Преглед руске блогосфере за 7. април


Пуковник Касад: Мариупољ априла 2015.

Хунта марљиво ради на утврђивању града којег у овом тренутку држи до 3000 војника. Међутим, то је врло хетероген скуп: батаљон 93. механизоване бригаде, нека одељења 17. тенковске бригаде и 79. аеромобилне бригаде, плус, наравно "Азов"; делови батаљона "Донбас" и "Дњепар", полицијске и формације МУП-а. Чини се да је хунта забринута због расположења народа па СБУ спроводи активан надзор, украјинска химна се чује са разгласа сваког дана у подне, школе редовно посећују разне националистичке организације. Општи утисак је да се Украјинске оружане снаге припремају за одбрану града, да га неће користити као одскочно место за офанзиву.

Јурасуми: О Јацењуковој оставци. Методично.

И у Врховној ради се дела, очигледно на подстицај Порошенковог блока, да се формира специјална комисија за испитивање корупције у Јацењуковој влади. До сада није било гласања јер... Јацењукови посланици физички блокирају прилаз говорници. Истовремено се одржава "спонтани" масовни митинг испред парламента, захтева се Београд на води иста ствар. Сва је прилика да ће Јацењук летети напоље. Донаторска конференција је било последње што је могао да употреби да се одбрани, али су га европски "партнери" оставили на цедилу.

Јурасуми: Војска Србије ће учествовати на московској "Паради победника"

Упркос притисцима и из Вашингтона и из Брисела. Не зна се колико ће српских војника марширати, и они вероватно неће донети никакву тешку опрему, али је битна симболика. Веома битна.

Јурасуми: Освета је најбоља кад се сервира хладна


А послужиће је Јулија Тимошенко. Једна ствар јој се мора признати: уме да осети из ког правца ветар дува. Сада када је Јацењук у нокдауну и на конопцима, Јулија је изашла из скровишта и придружила се нападу. Гледајући уназад, Тимошенкова је паметно учинила када је Јацењуку допустила да јој одузме место премијера, јер је то изузетно незахвалан посао, због антируског курса Украјине. Наравно, тек ћемо видети да ли ће успети да извуче неке "бенефите" из Јацењуковог пада.

Варјаг_2007: Саобраћајна несрећа Порошенковог сина


Наизглед ништа страшно, могло се десити било коме, а и нико није повређен. Међутим, његов БМВ је ударило возило пуно припадника "Азова". Биће да ту има још нешто. Инцидент је снимљен:



Олег Метвејчев: Збогом КГБ! Да ли то Грибаускаите бежи од своје чекистичке прошлости?


Мора бити да Грибаускаите има неке непријатеље код куће, јер је литвански сајт објавио сва та документа која сугеришу да је она нека врста кагебеовке. Најинтересантнији документ показује да је Далија једном ухапшена због "неморалног понашања" док је била у друштву три Финца. Међутим, није било оптужнице - интервенисао је КГБ. Шта више, ни са универзитета није избачена и поред хапшења, што може значити да је имала патронат с високог места.

bmpd: Сергеј Меншиков именован на место шефа Контраобавештајне службе ФСБ-а


Меншиков (крајње лево) је 1959. рођен у Лењинграду, за који је везан највећи део његове каријере, што указуије да припада истој фракцији руске владе као и Владимир Путин. Највиши положај на коме се налазио је место генералног директора "Алмаз-Антеја", који прави неке од најбољих на свету ПВО и антибалистичких ракетних система, као што су С-400 и С-500. Значи да се доказао као делотворан и технолошки поткован менаџер и лидер.

monkb: Али Порошенко је обећао!


Борци добровољачког Јужног батаљона "Пивден" су снимљени како нападају обезбеђење градилишта у граду Ирпен, вероватно у припреми "насилног трансфера имовине". Шта је ту интересантно? То што су се на градилиште довезли у крајзлеру Андреја Берлатома, саветника украјинског министра одбране Полторака. Двојица припадника обезбеђења градилишта су задобили потрес мозга, један је још увек у болници. Против нападача нису поднете пријаве, нису ухапшени, чак ни идентификовани - Јужни батаљон одбија да каже ко су.

Казахстану испоручена прва два Су-30СМ ловца


Поручена су четири таква авиона.

Ника Хулдра: Тема дана

Предаћемо Донбас у добре руке

Панцербар:Т-14


Фотографија предњег дела Т-14 и његових бочних панела. Могу се, али једва, разазнати и три отвора за трочлану посаду тенка, која ће бити смештена у предњем делу очигледно веома тешко оклопљеног возила.

Гур кан: Армагедон дуж руског јужног меког трбуха 


У овом случају, Таџикистан се активно припрема за могући рат дуж границе са Авганистаном. Постоји забринутост да се Исламска држава (изгледа нови бренд који је покренула Саудијска Арабија пошто је Ал Каида постала политички радиоактивна после 11.9.) етаблирала у Авганистану и да се повезала са талибанима. Русија је управо покренула значајан програм војне помоћи Таџикистану, у којем је 201. војна база - моторизована пешадијска дивизија са три пука.



Немачка фирма МТУ је суспендовала испоруку дизел мотора за "Стерегушчи" класу корвета Ратне морнарице РФ, што је довело до кашњења њихове изградње, јер су бродови морали да буду адаптирани да прихвате руске дизел моторе. Међутим, МТУ је наставила да цивилне руске пројекте снабдева својим производом. Горе је путнички катамаран за велике брзине, пројектован по поруџбини Министарства индустрије и трговине, за коришћење на Црном и Азовском мору.

Блог Изборског клуба: Прва годишњица ДНР


Да човек не поверује да је прошла година дана. Испратите линк и мало разгледајте фото-галерију. Вреди.

Кијевска чајка: Хроника привреде у пропадању


Украјинска влада хоће да политичке партије финансира из државног буџета, да алу још поалави. Цркве више неће морати да плаћају порез на имовину, али ће пензионери добијати мање пензије или ће из мировине бити повучени и натерани да поново траже посао.

Лично мнење: 7. април, 2015.

Да ли знате да би Јанукович већ био у пензији - да није било Мајдана, а да би Украјина још увек имала Крим, Донбас и гас?

Si vis pacem, para bellum: "Јацењук - издајник! Потрчко олигарха!"


Данас у Кијеву, испред Врховне раде. "Антијацењуци" демонстрирају, горњи видео је о томе.


Приредио: Џ. Хоук
Извор: Fort Russ
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!