Преглед руске блогосфере за 6. април


Видимо се у јулу (Европа незадовољна Кијевом)

Јурасуми анализира две најновије интеракције између Кијева и Европе. Прва је Оландова критика Порошенкове неспремности да потпуно спроведе Минск-2, који тражи децентрализацију, ако не и праву федерализацију. И што је најинтересантније, Оланд је рекао да Порошенко тиме провоцира Новорусију да настави с борбама, што је први случај да западни значајни лидер за непријатељства криви Кијев, а не Новорусију. Приде, и Јацењуков пут у Немачку је био неуспешан. Покушао је да Меркелову убеди да погура да се донаторска конференција за Украјину одржи у јуну, али је она сада одложена на неодређено време. Лако може бити да сви очекују да у јуну Украјина падне, као што је Јурасуми раније рекао.

Будућност "Севморзавода"


"Севморзавод"(Севастопольский морской завод) је без сумње најважнији индустријски објекат у граду и велико бродоградилишно и ремонтно постројење које је национализовано. Ускоро ће почети да добија поруџбине од руске владе, што значи и од Министарства одбране. То је велики подстицај за руску бродоградњу, иако ће у саму фабрику морати да се уложи доста труда да опет постане потпуно оперативна. Недостају кадрови, посебно млади стручњаци, због занемаривања постројења под украјинском управом.

Лавровљева несуптилна алузија на "љубазне" мировњаке

Лавров практично рече да ће једино "љубазне" руске мировне снаге бити прихватљиве ако Нормандијска четворка буде разговарала о слању мировних снага у Донбас. Шта више, и да се таква одлука може донети само уз одобрење ДНР и ЛНР.

Како Путин није "узео назад" Донбас

На многим блоговима се прича како је Порошенко за време Минска-2 понудио Путину цео Донбас у замену за руску финансијску помоћ. Путинов одговор је био да све док Кијев и званично не уступи Донбас Русији, или бар призна његову независност, Русија неће учинити ништа слично. Међутим, када је Путин предложио да Порошенкова екипа сачини одговарајући документ о томе да је Кијев уступио суверенитет над Новорусијом, Порошенко се повукао, уз изговор да му је немогуће да такав документ "прода" у Кијеву. Прича долази из једног извора који тврди да је Путин о томе причао на састанку с руским Савезом предузетника. Међутим, док руско Министарство иностраних послова одбија да коментарише ово откриће, Украјинци одмах почеше да издају објашњења и оправдања, да је Порошенко имао нешто друго на уму. Што сугерише да је таквог разговора заиста било.

Басурин: Кијев не испуњава Минск-2

Према Басурину, било је 23 повреде примирја у последњих 24 сата. Петнаест код Доњецког аеродрома.

Социјални протести у Запорожју


Протестује се, наравно, због већих пореза, режијских трошкова, све веће незапосленостт и други проблема с привредом. До сада су протести били релативно малих размера, првог дана је учествовало само око 100 људи.

Више од 50 људи у тајном затвору на аеродрому у Краматорску

Свих 50 заточеника су држављани источне Украјине, из градова под контролом Украјинских оружаних снага. Затворени су под сумњом да гаје сепаратистичка осећања, што ових дана може значити свашта. Да ли је то једини такав затвор или их тамо има још? Или је и ово с циљем изнуде новца од породица?

Цркве ДНР које су уништили украјински нацисти


"Али ја се борим за тебе!"

Украјинске друштвене мреже су преплављене налозима бојовника УОС, Националне гарде и "Десног сектора", који очекују захвалност (обично у виду бесплатних услуга, почев од бесплатног паркинга) и не добијају је. Изгледа да је пучанство дома склоније томе да их пошаље тамо одакле су дошли, тј. на ратиште.

Алексеј Архиповски: "Хуманост"


Кратки анимирани филм, без речи.

Украјина расписује конкурс за најбољи еуромајдански споменик


Који ће бити на територији "Територије поноса" у центру Кијева, у знак сећања на "Револуцију достојанства", "Небеску стотину" и остатак оснивачког мита о "Новој Украјини". За споменик има 148 предлога. А паре? Одакле паре?

Започета изградња експерименталног "Прорив" објекта


"Прорив" (Пробој), у Сибирском хемијском комбинату из Томска, производиће нуклеарно гориво за реакторе БРЕСТ. Постројење "Прорив" ће почети да производи гориво 2017., а први БРЕСТ реактор ће се у мрежу укључити 2020. године.

Расправа о предложеном носачу авиона


Велики чланак са пуно фотографија и графикона у вези са следећим пројектом носача авиона Ратне морнарице, који би требао да замени "Адмирала Кузњецова". Видео испод приказује макете следеће класе великог површинског брода на нуклеарни погон планираног за Ратну морнарицу - Лидер (планирано их је шест).


Ка-52


Фотографија Ка-52 у лету, али обојеног у пустињске камуфлажне боје. Прича се да су за Ирак. Или можда Сирију? Јемен? Иран? Алжир?

Руска вина се успешно носе с француским


Чак и у Абу Дабију, где просто нестају са полица "duty free"-а.

Хроника привреде у распаду

"Војни порез" је укинут, али само за правна лица (фирме), не и за физичка лица. Цене меса су од прошлог месеца порасле за 10%, а расправља се и о додатном повећању комуналних дажбина. Француски стручњаци саветују Украјини да се припреми за нову кризу (као да се стара завршила). Мехур украјинског "гаса из шкриљаца" је пукао, западне фирме су се повукле. Украјина има другу највишу стопу инфлације на свету - 111%, а Министарство финансија предлаже да се повежу пореске стопе и стопа инфлације (мада не и плата). У међувремену, Порошенко обећава хиљаде нових радних у производњи оклопних возила.


Извор: Fort Russ
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!