Јадна, јадна Македонија: „Дипломате у Скопљу појачавају дипломатске напоре“

Напомена преводиоца: Не помаже што смо ми све ово искусили и још трпимо. Када прочитате овакве изјаве мука вам је. Бахатост, лицемерје и подмуклост су сада на делу у Македонији, али, што рече Вејн Мадсен, за надати је се да су браћа с југа „свесна улоге сорошита у изазивању насиља у њиховој земљи, и што су спремни да му се супротставе“.

Дипломате у Скопљу појачавају дипломатске напоре

 

Пише: Насер Пајазити


jess-baily-001
Амерички „амбасадор“ у Македонији, Џес Бејли

Представници западноевропских дипломатских центара и из САД су интензивирали дипломатске активности у БЈРМ, после сукоба у Куманову између полицијских снага и оружане групе.

Дипломате из САД, ЕУ, Велике Британије, Немачке, Француске, Италије, НАТО и неколико других земаља су имали састанке са председником Ђорђем Ивановим и премијером Николом Груевским. Амбасадори позивају на нормализацију стања и покретање политичког дијалога између свих релевантних страна у земљи.

Амерички амбасадор Џес Бејли је после састанка изјавио да су Сједињене Америчке Државе забринуте због ситуације, и изјавио саучешће због полицајаца погинулих током оружаних сукоба у Куманову.

„Ми изјављујемо саучешће властима и грађанима земље због палих полицајаца. Делимо тугу становника Куманова који су били укључени у насиље. Ми подржавамо евроатлантску интеграцију ове земље већ дуго времена и изражавамо забринутост због политичке кризе. негодујемо што премијер и његова влада нису учинили никакве позитивне кораке у циљу решавања политичке кризе. Озбиљну сумњу изазива чињеница да се влада није обавезала да ће прихватити демократске вредности и принципе евроатлантске заједнице“, каже се у писму које је амерички амбасадор Бејли послао државним органима.

У име својих колега, амбасадор Бејли је осудио насиље и позвао на прибраност.

Амерички амбасадор је нагласио да влада Груевског мора мислити на конкретне реформе, укључујући реформе изборног процеса, слободе медија, независности правосуђа и слободе говора.

ОЕБС је на терену где прати безбедносну ситуацију. Ова организација позива све стране да допринесу нормализацији ситуације и превенцији насиља.

Шеф мисије ОЕБС-а у БЈРМ, Маријана Берец је рекла да је поновно успостављање безбедности од виталног значаја и да ће то бити омогућено кроз пуну истрагу коју ће спровести надлежни органи. Мисија ОЕБС-а у Скопљу апелује да сви остану мирни. Према њеним речима, ОЕБС је спремна да подржи напоре за решавање ситуације мирним путем и да се спречи даља ескалација.

Позиви на смиривање ситуације су стигли и од Европске комисије.

Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан је рекао да оно што се догодило током викенда у Куманову треба разјаснити и да догађај не сме да обесхрабри владу и опозицију да реше политичку кризу у земљи.

„Сходно томе, позивам све укључене стране да сарађују како би се разјаснило шта се догодило, утврдило ко је одговоран и заједнички деловало по овом питању. Друго, тај напад и овај догађај неће скренути пажњу са домаће политичке кризе у Македонији. Треће, овај напад и догађај се не сме користити за даље изазовање етничких сукоба. То се мора избећи и ја тражим од свих да буду опрезни у својим реакцијама, уједињени, транспарентни и доследни“, рекао је европски комесар Хан.

И у суседним земљама се одвијају интензивне активности како би се проценила ситуација у вези са ситуацијом у БЈРМ.

Извор: Independent Balkan News Agency
За Ћирилизовано, Магацин и СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!