Military Times: Амерички војни команданти бесни због "унакажавања мисије" у Сирији

Генерал-потпуковник Џефри Харигијан, командант Централне команде Ратног ваздухопловства САД (у средини). Извор за фотографију: New commander takes charge of USAFCENT

Договор о војној сарадњи САД са Русијом ће проширити садашњи задатак у Сирији далеко ван искључивог фокусирања на групу Исламска држава.

Због чега Пентагон није баш најсрећнији.

Споразум што су га склопили државни секретар Џон Кери и његов руски колега би могао да доведе до тога да, по први пут, на списак циљева ваздушне кампање коју предводе САД буде уврштена и Ал Нусра, злогласна група повезана са Ал Каидом и битан учесник сиријског рата у којем учествује више страна. А све до сада, двогодишња америчка кампања у Сирији је била ограничена на Исламску државу.

"Ово би могло да унакази мисију", сматра Џош Ландис, директор Центра за блискоисточна истраживања Универзитета Оклахоме. "Војска је бесна јер је од ње затражено да сада ради два посла. Раније је имала један посао, да убија Исламску државу, а сада Џон Кери од њих тражи да раде још и да сарађују са Русијом и убијају Ал Нусру."

Споразум о прекиду ватре од 9. септембра захтева да два бивша хладноратовска супарника успоставе заједнички центар за размену обавештајних података и координацију ваздушних напада на Исламску државу и Ал Нусру. Кључни услов је поштовање прекида ватре током седам дана, што од Сирије и Русије тражи да прекину с нападима око града Алепа, који је искусио најстрашније ратно насиље, као и да омогуће достављање хуманитарне помоћи.

Али детаљи споразума нису познати. Неки амерички војни званичници указују на могућност да је "сарадња" између САД и Русије уско дефинисана, да подразумева само размену обавештајних података и деконфликтизацију ваздушног простора, али не и проширивање списка циљева америчке авијације.

Генерал-потпуковник Џефри Харигијан, командант Централне команде Ратног ваздухопловства САД, дакле један од водећих америчких генерала, не може да каже да ли ће списак бити проширен тако да укључује и Ал Нусру: "То тек треба докучити. Хоћу рећи, знате, треба изгурати седам дана прекида непријатељстава."

Military Times | Military Times


Напомена преводиоца: Ако добро разумем ово што сам управо превео - речником најприближнијим стилу и тону извора - америчка војска поручује да државни секретар из администрације "хромог патка" Обаме може да договара шта хоће, али како се војска с тим не слаже, претећи поручује "видећемо шта ће бити". Дакле, напад на Арапску војску Сирије јесте био саботажа споразума, али питање је по чијем наређењу. Војно деловање супротно директивама председника и председничке администрације чак и по америчким законима јесте издаја, али амерички генерали боље знају ко им је прави главнокомандујући.

Препорука: прочитајте и U.S. to Russia: Syria military cooperation not guaranteed, али пре свега обратите пажњу на израелску штампу.

Аутор: Ендрју Тилгман
Извор: U.S. military commanders are 'pissed off' about the mission creep in Syria
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!