Копнени мост и пројекат Новорусија - мит?

Irrussianality: Мит о копненом мосту

 

Кремљ
 Према нашој процени, он (Путин) није склон заузимању или освајању читаве Украјине", рекао је марта месеца директор америчке Националне обавештајне службе Џејмс Клапер: И закључио: "Он хоће целину од две области у источној Украјини и копнени мост ка Криму." Идеја "копненог моста" је прилично омиљена код политичара и коментатора међународних послова. Мартовски чланак Њујорк тајмса, на пример, копнени мост описује као један од најважнијих руских циљева. Мисли се да Москва, зато што је Крим одвојен од Русије, мора да са њим успостави копнену везу, тако што ће освојити јужну обалу Украјине - не само град Мариупољ, већ и територије преко граница Доњецке области, Запорожје и Херсон, дужине око 300 километара.

Део концепта копненог моста је Новорусија - понешто недефинисан ентитет од свих осам области јужне и источне Украјине. Са руске тачке гледишта, промовисање идеје Новорусије омогућава идеолошко оправдање за даље територијално проширивање, да би се стекао копнени мост. У складу са тим, убрзо после анексије Крима марта 2014. године, украјински побуњеници су затражили стварање Новорусије, за коју су измислили симболе (и заставе), па чак и успоставили институције које би требало да је представљају. Најпознатија од таквих институција је Скупштина Новорусије, којом је председавао украјински политичар Олег Царев.

Међутим, Царев је у среду пројект Новорусије прогласио "замрзнутим". "Није предвиђено Минским споразумом", рекао је Царев, "и не желимо да нас криве због његовог кршења". Скупштина се више не настаје, додао је.

Са практичног становишта, ово саопштење нема великог значаја. Скупштина Новорусије, једна од неколико конкурентских институција формираних у пролеће 2014. године,  убрзо је изгубила основу у Доњецкој Народној Републици и Луганској Народној Републици (ДНР и ЛНР), које су постале прави локус лојалности и власти на подручјима под контролом побуњеника, и које су на крају стекле неки облик легитимитета кроз изборе одржане у новембру 2014. године. ДНР и ЛНР су временом створиле основне структуре правих држава, а Новорусија изгубила и то мало виталности. Царевљева изјава само је признање стварне ситуације.

Али,  са политичке тачке гледишта, ово признање јесте значајно. Царев је Украјинац, а не Рус, и било би погрешно сматрати га за обичну марионету Кремља. Ипак, да је његов пројекат имао снажну подршку у Москви (било финансијску, било чисто моралну), мало је вероватно да би дошло до тако потпуног застоја. Царевљева изјава је доказ да Кремљ не подржава стварање Новорусије, већ подржава одредбе Минског споразума по којима Донбас остаје у Украјини, иако по измењеном уставу.

И? Шта то значи за "копнени мост"? Одговор је једноставан. Господин Клапер и америчке обавештајне службе не греше први пут: Русија не жели и не чини ништа да га стекне. Ове недеље су започети радови на изградњи моста који ће повезивати Крим и Русију преко мореуза Керч. Русија ће се, како изгледа, задовољити с тим.


Напомена преводиоца: Да би читалац стекао потпунији увид у валидност и сврху овог текста, предлажем да овде погледа и друге преводе с блога Пола Робинсона, који за себе каже: "Ја сам професор на Универзитету Отаве. Пишем књиге о руској и совјетској историји, војној историји и војној етици..."

И додаћемо превод чланка Павела Губарева јуче објављеног на сајту Novorossia Today:

Царев: Пројекат Новорусија је обустављен

 

Павел Губарев

Павел Губарев је на својој ФБ страници написао:


"Шта да кажем у том погледу?

Олег Царев је вероватно мислио на своју баштицу под називом "Скупштина Новорусије" - од почетка празну љуштуру, без имало снаге.

Шта подразумевам под "пројектом Новорусија"? По мени, то је сјајна идеја реконструисања заједничког руског цивилизацијског простора и обнављање његовог територијалног интегритета. Новорусија је један од праваца у том процесу, који има природни историјски карактер. Стога не може бити окончан ни по чијем наређењу.

Слава Русији! Слава Новорусији! Слава Донбасу!"
За Ћирилизовано, Магацин - национални портал, ЕВРОАЗИЈА.ИНФО и СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!