Правда.Ру: Дама с колачима Викторија Нуланд покренула револуцију у Јерменији

(Twitter / CSUN-ASA)

Полиција је брутално разбила неодобрене демонстрације у Јеревану, главном граду Јерменије. Садашње протесте у Јерменији води грађанска иницијатива "Не пљачки". Западни и украјински медији пишу да је Јерменија следећа земља која ће доживети "револуцију достојанства". Пета колона делује унутар јерменске владе.

Формално, протести су почели када су власти на захтев Електродистрибуције Јерменије (подружнице руске ОАО "Интер РАО" компаније ЗАО) подигле цену струје. Државна комисија за регулисање јавних служби је прошле недеље подигла цену киловата електричне енергије у Јерменији на 6,93 драма (око 5,7 рубаља, са ранијих 4,8 рубаља, односно 42 драма). Нова тарифа ће ступити на снагу 1 августа.

Информативни рат против Електродистрибуције Јерменије заснива се на тврдњи да је компанија акумулирала дуг од 250 милиона долара, због неефикасног, чак и криминалног управљања. Говори се да компанија жели да дуг свали на јерменске пореске обвезнике. Ова оптужба се упућује и од опозиције и од чланова владе. Потоњи виде заверу владе и Електродистрибуције Јерменије. "Проневере и прекршаји у Електродистрибуцији Јерменије се дешавају због или уз сагласност јерменских власти", саопштио је Јерменски национални конгрес (АНК), пише Аrminfo.info.

Представници Јерменског националног конгреса истичу да је дуг компаније лавовским делом повећао програмски буџет земље који је неколико пута већи од државног буџета Јерменије. Поврх свега, управо јерменски председник Серж Саргсјан контролише програмски буџет, тврди АНК.

У саопштењу се још каже да би сви садашњи проблеми Јерменије били решени збацивањем владе. "Режим ће постати слаб и немоћан, ако се друштво консолидује и започне борбу против њега", говоре представници Јерменског националног конгреса.

Зар ово не личи на сценарио револуција у Украјини и другим постсовјетским државама?

За дивно чудо, руску компанију за проневеру оптужује министар енергетике Јерванд Закарјан. Значи ли то да јерменска влада одобрава лоповлук?  Таква влада мора да поднесе оставку, и то ће се у Јерменији десити, осим ако председник Серж Саргсјан не протресе свој кабинет. Очигледно је да у јерменској влади делује пета колона, а активирала се убрзо пошто је дама с колачима Викторија Нуланд посетила Јереван.

Викторија Нуланд и колачи јерменске револуције


Пол Крејг Робертс, бивши функционер Реганове администрације, рекао је у интервјуу за гласило јавне организације Јеревански геополитички клуб да је Нуланд дошла у Јерменију да организује пуч. Према Робертсу, Јерменија ће бити поприште пуча сличног ономе који се догодио у Украјини 2014. године. Циљ финансирања јерменских НВО је извођење људи на улице и подмићивање политичара. Јерменија ће бити уништена ако постане вазална држава. После ње следе постсовјетске државе Казахстан, Узбекистан и Киргистан, и у њима ће Вашингтон подићи своје војне базе, рекао је Пол Крејг Робертс.

Доста говори и што је дан по одласку Нуландове јерменска влада коначно одобрила продају хидроелектрана "Воротанске каскаде" америчкој компанији "Контур глобал". Уговор тежи 180 милиона долара и има веома важно политичко значење, написала је Најра Хајрумјан на Armenianow.com. Зашто? Прво, уговор редукује утицај Русије која поседује читав енергетски сектор Јерменије, и друго, ствара добру основу раст утицаја САД у Јерменији. А стручњаци су упозоравали да ће тај посао довести до повећања цена струје, што се и десило.

Зашто Јерменија сарађује са НАТО-ом када је блиски савезник Русије?


Хајрумјан је такође написала да су Нуланд и јерменска влада одлучили да створе савет за борбу против корупције, који би предводио јерменски премијер Ховик Абрамјан, да се "прочисте" редове јерменских функционера и истражи рад руских државних предузећа која поседују велика национална добра Јерменије.

Јерменија и њен председник су изабрали Евроазијски економски савет као примарни правац развоја. Јерменија је члан Организације за колективну безбедност и сарадњу (ОДКБ ), али зашто састанчи са Грузијом и НАТО-ом? Зашто се у Јеревану одржавају семинари НАТО-а и јерменски официри обучавају на НАТО курсевима?

"Јерменија у ЕЕС није ушла добровољно, то није била суверена одлука јерменског народа или власти, то јој је наметнула Русија", рекао је сениор експерт Центра за регионалне студије, Дејвид Шахназарјан, на Роуз роуд семинару што га Парламентарна скупштина НАТО-а одржава у Јеревану ових дана.

И то није пука изјава, већ став тзв. присталица јерменског суверенитета у влади.

"Шема протеста је иста као у Кијеву, где су амерички камаради инсценирали такву ситуацију преко локалних протежеа"- каже за Правда.Ру политиколог и независни стручњак Сергеј Шакарјан. "Чињеница да је читава земља бесна због повећаних тарифа за електричну енергију, али сам уверен да је то неосновано, гледано са економског становишта. У Јерменији су цене електричне енергије најниже на читавом постсовјетском простору. То је електрична енергија из нуклеарних електрана, хидроелектрана и електрана које раде на природни гас, који Јерменија купује од Русије по сниженим ценама."


Аутор: Љуба Лулко
Извор: Правда.Ру
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!