Монсантов ласо за Украјину и ЕУ


Јурњава за чувеном украјинском црницом још мало па је готова. На ужас француских, пољских и немачких пољопривредника, мултинацинална пољопривредна корпорација Монсанто, као и Дипон/Пионир и Џон Дир, излобирали су приступ највећем пољопривредном тржишту у Источној Европи, што ће ускоро преобликовати тржиште пољопривредних производа Европске уније и упропастити европске пољопривреднике.

Аграрна конфедерација Украјине је новембра 2013. поднела законски амандман који би донео "бенефите" глобалним агро-произвођачима, дозвољавајући широку примену генетски модификованих семена. У позадини тамошњих драматичних политичких збивања, овај преокрет је прошао готово неприметно, иако Монсанто на украјинском пољопривредном тржишту лобира подуже - америчка амбасада у Кијеву је 2007. захтевала од Владе Украјине да предузме одговарајуће мере против продаваца "лажног" семена, што ће рећи против произвођача конкурената транснационалним корпорацијама.

Када су ГМО усеви и законски уведени на украјинско тржиште 2013. године, засађени су на око 70% свих поља под сојом, 10-20% курузних поља, и преко 10% поља под сунцокретом - према различитим проценама. То је око милион хектара земљишта на којем расту ГМО усеви (или 3% од укупног пољопривредног земљишта Украјине). Остављајући за тренутак по страни контроверзу о штетности ГМО, хајде да размотримо како ће заузимање украјинског тржишта од америчке мултинационалне агро-корпорације утицати на привреду ЕУ.

Американци украјинског порекла на челу Украјинско-америчког пословног савета су од средине '90.их биле кључ за остваривање стране контроле над украјинском агроиндустријом. За две до три године, када ће релевантне одредбе Споразума о придруживању између Украјине и ЕУ ступити на снагу, Монсантово лобирања ће трансформисати украјинско тржиште у олигопол састављен од америчких корпорација.

Иако су кијевским медијима пуна уста патриотизма, мало је вероватно да ће се појавити неки херој и борити за право будућих генерација Украјинаца да живе и раде на здравој земљи. Интелектуалним стандардима рада Украјинског житарског удружења, највећој кровној организацији украјинских пољопривредника, исказаним у најновијем саопштењу, не треба даљих коментара.

Пољопривредни произвођачи ће за пар година повећати коришћење биотехнологије лиценциране из САД, на коју члан 404 Уговора о придруживању са ЕУ понешто двосмислено упућује као на "најбољу праксу ... за пољопривредну политику". Прављење украјинских пољопривредника зависним од семена које се једино може набавити из Америке је део немилосрдне ПР кампање која промовише ГМО технологију широм Европе, модификујући мозак и здрав разум речима као што су "иновације", "биотехнологија" и "јединствено европско тржиште".

када за неколико година додатне одредбе Споразума о придруживању Украјине Европској унији буду ступиле на снагу, Монсанто ће моћи да рачуна на значајно повећање површина под ГМО усевима у Украјини. После тога ће моћи да се врати у своју улогу колонијалне силе, грабећи профит са нових тржишта, иако Индија, на пример, већ зна да та прича нема срећан крај. Монсанто је одатле избачен пре неколико година, после масовних самоубистава локалних пољопривредника - како пише "Тајмс оф Индија".

Због буџетског дефицита и зависности од ММФ-а, украјинске банке су чврсто везане за стране изворе финансирања. Кредити ММФ-а, помоћ Светске банке и других међународних организација су осигурани богатом украјинском црницом, и у практичном и правном смислу. Локалне банке ће нудити повољне кредитне услове само оним пољопривредницима који пристану да користе серификоване хербициде. Наравно, Монсантове. Тако ће корпорација имати сталан приход од драгоцене црнице, цедећи је док плодну земљу не испости.

Још један доказ да амерички инвеститори искрено цене вредност украјинске црнице може се видети у недавној куповини удела од стране инвестиционог фонда Siguler Guff & Co у украјинској луци Иличивск, специјализованој за извоз пољопривредних производа.

Украјина контролише трећину обрадивог земљишта у Европи. Исхитрено увођење биотехнологије у земљама у развоју доводи до веома лоших резултата, очигледних у Латинској Америци и Африци. Али фармери Европе ће пропасти много раније. Њихова роба, коју производе радници из ЕУ, где је цена рада претерана, неће моћи да се такмичи са приливом ГМО производа из Украјине.

Пољски пољопривредници одлично знају где све ово води. Али не могу победити у судској борби против адвоката мултинационалних гиганата, па су 2013. године променили тактику и прешли на масовне протесте.

За разлику од њих, пољопривредници у Француској, Немачкој и другим земљама ЕУ су и даље равнодушни. Разлог: европски фармери, донекле уклоњени из политике, још нису схватили да пропагандна Вашингтона о "стварању демократије у Украјини" има само један циљ - да набаци још један ласо око европске привреде и њених пољопривредних произвођача, и обори их на колена.


Извор: ORIENTAL REVIEW
Превод: ЋирилизованоНема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!