Пређи на главни садржај

Јадна, јадна Македонија: „Дипломате у Скопљу појачавају дипломатске напоре“

Напомена преводиоца: Не помаже што смо ми све ово искусили и још трпимо. Када прочитате овакве изјаве мука вам је. Бахатост, лицемерје и подмуклост су сада на делу у Македонији, али, што рече Вејн Мадсен, за надати је се да су браћа с југа „свесна улоге сорошита у изазивању насиља у њиховој земљи, и што су спремни да му се супротставе“.

Дипломате у Скопљу појачавају дипломатске напоре

 

Пише: Насер Пајазити


jess-baily-001
Амерички „амбасадор“ у Македонији, Џес Бејли

Представници западноевропских дипломатских центара и из САД су интензивирали дипломатске активности у БЈРМ, после сукоба у Куманову између полицијских снага и оружане групе.

Дипломате из САД, ЕУ, Велике Британије, Немачке, Француске, Италије, НАТО и неколико других земаља су имали састанке са председником Ђорђем Ивановим и премијером Николом Груевским. Амбасадори позивају на нормализацију стања и покретање политичког дијалога између свих релевантних страна у земљи.

Амерички амбасадор Џес Бејли је после састанка изјавио да су Сједињене Америчке Државе забринуте због ситуације, и изјавио саучешће због полицајаца погинулих током оружаних сукоба у Куманову.

„Ми изјављујемо саучешће властима и грађанима земље због палих полицајаца. Делимо тугу становника Куманова који су били укључени у насиље. Ми подржавамо евроатлантску интеграцију ове земље већ дуго времена и изражавамо забринутост због политичке кризе. негодујемо што премијер и његова влада нису учинили никакве позитивне кораке у циљу решавања политичке кризе. Озбиљну сумњу изазива чињеница да се влада није обавезала да ће прихватити демократске вредности и принципе евроатлантске заједнице“, каже се у писму које је амерички амбасадор Бејли послао државним органима.

У име својих колега, амбасадор Бејли је осудио насиље и позвао на прибраност.

Амерички амбасадор је нагласио да влада Груевског мора мислити на конкретне реформе, укључујући реформе изборног процеса, слободе медија, независности правосуђа и слободе говора.

ОЕБС је на терену где прати безбедносну ситуацију. Ова организација позива све стране да допринесу нормализацији ситуације и превенцији насиља.

Шеф мисије ОЕБС-а у БЈРМ, Маријана Берец је рекла да је поновно успостављање безбедности од виталног значаја и да ће то бити омогућено кроз пуну истрагу коју ће спровести надлежни органи. Мисија ОЕБС-а у Скопљу апелује да сви остану мирни. Према њеним речима, ОЕБС је спремна да подржи напоре за решавање ситуације мирним путем и да се спречи даља ескалација.

Позиви на смиривање ситуације су стигли и од Европске комисије.

Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан је рекао да оно што се догодило током викенда у Куманову треба разјаснити и да догађај не сме да обесхрабри владу и опозицију да реше политичку кризу у земљи.

„Сходно томе, позивам све укључене стране да сарађују како би се разјаснило шта се догодило, утврдило ко је одговоран и заједнички деловало по овом питању. Друго, тај напад и овај догађај неће скренути пажњу са домаће политичке кризе у Македонији. Треће, овај напад и догађај се не сме користити за даље изазовање етничких сукоба. То се мора избећи и ја тражим од свих да буду опрезни у својим реакцијама, уједињени, транспарентни и доследни“, рекао је европски комесар Хан.

И у суседним земљама се одвијају интензивне активности како би се проценила ситуација у вези са ситуацијом у БЈРМ.

Извор: Independent Balkan News Agency
За Ћирилизовано, Магацин и СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de