Пређи на главни садржај

Восток: "Старе вести - кратка памет: Како су политичари Републике Српске уступили ваздушни простор у НАТО агресији"

Авион Војске Републике Српске
Како је у Срба веома кратко памћење, нарочито о догађајима последњих година прошлог, и почетком овог века, ваља се подсетити на поступке политичара некад и сад.

Агресија НАТО-а на СР Југославију и улога политичара Републике СрпскеДанас су два главна политичка блока око СДС-а и СНСД-а у Републици Српској веома супростављена, те сваљују разноразне кривице једни на друге, како се урушава Република Српска, те да су издајници једни и други. Ево једног примера где су оба блока били у правом смислу речи, издајници.
Мало ко се данас присети да су политичари Републике Српске, са тада веома јаком Војском Републике Српске, дозволили НАТО пакту да користи њен ваздушни простор како би се бомбардовала СР Југославија. Председник и Врховни командант Војске Републике Српске био је Мирко Шаровић (СДС), а премијер Републике Српске био је Милорад Додик (СНСД).

Војска Републике Српске је због става њених политичара уступила ваздушни простор НАТО пакту да би бомбардовао СР Југославију, а све своје ПВО ресурсе, како не би "гађала" НАТО авионе је ставила под контролу НАТО снага. Ни једним актом или званичним ставом власти Републике Српске нису одбиле нити један потез потчињавања НАТО пакту.

ПВО систем Војске Републике Српске "КУБ"

Свакодневне сцене изнад неба Републике Српске су били прелети НАТО авиона из разних НАТО база према СР Југославији, као и танкање авиона изнад саме Бањалуке, главног града Републике Српске.

У најмању руку, немогуће је замислити сцену како се НАТО авиони танкају изнад Београда и бомбардују Бањалуку.

С друге стране тадашњи премијер Републике Српске (шеф извршне власти Републике Српске) је пуним устима говорио како председник СР Југославије Слободан Милошевић треба да оде, a НАТО војска је у пуном полету и обиму марширала улицама Бањалуке с тешком опремом и војницима.

МЕДИЈИ

Сви медији у Републици Српској су преко ноћи директно или индиректно пружили подршку СР Југославији. Музички програми били су испуњени углавном борбеним и патриотским песмама, а са екрана су нестали страни филмови, а са радио станица страна музика.

Већина ТВ кућа увела је специјалне програме у којима су се пратила збивања у СР Југославији, а чак је и СРТ (данас РТРС) емоционално извештавала и јавно давала подршку СР Југославији.

У првим недељама НАТО агресије на СР Југославију, на СРТ-у је било немогуће чути неког од званичника НАТО-а, али после политичког утицаја на њу, у јавности је добила епитет издајничке телевизије јер је све мање извештавала и почела преносити НАТО представнике и извештаје страних телевизија.

Извештаји о првим демонстрацијама у којима су демолиране просторије већине међународних организација у Републици Српској емитоване су само на једној приватној телевизији и на неколико локаних станица које су редовно пратиле све догађаје, пре свега "БИГ" радио из Бањалуке.

СРТ се на промену уређивачке политике пребацио када их је убрзо осудио лично премијер Републике Српске Милорад Додик.

На крају, да ли је било могуће рећи само "НЕ" НАТО пакту у уступању ваздушног простора Републике Српске и рећи "НЕ" западним политичарима у захтевима према властима Републике Српске, и то мимо евентуалног мешања Војске Републике Српске у НАТО агресију на СР Југославију.

Треба се и присетити, да је Војска СР Југославије помагла Војску Републике Српске и то само четири године пре, у истој тој НАТО агресији. Треба ли се присетити да Војска Југославије у рату помагала Војску Републике Српске, лечила јој рањенике и достављала неопходан материјал. А колико је примила избеглица, да не говоримо...

Извор: Русија | Вести | Вести из Русије на српском | ВОСТОК | Новости

 Александар Јовановић / Ћирилизовано: И? Имате ли ви објашњење за овакву сикофантију у гласилу као што је "Восток"? Чак ни овдашњи професионални Срби-антисрби не спомињу да Република Српска није бранила свој ваздушни простор и територију за време НАТО-овог злочина над Србијом, јер и њима је јасно да би у супротном Република Српска као државни ентитет била збрисана, а са њом нестало и стотине хиљада Срба, што избегло, што побијено и поклано. Бомбардовање Србије није славан период историје РС, али никога за одлуку да се читавом НАТО-у не супротставља оним футуристичким и моћним оружјем (са сличица) не треба осуђивати. Па чему ово (не)дело Востоковаца?

Ако је у питању "жар политичке борбе" против власти код каквог писању невичног и скривању у анонимности склоног мамлаза - дај Боже. Испад је испад, сиротињски "патриотски медији" немају новца за мајсторе новинарског заната (а мајсторство подразумева етику) и - било, не поновило се. Али:

- погледајте ко су "партнери" Востока : Русија | Вести | Вести из Русије на српском | ВОСТОК | Новости

- ако нисте, прочитајте шта јуче ил' прекјуче у интервјуу за Правда.Ру рече руски архиобавештајац, генерал-пуковник Леонид Ивашов: Ћирилизовано: Леонид Ивашов: Русија неће више ослобађати Европљане

"Европљанима треба рећи шта их чека. Никада више их нећемо ослобађати никакве окупације, никакву нашу војну подршку неће имати ни за мигранте, САД или Турке. Наравно, активно ћемо радити са Србима, наставити рад с Бугарима, није тамо све једнозначно. На читавом Балкану треба активно деловати политичким, дипломатским и економским средствима."

Да ли "рад са Србима" код којих "није све једнозначно" подразумева сарадњу са разним вучићима, боснићима и иванићима, а с друге стране, минирање Републике Српске онаквом какву је хоће и заступа Милорад Додик?

Не знам. Чак не знам ни ко је (су) власник Востока, што даје објашњење у 90% сличних случајева, а што ми је познато из продуцентског образовања и праксе. Признајем да страхујем од чињенице да званична Русија сарадњом подржава овдашњу намесничку власт, и могућности постојања "Балканска Јалте". Питам се и да ли су пречести "испади" руских гласила на српском језику и "проруских медија" тек случајност и последица опште и занатске полуписмености или свестан чин - упозорења за једне, подршке за друге.

А опет, надам се да ће се Восток извинити својим читаоцима.

Што не значи да треба дозволити да медијски злочин буде избрисан:


Коментари

 1. Анониман25. мај 2016. 10:16

  Господине Јовановићу, Ви очигледно не познајете чињенице, нити нешто знате о дешавањима у Републици Српској за време описаног у тексту. Стога када желите да неког демантујете, дајте чињенице и ухватите се за нешто, а не оптуживати за "спиновање". Ако неке ствари не познајете, онда питајте људе да Вам објасне. Текст је у целости истинит, Милорад Додик је призивао на сва врата да се сруши Милошевић и блокирао медије. Није ни писнуо да каже да се не сме користити српско небо за бомбардовање Србије. Ако нисте приметили у тексту се не помиње употреба ВРС против НАТО. С поштовањем, аутор текста, анонимни војник Војске Републике Српске, Војске, која више не постоји захваљујући њима, описаних у тексту..

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Не познајем чињенице? На основу чега то закључисте? Зато што сматрам да су политичари из Српске ћутали јер су морали, иначе би НАТО-у и извршиоцима окупаторових налога (на то вазда спремним балијама и усташама) пружили изговор за уништење Српске?

   Према Додику се односим према препоруци коју ми је пре четири године дао један пријатељ из Српске, који је у то време радио "тамо где треба" и, по природи посла, знао ствари које јавности нису доступне. Јавио ми се после нечега што сам написао на...једном порталу и:

   "Ацо, ако Милорад буде к'о твој Вељо, ми ћемо му пресудити. Није цвећка, ал' му полако долази из дупета у главу."

   Анонимни пријатељу, ја сам Чачанин и стид ме је улоге поприличног броја мојих земљака, не само Илића, у првој "обојеној" револуцији. Али ми, чачански и други истомишљеници, нисмо учинили ништа вредног спомена да овдашњи окупаторски намесник падне,а босанска браћа богами преваспиташе Милорада, при чему нису морали ни много да се труде.

   Кад нађете бољег, јавите се.

   А ако мислите да је то Боснић или ко њему сличан, паметније ће вам бити да ћутите.

   Али сте потпуно у праву што се скривате иза анонимности...Да не објашњавам. Нипошто не бих хтео да увредим борца, ма колико му мишљење у послератно доба (а предратно у односу на оно што ће опет бити)"не ишло од руке".

   Поздрав

   Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de