Отомански траг "Македонског Мајдана" и изазивања хаоса на Балкану


До немира у Македонији дошло је неочекивано - за неупућене. Започели су тако што је опозициона странка оптужила полицију да прикрива убиство младића које је 2011.године извршило обезбеђење премијера. Изненадне немире, који прете дестабилизацијом не само Македоније већ и читавог Балкана, неки стручњаци везују за одбијање те земље да се придружи санкцијама против Русије и подршку Скопља пројекту Турски ток. Таква верзија претпоставља (на нивоу теорије завере) да су немире подстакле америчке обавештајне службе не би ли загорчавале живот Русији.

Ја такав сценарио не одбацујем у потпуности, али одбацује га добро информисани стручњак Александар Собјанин, директор Службе стратешког планирања Асоцијације за прекограничну сарадњу. Он мисли да немири у Македонији немају никакве везе са Турским током. Парадоксално, зар не? Али ако мало зачепркамо видећемо и схватити циљеве сложене игре које на Балкану играју светске обавештајне службе, с турским МИТ-ом као првом виолином.

Напомена: МИТ (Milli Istikhabat Teshkilati) је Национална обавештајна служба Турске, створена на ранијој МЕХ, тј. Служби националне безбедности.

За почетак, Балкан је пенетрирала екстензивна мрежа албанске мафије која је под потпуном контролом МИТ. Европски "бизнис" Албанаца је дрога и кријумчарење.

Косовски Албанци контролишу 70% немачког и холандског тржишта хероина. Балкан је постао транзитни коридор за хероински пут из Југоисточне Азије. Такозваним Балканским путем стиже 80% све дроге која се прода у Европи, за коју су Албанија, Косово и западна Македонија постале велика складишта.

Опијум из Авганистана и Пакистана се прво обрађује у Турској, а затим у Европу шаље преко Косова и Чешке. Балкански пут даље води преко Француске у Велику Британију, преко луке Кале. Турска албанску трговину дрогом подржава на државном нивоу, преко својих амбасада, конзулата и културних центара. Албанска мафија је данас најмоћнија у Европи, сломила је чак и Коза ностру, и сада је де факто европски огранак Ал Каиде. Имуна је на полицијске инфилтрације јер је чини мрежа фамилијарних кланова и подржава обавештајна служба Турске - сасвим солидна основа и могућности за дестабилизовање ситуације у било којој земљи Европе. По мом мишљењу, албански, па према томе и турски траг, треба следити и у случају "Шарли ебдо". Не може се искључити могућност да је то оно што су два истражитеља из Лиможа, који су извршили самоубиство под сумњивим околностима, покушавали да открију.

Група албанских екстремиста је 10. маја напала Куманово, град насељен концентрисаном албанском мањином, како би покренула сепаратистички устанак. Полиција је успела да је неутралише, али било је врло тешко. Осам полицајаца је погинуло. Премијер Македоније је онда оптужен за неспособност, да не уме да се носи са албанском мафијом, што је немире додатно потпалило.

Европа је сада озбиљно забринута због могућности да на Балкану избије велики рат. За бригу има стварно добрих разлога. До сада су Албанци увек добијали шта су хтели, а њихов сан је Велика Албанија.

Напомена: Велика Албанија је паналбанска идеја уједињавања свих територија које јесу или су некада биле насељене албанским становништвом. Већи део Велике Албаније се налази на територији бивше Југославије. У случају успешне реализације пројекта, садашњој Албанији би се припојили северозападни делови Македоније, јужне области Србије - Косово и Прешевска долина, и јужни крајеви Црне Горе с албанским становништвом. Албански националистички идеолози и северне делове Грчке сматрају својом територијом.

Могућност да ће се немири - контролисани хаос проширити на неколико балканских држава је прилично велика. Не може се искључити ни могућност да ће велике европске силе Француска и Немачка на све то зажмурити, надајући се да ће албански националисти неутралисати тенденцију неколико малих европских држава - Македоније, али и Грчке и Србије, да наставе независним економским и политичким курсем. Али, онај ко ће се највише окористити новим балканским ратом биће Турска. Њен председник Ердоган, подржан од војске, пактира са исламистима у склопу генералног правца обнављања Отоманске империје.

Турски премијер Ахмет Давутоглу је још пре пет година описао геостратешке векторе Турске: "Ми ћемо Балкан, Кавказ и Блиски исток заједно с Турском учинити средиштем будуће међународне политике. То је циљ турске спољне политике и ми ћемо га остварити. више је Босанаца у Турској него у Босни, више је Абхаза и Чечена у Турској него у Абхазији и Чеченији, више Албанаца него у Албанији, јер је то наше отоманско наслеђе.

Турска Албанце користи као инструмент. Њихов задатак је да на Балкану изазову хаос и претворе га у европску Сомалију. Тренутно је "сомализована" Украјина, али Балкан је следећи на реду.

Када патња балканских народа постане неподношљива, када крену хуманитарне катастрофе, онда ће "на белом коњу" стићи турски миротворци. Турска војска ће оштро сузбити криминалне мреже Албанаца, зауставиће крвопролиће и де факто контролисати проблем територија - повратиће што је припадало Османсом царству у Европи.  Други вектор османске експанзије је Блиски исток. Овде Турци могу доћи само до Сирије, коју Русија никада неће дати ни Турцима, ни Исламској држави. Турска у догледној будућности не може успети да оствари своје циљеве ни на Кавказу, што њени лидери и схватају. Због тога руска дипломатија, која савршено чита "турску игру", догађаје на Балкану коментарише коректно, чак и мирно. Садашњи турски планови не прете руским интересима. Поред тога, интервенција на Балкану била би превелик терет за Русију, с обзиром на наш садашњи окршај са Западом. Сједињене Америчке Државе се ограничавају на генерелно уређивање сценарија "Балкан", зато што ће и саме имати користи од контролисаног хаоса.

Нико не открива своје намере. Сви наглас траже мир. И, као што обично бива у таквим случајевима, рат постаје неизбежан.


Изворни текст на руском: Давидов. Индекс
Превод са руског на енглески: Џ. Хоук
Извор: Fort Russ
За Ћирилизовано , Магацин, ЕВРОАЗИЈА.ИНФО , СРБски ФБРепортер
и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!