"Македонско пролеће" и позив читаоцима из Македоније (ажурирано)

Данашња вест Заев за мај најавио протесте до одласка актуелне власти, коју доле преносимо у целини, само је једна у низу што потврђује да се за Македонију спрема "Балкански Мајдан"/"Македонско пролеће". Вејн Мадсен, ко год био, то је најавио текстом Викторија Нуланд покушала да у Скопљу организује репризу Кијева, па како је блог Ћирилизовано захваљујући Мадсеновом чланку стекао и тридесетак редовних читалаца из Македоније, хајде да видимо како се то може искористити у информисању и српских и македонских читалаца, којима је стало да на зло упозоре и сопствену и јавност ван своје државе. Конкретно, а имајући у виду да се у српским медијима тек повремено појављују само штуре вести, македонским читаоцима предлажемо следеће:

- Преводите на српски текстове из македонских медија - вести и анализе, и пошаљите нам преводе. Уз текст превода приложите и линк на оригинални чланак, по могућству и линкове на друге текстове на исту тему. Ћирилизовано и Магацин ће за објављивање ваших превода бити тек прва станица, поред овдашњих интернет медија потрудићемо се да македонске вести "из прве руке" преносе и српски медији у иностранству.

- Пишите сами, ако у томе имате искуства. Македонији се очигледно ради о глави, није време за аматеризам.

Из очигледних разлога, предлажем да за контакт не користите званичну адресу Ћирилизовано. Јавите се на acojovanovic@yandex.com. Ни то није нека заштита, али да другој страни бар не олакшавамо...

Предлог су подржали и портали са којима имамо сталну сарадњу, ЕВРОАЗИЈА.ИНФО и СРБИН.ИНФО :
- "Македонско пролеће" и позив читаоцима из Македоније - ЕВРОАЗИЈА.ИНФО
- "МАКЕДОНСКО ПРОЛЕЋЕ" и позив читаоцима из Македоније | СРБИН.ИНФО 


За Ћирилизовано и Магацин,
Александар Јовановић

Заев за мај најавио протесте до одласка актуелне власти


Лидер најутицајнијег опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев изричито је данас оптужио премијера Николу Груевског и шефа тајне службе Сашу Мијалкова за неовлашћено прислушкивање грађана Македоније, те за мај најавио протест који ће, како је рекао, трајати до одласка актуелне власти.

"Материјал који ћемо данас поделити са јавношћу потврдиће оно што смо говорили. Подаци су потекли од Дирекције за безбедност при МУП-у, односно да су Сашо Мијалков и Никола Груевски годинама неовлашћено прислушкивали", рекао је лидер СДСМ-а на још једној у низу конеренција за новинаре на тему прислушкивања. 

Један део доказног материјала је, како је рекао, урађен у Ексел програму и реч је о преко 10.000 страна материјала достављених Тужилаштву.

"СДСМ располаже огромном документаијом која је власништво Републике Македоније. Све што поседујемо ће бити достављено надлежним државним органима чим се испуне услови за одвајање државе од власти", рекао је Заев.

Тврди да СДСМ има више од 100.000 транскрипата, више од 18.000 СМС порука, више од 12.000 телефонских бројева, те да је 10.000 страница већ достављено Јавном тужилаштву.

На питање новинара после објављивања прислушкиваног материјала, да ли ће 9. маја бити организован протест, Заев је рекао да ће у мају бити протеста али да још не зна тачан датум.

"У мају ће бити велики, до сада невиђени протест грађна Македоније. A када ће тај протест бити одржан одлучиће грађани... Одлучићемо заједно са њима", рекао је не желећи да открива по ком сценарију и како ће тај протест изгледати.

"Гнев расте. Гнев ће се разлити улицама главног града, али то нће бити обичан протест, да дођемо, кажемо шта имамо и одемо. Овога пута нећемо отићи док ова власт не оде", рекао је Заев.

Извор:  Блиц Онлине | Заев за мај најавио протесте до одласка актуелне власти

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!