"Наши авиони вршили школски напад"


Прелет руских Су-24 поред разарача "Доналд Кук" је изазвао изузетну нервозу и у Сједињеним Државама и у Пољској. То је разумљиво - руски бомбардери су симулирали напад на амерички разарач. У Пољској траже ништа мање него "да се са Русијом разговара са позиција силе". Међутим, шта ради амерички ратни брод неколико километара од руске поморске базе?
 
Министарство одбране и Бела кућа
У Министарству одбране су прокоментарисали приближавање руских борбених авиона америчком разарачу у Балтичком мору. Пилоти су направили заокрет око брода у складу са свим мерама безбедности, изјавио је званични представник војног одељења, генерал-мајор Игор Конашенков.
"Сви летови авиона руских Ваздушно космичких снага изводе се у строгом складу са међународним прописима о употреби ваздушног простора над неутралним водама" - рекао је он.
Министарство одбране тврди да се разарач америчке морнарице "Доналд Кук" налазио на око 70 км од руске поморске базе. "Откривши брод у зони визуелне видљивости, руски пилоти су направили заокрет око њега" – цитирао је ТАСС Конашенка.
У Сједињеним Америчким Државама и даље виде агресију у поступцима руских ВКС.
Чињеница да руски борбени авиони "стално проверавају одбрану земаља НАТО - није новост", наводи Скај Њуз (Sky News). Међутим, недавни прелет Су-24 над разарачем "Доналд Кук" у Балтичком мору он назива "врло агресивним инцидентом", зато што се догодио на веома малој висини. Канал наводи да су два Су-24 летела само 100 фита (око 30 метара) од разарача. Они су летели у пару, симулирајући борбени поредак и при том су направили 11 прелета. Поред тога, око брода је седам пута кружио руски хеликоптер, који је фотографисао. Алијанса одавно није видела ништа слично, констатује Скај њуз.
"Овај инцидент није у складу са професионалним стандардима војне акције у међународним водама и међународном ваздушном простору у непосредној близини један другог. Са руске стране видимо примену образаца понашања које, по мом мишљењу, можемо схватити минимум као провокацију. Ове акције нас иритирају. И ми смо то саопштавали и јавно и у приватној комуникацији са Русима "- цитира коментар званичног представника Беле куће Џоша Ернеста "ИноТВ".
Амерички Конгрес је такође реаговао на прелет руских Су-24. "Активност америчке морнарице у Европи треба да се прошири, тако да одговори на претеће понашање Русије", - рекао је шеф пододбора америчког Конгреса за војно-поморске снаге Ренди Форбс.
Официр америчке морнарице у пензији Рик Хофман, коментаришући инцидент, рекао је Нејви Тајмсу (Navy Times), да разарач "Доналд Кук", поред кога су летели руски бомбардери није користио оружје, јер у тим акцијама није видео стварну претњу.
"Ми нисмо у рату са Русијом. Не можеш убијати људе само зато што вас нервирају"- објаснио је он. Ако је ваздухоплов у видокругу и може се утврдити да није наоружан, посада нема потребу да отвара ватру, рекао је пензионисани официр.
Европска команда САД (EUCOM - United States European Command) саопштило је да су током два дана руски авиони летели у близини разарача "Доналд Кук", који изводи вежбе у Балтичком мору у међународним водама.
Према EUCOM-у, први инцидент се догодио у понедељак око 15.00 по локалном времену, када је бомбардер Су-24 летео у близини разарача на малој висини. Следећег дана, разарачу су неколико пута пришли Ка-27 и два Су-24.
Према речима Ројтерсовог (Reuters) извора, у понедељак је изведено 20 прелета поред палубе разарача на висини испод 100 фита (око 30 метара) и на удаљености мањој од 1.000 јарди (900 метара) од брода.
Сарадник агенције је појаснио да су другог дана авиони летели још ниже. На видеу који је објавио Пентагон један од америчких морнара виче да авион лети поред палубе ниже од висине надградње брода.
"Руски авион је симулирао напад (на разарач) и није одговарао на упозорења о безбедности на енглеском и руском језику" - изјавио је EUCOM.
Такође, Министарство спољних послова Пољске саопштило је да ради са САД на заједничком одговору на инцидент са Су-24: "Ми ћемо разговарати са Американцима о инциденту на Балтику ... Смислићемо заједнички одговор" - изјавио је у четвртак министар спољних послова Пољске Витолд Вашчиковски.
Шеф Министарства одбране Пољске Антони Мацеревич је рекао да алијанса "добро разуме руску претњу" и неопходност ојачавања источне границе Савеза. Ројтерс сазнаје да је позвао НАТО да разговара са Русијом са позиције силе, али без " сувишног показивања мишића".
"Нека се привикавају"
Експерт Удружења војних политиколога, пензионисани потпуковник Александр Перенджијев је изјавио за новине Взгљад (Взгляд) да су руски пилоти, а самим тим и војни и политички врх земље јасно дали до знања САД да Москва не воли "да се амерички ратни бродови сувише дрско шврћкају по Црном мору и Балтику близу наших територијалних вода. "
"Да су нормални односи између наших земаља, да нас поштују као партнере, могли су обавестити Министарство одбране шта ће радити у тим морима, које задатке ће извршавати и зашто су ту" – пожалио се аналитичар.
Он је приметио да ће се близак приступ америчких ратних бродова руским територијалним водама у Москви сматрати за очигледну претњу. И тај прелет је ништа друго него одговор на раније агресивне акције НАТО-а. "Нека се навикавају. Нека виде да имамо достојну војну силу против њихових снага"- рекао је експерт.
Према његовим речима, ако "црвене линије" преко којих не треба прелазити раније нису биле тако јасне, сада ће их "Руска Федерација јасно нацртати".
Говорећи о томе да ли Американци као одговор на прелетање могу отворити ватру на руски авион, Перенджијев је рекао да "ако желе такав инцидент, они ће га добити", али и одговор неће дуго чекати. У исто време, аналитичар и даље не верује да Пентагон жели да ризикује и да до отворене ескалације неће доћи.
Главни и одговорни уредник часописа "Експорт вооружениј" (Экспорт вооружений) Андреј Фролов назвао је инцидент "историјом традиционалних прелета условно непријатељских бродова на малој висини". "Наравно, то је сигнал који се не изговара и значи: брод је уништен. У ствари, наши авиони су били на обуци за напад" - објаснио је стручњак.
При том, по мишљењу Фролова, разарач није могао одговорити ватром. "Постоје неписана правила... Ови авиони нису имали подвешено наоружање, колико сам схватио, није се укључио радиолокациони сигнал о преласку у режим напада. Све догодило у међународним водама. Да би отворили ватру морате имати веома озбиљне разлоге. Пилоти су обавили ризичан маневар, али ништа више од тога" - рекао је он.
У будуће такви инциденти се могу догодити и у Балтичком и у Црном мору - у зависности од тога где ће се концентрисати бродови Морнарице САД. Али, ако за регион Црног мора ова ситуација није ништа ново, активно присуство америчких ратних бродова у Балтичком мору - јесте.
"Не бих рекао да је једна или друга страна нешто нарушила. То је само игра нерава. То се и пре дешавало. Врло уобичајена ствар у доба хладног рата"- закључио је Фролов.
Предисторија
Медији су известили да су руски борбени авиони летели неколико пута ове недеље, поред америчког разарача "Доналд Кук".
Важно је напоменути да се овај брод већ сретао са руским Су-24, само у Црном мору. 12. април 2014. у условима напете ситуације око догађаја на Криму, Су-24 руских ваздушних снага је летео поред разарача "Доналд Кук" америчке морнарице на удаљености од око 1 км и на висини од око 160 метара.
У јануару ове године, према Вашингтон фри бикон-у ( Washington Free Beacon), руски Су-27 се опасно приближио америчком извиђачком авиону RC-135, који је вршио "планирани лет преко Црног мора."
У јуну 2015. године, први канал Си-Ен-Ен-а је објавио да је руски борбени авион пролетео на удаљености од три метра од извиђачког авиона ваздушних снага САД изнад Црног мора.
1. јуна објављено је да су ловци НАТО из ваздухопловне базе Зокњај у Литванији, од 25. до 31. маја, наводно пет пута били у пратњи руских војних авиона.
Балтичке земље редовно извештавају о таквим инцидентима. У јануару прошле године, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да су НАТО авиони у прошлој години полетали четири пута више да пресретну руске борбене авионе него годину дана раније.
Руско Министарство одбране тврди да су сви летови војног ваздухопловства изведени у стриктном складу са међународним прописима о употреби ваздушног простора над неутралним водама, без повреда граница других држава.

Аутор: Иван Чернов
За Ћирилизовано превео: Мирослав Младеновић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!