Пређи на главни садржај

Правда.Ру: Дама с колачима Викторија Нуланд покренула револуцију у Јерменији

(Twitter / CSUN-ASA)

Полиција је брутално разбила неодобрене демонстрације у Јеревану, главном граду Јерменије. Садашње протесте у Јерменији води грађанска иницијатива "Не пљачки". Западни и украјински медији пишу да је Јерменија следећа земља која ће доживети "револуцију достојанства". Пета колона делује унутар јерменске владе.

Формално, протести су почели када су власти на захтев Електродистрибуције Јерменије (подружнице руске ОАО "Интер РАО" компаније ЗАО) подигле цену струје. Државна комисија за регулисање јавних служби је прошле недеље подигла цену киловата електричне енергије у Јерменији на 6,93 драма (око 5,7 рубаља, са ранијих 4,8 рубаља, односно 42 драма). Нова тарифа ће ступити на снагу 1 августа.

Информативни рат против Електродистрибуције Јерменије заснива се на тврдњи да је компанија акумулирала дуг од 250 милиона долара, због неефикасног, чак и криминалног управљања. Говори се да компанија жели да дуг свали на јерменске пореске обвезнике. Ова оптужба се упућује и од опозиције и од чланова владе. Потоњи виде заверу владе и Електродистрибуције Јерменије. "Проневере и прекршаји у Електродистрибуцији Јерменије се дешавају због или уз сагласност јерменских власти", саопштио је Јерменски национални конгрес (АНК), пише Аrminfo.info.

Представници Јерменског националног конгреса истичу да је дуг компаније лавовским делом повећао програмски буџет земље који је неколико пута већи од државног буџета Јерменије. Поврх свега, управо јерменски председник Серж Саргсјан контролише програмски буџет, тврди АНК.

У саопштењу се још каже да би сви садашњи проблеми Јерменије били решени збацивањем владе. "Режим ће постати слаб и немоћан, ако се друштво консолидује и започне борбу против њега", говоре представници Јерменског националног конгреса.

Зар ово не личи на сценарио револуција у Украјини и другим постсовјетским државама?

За дивно чудо, руску компанију за проневеру оптужује министар енергетике Јерванд Закарјан. Значи ли то да јерменска влада одобрава лоповлук?  Таква влада мора да поднесе оставку, и то ће се у Јерменији десити, осим ако председник Серж Саргсјан не протресе свој кабинет. Очигледно је да у јерменској влади делује пета колона, а активирала се убрзо пошто је дама с колачима Викторија Нуланд посетила Јереван.

Викторија Нуланд и колачи јерменске револуције


Пол Крејг Робертс, бивши функционер Реганове администрације, рекао је у интервјуу за гласило јавне организације Јеревански геополитички клуб да је Нуланд дошла у Јерменију да организује пуч. Према Робертсу, Јерменија ће бити поприште пуча сличног ономе који се догодио у Украјини 2014. године. Циљ финансирања јерменских НВО је извођење људи на улице и подмићивање политичара. Јерменија ће бити уништена ако постане вазална држава. После ње следе постсовјетске државе Казахстан, Узбекистан и Киргистан, и у њима ће Вашингтон подићи своје војне базе, рекао је Пол Крејг Робертс.

Доста говори и што је дан по одласку Нуландове јерменска влада коначно одобрила продају хидроелектрана "Воротанске каскаде" америчкој компанији "Контур глобал". Уговор тежи 180 милиона долара и има веома важно политичко значење, написала је Најра Хајрумјан на Armenianow.com. Зашто? Прво, уговор редукује утицај Русије која поседује читав енергетски сектор Јерменије, и друго, ствара добру основу раст утицаја САД у Јерменији. А стручњаци су упозоравали да ће тај посао довести до повећања цена струје, што се и десило.

Зашто Јерменија сарађује са НАТО-ом када је блиски савезник Русије?


Хајрумјан је такође написала да су Нуланд и јерменска влада одлучили да створе савет за борбу против корупције, који би предводио јерменски премијер Ховик Абрамјан, да се "прочисте" редове јерменских функционера и истражи рад руских државних предузећа која поседују велика национална добра Јерменије.

Јерменија и њен председник су изабрали Евроазијски економски савет као примарни правац развоја. Јерменија је члан Организације за колективну безбедност и сарадњу (ОДКБ ), али зашто састанчи са Грузијом и НАТО-ом? Зашто се у Јеревану одржавају семинари НАТО-а и јерменски официри обучавају на НАТО курсевима?

"Јерменија у ЕЕС није ушла добровољно, то није била суверена одлука јерменског народа или власти, то јој је наметнула Русија", рекао је сениор експерт Центра за регионалне студије, Дејвид Шахназарјан, на Роуз роуд семинару што га Парламентарна скупштина НАТО-а одржава у Јеревану ових дана.

И то није пука изјава, већ став тзв. присталица јерменског суверенитета у влади.

"Шема протеста је иста као у Кијеву, где су амерички камаради инсценирали такву ситуацију преко локалних протежеа"- каже за Правда.Ру политиколог и независни стручњак Сергеј Шакарјан. "Чињеница да је читава земља бесна због повећаних тарифа за електричну енергију, али сам уверен да је то неосновано, гледано са економског становишта. У Јерменији су цене електричне енергије најниже на читавом постсовјетском простору. То је електрична енергија из нуклеарних електрана, хидроелектрана и електрана које раде на природни гас, који Јерменија купује од Русије по сниженим ценама."


Аутор: Љуба Лулко
Извор: Правда.Ру
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de