САД признале НАТО-у да војне одлуке заснивају на ономе што виде на друштвеним мрежама

Амерички амбасадор у НАТО-у је, говорећи о изворима информација о дешавањима у Украјини и Донбасу, признао нешто што се дало очекивати, али је опет сензационално и код целог света изазива страх, јер испада да се Сједињене Америчке Државе, које себе називају суперсилом са задатком "да одлучују о светској економији и геополитици",  у доношењу одлука ослањају не на обавештајне податке, већ... на објављено на друштвеним мрежама.

На форуму "Пријатељи Европе" у Бриселу, званични представник САД је био јасан: "Ја искрено могу да кажем да о томе шта се дешава у Донбасу више сазнам са друштвених мрежа него из званичних обавештајних извештаја. Јер обавештајна мрежа данас не постоји."

Међутим, амбасадор је одмах почео да тражи изговоре - да "систем раног упозоравања, онакав какав је постојао у периоду хладног рата, тренутно не постоји, и то не само у САД, већ и свим земљама НАТО-а";  да "САД не игноришу обавештајне податке, али цео обавештајни систем Сједињених Америчких Држава и НАТО-а се фундаменталано променио".

Што ће рећи да САД, узимајући себи за право да војним средствима решавају сукобе у другим земљама, и да савезнике НАТО-а бране (читај - да отпочињу ратове) без одлуке Савета безбедности УН, шаљу инструкторе и војну опрему у Украјину, и Русију окружују са војним објектима и НАТО базама на бази... онога што нађу на друштвеним мрежама. А што пише "информациона војска" Украјине, увек лажно приказујући ситуацију и ширећи лажи, цитирајући будалаштине из украјинских медија - корисника јавних средстава, која Украјина добија... тачно, од Запада. Плус, Америка је званично саопштила да "ствара информациону војску која ће се бавити пропагандом америчког погледа на дешавања у Украјини на руском интернету"! Плус, Сноуденова открића о постојању посебног америчко-британског центра за ширење дезинформација, провоцирање протеста и информационих ратова - на више језика, и руском, наравно.

Можете се смејати - "сада је јасно зашто САД и НАТО нису у стању да обезбеде документоване доказе о руској војсци у Украјини" и ругати представницима Стејт департмента, Харфовој и Псаки. Али овим је затворен круг, а он је, као што знате, веома опасан.

"Нико не жели Трећи светски рат зато што ће Америка, ослањајући се на друштвене мреже, послати негде војску, наметнути најтеже санкције или започети битку с Русима. Посебно када тим друштвеним мрежама манипулишу НСА и "друштвени активисти" на америчким грантовима" - коментаришу сами Американци. (Који? Где? Ненавођење извора је и иначе некоректно, али је у овом случају и контрапродуктивно - прим. прев.)

И тачно је, сетимо се изјаве подсекретара Стејт департмента, да Бела кућа "не искључује војну опцију као одговор на политику Руске Федерације".

Све то подсећа на лажне Пауелове доказе - после чијег изношења је почела интервенција у Ираку, лажне фотографије масовних убистава Либијаца и других доказа корисних Американцима, за које се касније испоставило да су лажни докази.

Стога није чудо што је 2014. године у једној анкети америчког удружења за испитивање јавног мнења WIN/Gallup, спроведеној код 66 800 становника са пет континената, већина испитаника одговорила да сматра да највећу опасност по планету представљају Сједињене Америчке Државе.

Напомена преводиоца на српски: Не, иако се изворима барата по ћефу, ово није текст Жељка Цвијановића или неког његовог пулена. Непотписан је и прошао без уобичајеног коментара преводиоца с руског на енглески, Кристине Рус, али и поред свих слабости указује на најбитније: САД/НАТО/Запад рат започињу и правдају га "информацијама" које сами производе. Зато им мануфактуру треба разоткривати. Између осталог, и простим навођењем извора, јер нас противник сам снабдева врло употребљивим средствима.

И још нешто. Јавно доступни извори су увек били и биће извори квалитетних обавештајних података. Њиховим прикупљањем и анализом се одвајкада баве све обавештајне слубе, па зато ни друштвене мреже и њихово коришћење не треба исмевати. Користан линк (али само за почетак): Open-source intelligence

Изворни текст: США признались в НАТО: Мы принимаем военные решения по записям в соцсетях - Politonline.ru
Превод с руског на енглески: Кристина Рус
Извор: Fort Russ
За Ћирилизовано, Магацин и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!