Market Watch: "Погледајте како Америка последњих 25 година туче све редом у трошењу на војску" (Видео графика)

"Плави анђели" Ратне морнарице САД у прелету над Академијом Ратне морнарице САД где се одржавала свечаност доделе диплома (Фотографија: Гети имиџис)

Војни трошкови можда и нису једини показатељ борбене моћи једне државе, али најочигледнији свакако јесу. САД су на војску у 2014. години потрошиле преко 600 милијарди долара, што је 400 милијарди више од Кине, свог највећег ривала - према подацима Међународног института за мировна истраживања из Штокхолма.

Да ли је увек било тако?

Веб сајт специјализован за визуелизацију података HowMuch.net је бројке ставио у историјску перспективу тако што је направио анимирани графички приказ војних трошкова у целом свету за протеклих 25 година. И, по њима: "Доминација Америке је константа."

За тих четврт века, Кина је од Русије преузела улогу главног изазивача Америке. А блискоисточне земље, поготово Саудијска Арабија, драстично су повећале своје парче глобалног колача.


<
Visualizing 25 Years of Military Expenditure Around the World from Howmuch.net on Vimeo.

Наравно, јаз између другог највећег војног трошаџије и САД је и даље огроман. Сједињене Америчке Државе су 1990.на одбрану потрошиле колико, заједно, шест следећих држава које су највише улагале у војску: СССР, Немачка, Француска, Велика Британија, Јапан и Италија.

Слика је унеколико  слична и 2014. године, када су САД на војску потрошиле више од, опет узетих заједно, седам најближих такмаца по војним трошковима: Кине, Русије, Саудијске Арабије, Француске, Велике Британије, Индије и Немачке.

Упркос потпуној доминацији САД у војној потрошњи, Американци су подељени по питању да ли је Америка Бр. 1 војна сила на свету.

Аутор: Џесика Мармор Шо
Извор: Market Watch

Припадници Армије САД се на војном гробљу Арлингтон припремају за Дан сећања (Фотографија: Ројтерс)

Александар Јовановић / Ћирилизовано

Пуста америчка мејнстрим штампа се уби од доказивања да се у њихову војску улаже премало. Успева ли ил' не успева да "народу свом" утуви у главу да мора још да издваја за силу Империје - питање је, па и "читаоци" морају да прискачу у помоћ. Можда испровоциран и Џесикином домаћичком метафором о "глобалном колачу", први се јавио извесни Дејвид Милер:

"Наша војна моћ је најнижа још од доба пре Другог светског рата. Нашим нуклеарним арсеналом се управља се антиквитетима - користимо флопи дискове. Наша Ратна морнарица и Ратно ваздухопловство су десетковани, да не би одскакали од ослабљене армије. Не мора се бити геније па разумети шта говоре бивши и садашњи припадници војске, обавештајне заједнице и државне безбедности - да смо сада у јадној "кондицији". Два бивша водећа секретара у Обаминој администрацији, Гејтс и Панета, на то су упозоравали још током првог његовог мандата. Од тада се стање само погоршало, док је ситуација у свету постала још опаснија. Русија и Кина се са Обамом спрдају сваки боговетни дан, а нуклеарна пролиферација значајно повећава и то у земљама тесно повезаним са исламском и терористичком филозофијом. Ништа од тога Америку не чини безбеднијом. Могућност избијања светског сукоба се само повећава ако Америку сматрају слабом. Следећи председник ће морати много да запне да би нас вратио у ред. Либерали могу да блебећу шта хоће, али стварност је једноставна: ми смо у невољи."

Прочитајте и остале коментаре, али бих вам пре препоручио један мајсторски пропагандистички рад: "Ратном ваздухопловству САД понестаје борбених авиона" / The U.S. Air Force Is Running Out of Fighter Jets - The Daily Beast . Уредник War News Update-a га је похвалио са "Брутална нализа Дејвида Аксеа" (David Axe), али не само да би направио ефектну игру речи (енг. axe - секира), већ да истакне заиста сурово детаљну анализу аутора  The Daily Beast-a, америчког пропагандистичког алата војно-индустријског комплекса. Али та анализа је ипак пропаганда, чији је смисао разоткривен тек у последњој реченици: "Законодавци и, по природи ствари, амерички порески обвезници, морају Ратном ваздухопловству дати више новца да купе још Ф-35."

Зашто се мајстор излануо кад му је добро познато да најбоља пропаганда делује тако што ће жртви допустити да сама "извуче закључак"? Зато што се није излануо, порука је упућена "законодавцима", тј конгресменима и сенаторима, приметно ослабљених умних способности (само погледајте Мекејна) јер и они, а не само деца, пију вашингтонску воду с оловом: Elevated lead levels found in water at three D.C. schools - The Washington Post.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!