ЕУропска стратегија Украјине: "Дај ми паре ил' ћу се убити" (ВИДЕО)


Естонски председник Томас Хендрик Илвес је на међународној конференцији о безбедности ГЛОБСЕК (GLOBSEC) у Братислави исмејао украјински захтев за чланство у ЕУ, изнет у форми ултиматума типа "Ако нас не позовете у ЕУ нећемо спроводити реформе".

Илвес је за такав приступ рекао да "није конструктиван" и да га подсећа на филмску сцену када пљачкаш прети да ће извршити самоубиство ако му жртва не да паре.

"То што кажу да неће спроводити реформе ако им не дамо што смо обећали (чланство) подсећа ме на сцену из једног филма, када пљачкаш улази у банку, упире пиштољ у сопствену главу, и каже: "Дај ми паре ил' ћу се убити." Не треба тако. Претити колапсом сопствене земље није ефикасно", рекао је Илвес, што је пропраћено смехом и аплаузом публике.

На листи учесника на ГЛОБСЕК-у био је и украјински председник Порошенко, али је његово име са списка говорника јуче уклоњено. Организатори кажу да их украјински лидер није обавестио да неће учествовати.

Џ. Хоук: Поред очигледног, да се лидер једне Балтичке државе односи према Украјини на... како се одавно очекује, да се приметити да се Порошенко у Кијев вратио "под хитно". Али зашто? Зашто је толико неопходно да буде у Кијеву? Да неутрализује Наливајченка? Изгрди Јарешка? Бљује по добровољцима?

Љубазношћу Дона ДеБара:



Изворни текст на руском: Президент Эстонии посмеялся над требованиями Украины: "Дайте мне деньги, или я застрелюсь"
Превод на енглески: Џ. Хоук
Извор: Fort Russ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО




Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!