РОЈТЕРС: Највећа српска странка у Босни прети отцепљењем 2018. године

Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске, Милорад Додик, лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и чланови странке Небојша Радмановић и Никола Шпирић гласају на конгресу странке у Источном Сарајеву, април 25, 2015. (Ројтерс / Дадо Рувић)

(Ројтерс) – Највећа српска странка у Босни је у суботу саопштила да ће на референдуму 2018. године инсистирати на независности аутономне босанске Републике Српске 2018., и ући у сукоб са Западом, осим ако се области не дају већа овлашћења.

Претња представља потенцијално највећу опасност државности Босне од њеног одвајања од СФРЈ и рата у којем је од 1992. до 1995. године погинуло 100,000 људи.

СНСД, странка коју предводи националиста, председник републике Милорад Додик, усвојила је резолуцију којом прећење независношћу постаје званична политика странке.

Додик је оптужио државне органе у Босни да покушавају да узурпирају аутономна овлашћења која су Републици Српској дата мировним споразумом што су га посредовале Сједињене Америчке Државе.

„Република Српска не може да прихвати никакво даље преузимање својих органа од стране државе под маском реформи“, рекао је Додик новинарима после конвенције СНСД.

Резолуцијом се предвиђа да ће обласна скупштина, у којој СНСД тренутно има већину, ако Република Српска не оснажи своју аутономију до краја 2017. године, расписати референдум за одвајање од бошњачко-хрватске федерације, друге половине Босне.

„На основу резултата референдума, власти Републике Српске … ће Федерацији предложити мирно распуштање и узајамно признавање“, каже се у декларацији, у којој стоји и да ће област тражити чланство у Европској унији.

Уред Високог представника Босне и Херцеговине (OHR), који има право да отпушта званичнике и поништава законе, саопштио је да према одредбама мировног споразума из 1995. године ниједан од ентитета нема право да се отцепи. „Никакав страначки документ не може да измени ту чињеницу“, наводи се у саопштењу.

Реформе у слепој улици

Додик, пак, тврди да устав и закони Републике Српске дају простора за самоопредељење.
Он дуго заговара распад Босне, супротстављајући се западним силама које су инвестирале хиљаде војника и милијарде евра у суверенитет балканске државе.

Лидери босанских муслиманских Бошњака, православних Срба и католичких Хрвата деле нимало здраву визију будућности своје земље, фрустрирају реформске напоре и напредак ка европским токовима.

Бошњаци траже снажну и централизованију државу, Срби жестоко бране своју аутономију, а неки Хрвати желе свој ентитет.

Резолуција СНСД-а има потенцијал да поткопа нову иницијативу ЕУ – подстицање економских и политичких реформи у Босни после година стагнације, која је покренула невиђене грађанске немире у фебруару прошле године.

Аналитичари спекулишу да је Додик охрабрен догађајима у Украјини и руском анексијом Крима, и да је асертивнији постао после избора у октобру прошле године, који су ослабили његову власт, а коју држи већ осам година.

Користан линк (да се подсетимо како су се завршили „невиђени грађански немири у фебруару прошле године“ и шта се њима уствари хтело): Zaboravljeno „Bosansko proleće“ | Politika | DW.DE | 10.04.2014

0,,17554928_404,00
Učesnici plenuma iz desetak gradova Federacije BiH u sredu (9.4.) su protestvovali u Sarajevu, tražeći ostavku federalne Vlade

Извор: Biggest Serb party in Bosnia threatens 2018 secession | Reuters
Превео и приредио: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!