање Украјине. Након интензивне турнеје немачка канцекарка је стигла у Вашингтон. Турнеју је отпочела у Будимпешти, где је на заједничкој конференцији за штампу са председником Мађарске Виктором Орбаном изјавила, да Немачка неће наоружавати Украјину, јер је уверена да се конфликт може решити мирним путем.

Меркел, Порошенко и Оланд

Анкела Меркел ће у четвртак са француским председником Владе Франсоа Оландом посетити Кијев и разговарати са Петром Порошенком. Пре њиховог доласка, председник Украјине је изјавио једном немачком листу да је Украјини потребно оружје, које би јој испоручиле чланице НАТО-а,  како би могла да се одбрани од руске агресије. Овом ставу су се успротивили представници више држава. Министар иностраних послова Чешке Републике је подсетио на пријатељске односе те две земље, а Александар Лукашевич портпарол Министарства спољних послова Русије  изјавио је да то уствари није само могућност, већ гола чињеница. Министар спољних послова традиционално непријатељски настројене Летоније која је председавајућа Европском унијом, изјавио је да сматра да чланице Европске уније, саме треба да донесу одлуку како ће да се понашају.

Поред председника Француске Франсоа Оланда и канцеларке Меркел украјински шеф државе је у четвртак имао  још једног госта, Џона Керија. Амерички министар спољних послова је дао двосмислену изјаву ( говорио је о "мирном решењу", као и то "да Русија контролише сепаратистичке снаге"), али је у међувремену изјавио и то да ће о наорожавању, одлуку донети председник  Барак Обама.

У међувремену се на основу изјаве портпарола Беле куће  Џоша Ернеста испоставило да ће председник "убрзо" донети одлуку, што значи да ће одлучити после минхенске конференције и сусрета са Ангелом Меркел.

Узалуд?

Француски председник и немачка канцеларка су  у петак одлетели у Москву, али су разговори са Владимиром Путином били узалудни, преговори су се завршили без резултата, није потписана чак ни заједничка декларација.

Потпредседник САД Џо Бајден је истовремено у Бриселу, много оштрије него Кери изјавио, да Европска унија као целина треба да буде уз Кијев.

У суботу на 51. Конференцији о безбедносној политици  (МСЦ) догодило се да је ова врста састанака критикована, зато што је речено да ће све бити одлучено у среду, на састанку највишег нивоа, који се одржава у Минску. Џон Кери се још једном огласио у Минхену и помињао нове санкције Русији, а наоружавање Украјине као опцију, али по њему све је ово тактичко, а не стратешко питање.

Ангела Меркел, Владимир Путин и Франсоа Оланд у Кремљу
Није случајно да је Вол стрит журналу био много интересантнији  московски догађај у петак него минхенска конференција. Наиме, лист пише да је Ангела Меркел поставила ултиматум Путину у руској престоници. Према америчком листу канцеларка Меркел обећала је још оштрије санкције руским предузећима и проширење списка појединаца којима ће бити замрзнут рачун, ако Москва на састанку који ће бити одржан у среду у Минску, не прихвати нови мировни план. Ове санкције би обухватиле пре свега војну индустрију и евентуално финансијски сектор.

Портпарол председника Путина је изјавио да је он одбио ултиматум, али је чињеница да је у четвртак паралелно са кијевским преговорима дата изјава за штампу, захваљујући Асошијетед Пресу, да су санкције спроведене над појединим руским посланицима и да су им банковни рачуни у иностранству замрзнути.

После ових састанака Ангела Меркел је отпутовала за Вашингтон и можда већ преговара са Бараком Обамом. У међувремену портпарол укајинског парламента је изјавио да ће на основу украјинског законодавства затражити од америчког Конгреса, да им пружи војну подршку. Наравно, портпарол је подсетио и на злослутну информацију Вол сртит журнала, да је Ангела Меркел саопштила председнику Путину, да ако не прихвати мировни план, почиње наоружавање Украјине.

Последња шанса

Стигли смо до последњег тренутка, када још увек можемо да зауставимо потпун економски колапс и војни пораз Украјине као и то да вашингтонски јастребови преузму иницијативу и наоружавањем Кијева   доведу Москву у ћорсокак. На овај начин јастребови заустављају могућност преговора и смањују могућност мирног решења,  распламсавајући ратни пламен у европском дворишту.

Ударна вест Мађар Немзета

Извор: Fegyverek Ukrajnának: most dől el minden
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превела Габријела Ђошић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!