Tango Six: Ко је оборио руски хеликоптер Ми-24 изнад Сирије?

Најсавременија верзија хеликоптера Ми-24 је Ми-24ВМ. На фотографији руски примерак са системом за самозаштиту Л-370-2 ''Витебск''. Овакви Ми-24ВМ се користе и у Сирији.

Руска армијска авијација претрпела је у Сирији 8. јула и други губитак ваздухоплова у борбеним дејствима. Источно од града Палмира, провинција Хомс, се приликом борбеног дејства срушио десантно-јуришни хеликоптер Ми-24 а двочлана посада је погинула. Ни после недељу дана није још увек сасвим јасно шта се заиста догодило а у медијима се у међувремену појавило неколико верзија могућег разлога рушења.

Министарство одбране Русије очигледно се није снашло у покушају да се губитак сакрије а на интернету се затим појавио и видео снимак пада који је помогао у анализирању могућих околности које су довеле до трагедије. Најпре је руско министарство негирало да је оборен њихов хеликоптер а неименовани сиријски извори говорили су прво да је у питању сиријски Ми-24.


 То су затим потврдили и Руси који су овај пут признали да је руска посада управљала хеликоптером Ми-25 (извозна верзија варијанте Ми-24Д) сиријског ратног ваздухопловства. У даљем саопштењу се говори да је руска посада полетела на позив официра сиријске армије који је захтевао блиску ваздушну подршку у одбијању напада бораца тзв. Исламске државе.

Хеликоптер је по речима руског Министарства одбране оборен тек када је на њему истрошена сва муниција наоружања које је носио и када је посада кренула да се извлачи из напада. Напредовање терориста је заустављено али је хеликоптер погођен са земље и срушио се на територију под контролом сиријске армије.

Посада у саставу, командир хеликоптера пуковник Рјафагат Хабибулин (за кога су чак неки медији погрешно навели да је Сиријац) и поручник Јевгениј Долгин смртно су страдали.


Иначе, пуковник Хабибулин је био командант 55. самосталног хеликоптерског пука из базе Кореновск који припада 4. армији и Јужној војној области. Ова јединица осим десантно-јуришних хеликоптера Ми-24 у свом инвентару има и транспортно-борбене Ми-8AМТШ и борбене хеликоптере Ми-28Н.

На видео снимку се ипак видело да није у питању Ми-25 већ најмодернија варијанта Ми-24ВМ (извозна ознака Ми-35М) коју руска армија већ дуже време активно користи у Сирији. Да је то заиста Ми-24ВМ може се утврдити по силуети хеликоптера јер се на основу крила мањег размаха и фиксног стајног трапа лако може утврдити да то није био сиријски Ми-25.


Када је реч о самом узроку рушења за сада је изнесено више могућих сценарија. На снимку се види да је уништење претрпео репни ротор па је одбачена могућност да је употребљен лаки преносиви ракетни систем (ЛПРС) пошто они имају самонавођене ракете које иду на извор топлоте тј. углавном на издувнике мотора а и обично за собом остављају приметан димни траг.

Потом је такође елиминисана могућност да је руски Ми-24 погођен вођеним противоклопним системом јер би то сигурно изазвало више штете на репној греди хеликоптера.

Оно што се лако може уочити је то да је иза левог крила тј. иза лансера дошло до мање експлозије након испаљивања треће салве невођених ракетних зрна С-8 калибра 80 мм. Одмах затим је дошло и до експлозије репног ротора. Стога је могуће да је неисправно ракетно зрно које је испаљено уназад погодило хеликоптер.

Aко се још боље и пажљивије погледа снимак у моменту експлозије репног ротора види се врло мали димни траг који долази из задње полусфере хеликоптера, са горње стране. Тај траг је сувише слаб да би то био ЛПРС и више одговара неком мањем пројектилу попут, на пример, невођеног ракетног зрна.


То може значити да је хеликоптер можда погођен од стране пратиоца јер се на видео снимку иза погођеног Ми-24ВМ види и други хеликоптер, руски Ми-24П који би такође требало да је дејстовао са НРЗ.

Са друге стране може се поставити питање како је баш само једно ракетно зрно погодило репни ротор ако се зна да се из лансера обично испаљује салва НРЗ. Може се међутим оставити простора за размишљање да је ипак дошло до неочекиваног скретања баш тог једног зрна које је оборило хеликоптер.

Остаје наравно и вероватноћа да је руски хеликоптер ипак погођен са земље и то неким невођеним средством попут противоклопних ручних ракетних бацача. Ипак, у ову верзију мало ко верује и све је више присталица тога да је то била ’’пријатељска’’ ватра.

Ово је тек други губитак што се тиче хеликоптера ВКС Русије који су ангажовани у Сирији. Први удес догодио се 11. априла ове године када је у сложеним метео условима током ноћи (што је и највероватнији узрок), близу Хомса пао борбени хеликоптер Ми-28Н при чему су страдала оба члана посаде. Може се рећи да се за 9,5 месеци, с обзиром на интензитет и велики број налета у борбеним дејствима, руска армијска авијација суочила са релативно малим губицима што се тиче технике али је претрпела ненадокнадиве жртве што се тиче посада међу којима су били изузуетно искусни летачи.

Видео рушења руског Ми-24ВМ близу Палмире 8.7.2016:



Репортажа телевизије Anna News са места пада руског хеликоптера:



Коментари читалаца "Танго сикса" (до 07:00, 16. јула):

Аца: Неисправно неводеће рак. зрно !!! Заглавило у лансеру ,ракетни мотор због тога излеће уназад и удара у репни ротор !!!

Врабац: Што се мене тиче у прилог теорији да хеликоптер није оборен са земље говори ми и то што хеликоптер пратилац након „поготка“ у вођу лагано пролеће као да се ништа није десило. Не види се пратилац првих пар секунди након поготка, али изгледа да није бацао мамце (да ли их је имао обзиром да су се наводно враћали са задатка), а дефинитивно није ни покушавао било какав маневар за избегавање.

ББ: A зашто је хеликоптер кренуо да се преврће према напријед? Aко је репни ротор оштећен онда би остао неконтрилисан по хоризонтали а не по вертикали?

 126ЛAЕ-Делта: Aко погледаш снимак видећеш да се хеликоптер прво окренуо по хоризонтали за 180 степени(отприлике на 0:13), па тек онда по вертикали(од 0:17).
126ЛAЕ-Делта: Од ракетног наорузања Ми-24 (све варијанте) користи невођене С-5, С-8, С-13 и С-24, остало ракетно наорузање не спомињем јер је логиком елиминисано. Да ли је било која од ових довољна да уради стету са снимка?

22201: У случају и да се НРЗ „заглави“ у цеви лансера, нема шансе да цео ракетни мотор излети назад (можда у много мањих делова који не могу да направе толику штету), а нарочито не под тим углом у зону репног ротора.

Гриффин: Која бедара,колеге пролетеле и гледале све ко на филму. Саучешће.

Гриффин: Зар не би пројектил за земље оставио бар некакав траг,макар и видљив само струцњацима за видео?

Мр.Но: Изненађује ме да увек када је у питању обрусавање неког руског ваздухоплова увек се створи неко ко це то да сними! У овом слуцају летела су два хеликоптера а фокус је био на првог који је наравно срусен. Мени је то неразумљиво.

Aматер: Да ли можете дати неки коментар о робусности система са два ротора као што користи Камов у односу на овај класични? (не замерите на паушалном изражавању)

Идеја за текст, нешто о белом фосфору и другим запаљивим средствима?

Tango Six | Vazduhoplovni portal Srbije

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Ћирилизовано: Сирија: Руски хеликоптер пао због техничке грешке приликом испаљивања ракете (ВИДЕО)


И у вести коју смо вам после неколико сати пренели није све било тачно, рецимо то да је Министарство одбране РФ саопштило да је хеликоптер пао због техничке грешке, али је "Ал Масдар" ипак био једини од 500-600 извора на енглеском и српском језику које пратим а да погибију руских јунака није приписао Исламској држави или неким другим сличним главосечама - и  поред тога што је снимак довољно речит.

Али ко да чита, гледа и мисли кад мора да "копипејстује"...


Аутор: Живојин Банковић
Извор: Ko je oborio ruski helikopter Mi-24 iznad Sirije? | Tango Six
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

2 коментара:

  1. Анониман17. јул 2016. 20:34

    ЗАР ЈОШ УВИЈЕК ЗВИЈЕЗДА ПЕТОКРАКА ? ЗНА ЛИ СЕ РАЗЛОГ ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kremlin stars to shine on – authorities dismiss communists’ fears of replacement - https://www.rt.com/politics/224767-kremlin-russia-star-eagles/

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!