Правда.Ру: Руске нуклеарне подморнице без посаде за опкољавање САД (ВИДЕО)

Ћирилизовано: Да, било је, и то скоро, чланака на тему руских подморница без људске посаде, рецимо THE DAILY BEAST: Русија ће задивити Пентагон мистериозном нуклеарном подморницом | СРБИН.ИНФО, али код медија треба читати и КАДА се нешто (опет) појављује. Правда.Ру овим чланком одговара на шлагворт Пескова,Русија спрема одговор на атомско оружје у Немачкој | СРБИН.ИНФО, иако САД поричу слање нуклеарног оружја у Немачку / US Denies Deployment of Nuclear Weapons in Germany.

Коњокрадицама није веровати. Што рекао Пол Крејг Робертс у Ћирилизовано: Пол Крејг Робертс: Изневерене наде Русије: "Ако руска влада сматра да реч Вашингтона вреди нешто, руска влада је пустила мозак на отаву."

Илустрација: Правда.Ру, архив

Давних 1950-их, академик Андреј Сахаров је предложио Хрушчову да се дуж америчке поморске границе распореди десетине моћних  нуклеарних бојевих глава. Према Сакхарову, СССР би тако "остао у игри" а да не мора да учествује у трци у наоружању. Хрушчов није хтео да слуша, али ова идеја сада привлачи пажњу.

"Вашингтон фри бикон" је недавно објавио чланак Била Херца на тему хипотетичке руске нуклеарне подморнице без посаде: "Русија гради подморнице-дронове са нуклеарним наоружањем"

Но хајде да се вратимо на почетак нуклеарне ере и погледамо шта је тада постојало од пројеката нуклеарног оружја.

Немци су се трудили да направе нуклеарну бомбу, односно, признао могућност њеног стварања. Али, према немачким научницима, нуклеарна бомба би морала да се "испоручује" бродом, због своје величине. Како би такав брод успео да пређе Атлантик?

У доба хладног рата, Совјетски Савез је развио пројекат супер моћног нуклеарног торпеда од скоро 1,5 метра у пречнику. Торпедо би могао да уништи сваки град и сваку поморску базу САД. Али, торпедо би морао да буде инсталиран на палуби подморнице, а лакше је такву бојеву главу уградити у ракету. Као резултат,  СССР, САД и неке друге земље су изградиле подводне ракетне крстарице. Разорна моћ ових бојевих глава била је ограничена њиховом величином, а величину пројектила је ограничавала величине подморнице. Решење?

Покушавали су да направе бомбу чија би разорна моћ била неограничена. Прву пробу хидрогенске бомбе су 1. фебруара 1952. г. на острву Елугела пацифичког Ениветок атола извеле Сједињене Америчке Државе. Троспратна конструкција названа "Мајк" је била потпуно непреносива. Експлозија је превазишла сва очекивања: њена снага је била једнака експлозији 10 милиона тона ТНТ-а.

Убрзо после пробе, академик Сахаров је Хрушчову предложио да дуж америчких поморских граница распореди десетине моћних нуклеарних бојевих глава са капацитетом од 200 или 500 мегатона. Према његовим речима, било би довољно да се притисне дугме да све експлодирају у близини САД. Експлозије би се изазвале огромне цунами таласе који би америчка приобална подручја "спрали" у океан. Хрушчов је предлог одбио.

Западни медији ових дана пишу да руски научници поново разматрају ту идеју. Још нико не зна да ли такве вести подкрепљују чињенице или обичне гласине. Не постоји никакав споразум који би забрањивао изградњу подморница без посаде, нити какав споразум ограничава моћ нуклеарног оружја.

Подморница без људске посаде треба да буде роботизована подморница способна за кретање на великим дубинама, да побегне од непријатељских бродова и годинама одржава борбену готовост.

Труп треба да буду од титанијума. Материјал би омогућавао зарањање на дубине веће од 1.000 метара (дубина је гаранција скоро потпуно неповредивости и неприметности нуклеарне подморнице).

Биолошка заштита од реактора на палуби подморнице без људске посаде била би знатно смањена. Изградња би тиме била лакша, а бојева глава моћнија. Величина подморнице била би мања од величине подморница са људском посадом, али би оплата била дебља, чиме би се дубина роњења повећала са 1000 на 3000 метара.

Подморница без људске посаде би тако могла да се приближи обалама стратешких области Сједињених Америчких Држава, и легне на морско дно где ће чекати наређење. Сигнал преко комуникационог система за велике дубине би покренуо њихову истовремену експлозију и изазвао огромне цунами таласе дуж обале.


Аутор: Вјачеслав Шпаковски
Извор: Russian unmanned nuclear submarines to encircle USA - English pravda.ru
За СРБИН.ИНФО изабрао, превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!